Με το δάχτυλο στη σκανδάλη βρίσκονται πλέον όλες οι πλευρές στη Μέση Ανατολή, επιβεβαιώνοντας τους φόβους ότι η πολύμηνη ένοπλη διένεξη Ισραήλ-Χαμάς μπορεί να μετατραπεί σε... χάος. Το μήνυμα άλλωστε που έστειλε από νωρίς χθες το πρωί το Ιράν ήταν χαρακτηριστικό: «Δεν επιδιώκουμε περιφερειακή σύγκρουση, αλλά το Ισραήλ πρέπει να τιμωρηθεί».

Γράφει η Έρση Παπαδάκη

Παράλληλα, εξέδωσε ΝΟΤΑΜ προκειμένου να αλλάξουν σχέδια πτήσης και δρομολόγια όλα τα πολιτικά και στρατιωτικά αεροσκάφη πάνω από τον δικό του εναέριο χώρο αλλά και στις γύρω χώρες. Αφορμή μάλιστα στάθηκε η πτήση τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών από το Ισραήλ πάνω από τον εναέριο χώρο του Λιβάνου, τα οποία η Τεχεράνη κάλεσε να αλλάξουν πορεία.

Ο αντίκτυπος ωστόσο από την επικίνδυνη αυτή κλιμάκωση είναι παγκόσμιος και επηρεάζει άμεσα και τις χρηματαγορές, οι οποίες χθες έζησαν μία από τις πιο μαύρες μέρες τους. Από τις πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας, οι ασιατικές αγορές βρίσκονταν σε ελεύθερη πτώση και ακολούθησαν οι ευρωπαϊκές και βέβαια ο Dow Jones από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τις ανησυχίες για την αμερικανική οικονομία να κάνουν ακόμη μεγαλύτερο το πρόβλημα και να οδηγούν στο «κόκκινο» τα Χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο.

Οι φόβοι επεκτείνονται μάλιστα και σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο και την τιμή του, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει για την παγκόσμια οικονομία και τις τιμές σε όλα τα προϊόντα. Με άλλα λόγια, φαντάζει εξαιρετικά πιθανό το σενάριο η ανθρωπότητα να ζήσει μία ακόμη ενεργειακή κρίση, αντίστοιχη με αυτή που δημιούργησε πριν από δύο χρόνια ο πόλεμος στην Ουκρανία και που είχε ως αποτέλεσμα έντονες πληθωριστικές τάσεις, ακόμη και στις πιο ισχυρές οικονομίες του κόσμου. 

Φοβούνται τα χειρότερα 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το βράδυ της Κυριακής στην Ουάσιγκτον και αρκετές δυτικές πρωτεύουσες υπήρχε διάχυτη η αίσθηση ότι αναμένεται χτύπημα του Ιράν ή της Χεζμπολάχ «εντός 48 ωρών», εκτός και αν το Ισραήλ αποφάσιζε να πατήσει πρώτο τη σκανδάλη. Ούτως ή άλλως, οι προετοιμασίες στο Τελ Αβίβ είναι πυρετώδεις τα τελευταία 24ωρα και κυρίως ύστερα από τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, και του στρατιωτικού στελέχους της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ, με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να μιλά ανοικτά για «πόλεμο σε πολλαπλά μέτωπα».

Παράλληλα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιορδανίας και του Λιβάνου ταξίδεψαν στην Τεχεράνη σε μια ύστατη προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης, αλλά η προσπάθειά τους, όπως όλα δείχνουν, πέφτει στο κενό.

Την ίδια στιγμή, όλο το Σαββατοκύριακο εκτυλίσσονταν δραματικές στιγμές στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, καθώς χιλιάδες πολίτες αναζητούσαν με κάθε τρόπο «έξοδο κινδύνου» από τον Λίβανο, ο οποίος φέρεται ως το επίκεντρο των συγκρούσεων με την εμπλοκή της Χεζμπολάχ και γι’ αυτό όλες οι δυτικές χώρες καλούν επίμονα τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Εν μέσω των απειλών για κλιμάκωση, οι G7 ζήτησαν «από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να μη συνεχίσουν τον καταστροφικό κύκλο της βίας των αντιποίνων, να μειώσουν τις εντάσεις και να δεσμευτούν εποικοδομητικά στην οδό της αποκλιμάκωσης».

Οπως είναι λογικό, η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή δημιουργεί παράλληλα ανησυχία και στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της υπουργού Μεταφορών του Ισραήλ ότι «εάν δεχθούμε επίθεση, μπορεί να ζητήσουμε πλοία από την Αθήνα και την Κύπρο», με υψηλόβαθμα στελέχη της Χεζμπολάχ να έχουν προειδοποιήσει πως η Κύπρος τουλάχιστον θα πρέπει να αποφύγει οποιονδήποτε υποστηρικτικό ρόλο.

Επισήμως, πάντως, από το ελληνικό ΥΠΕΞ δηλώνεται ότι στην περιοχή βρίσκεται φρεγάτα, η οποία, αν χρειαστεί, θα συμμετάσχει σε επιχείρηση μεταφοράς Ελλήνων και άλλων Ευρωπαίων πολιτών από τον Λίβανο. Σε γενικές γραμμές όμως οι διπλωματικές πηγές είναι καθησυχαστικές, τονίζοντας ότι οι Ελληνες του Λιβάνου είναι συνηθισμένοι σε τέτοιου επιπέδου εντάσεις.