Η εκλογή του Γκέερτ Βίλντερς μπορεί να κατέρριψε όλα τα προγνωστικά στην Ολλανδία και να ξάφνιασε την Ευρώπη και τον κόσμο, ωστόσο ο ακροδεξιός πολιτικός έχει παρελθόν με την Ελλάδα της κρίσης. Οι γραφικότητές του κατά της χώρας μας πριν από μερικά χρόνια προκάλεσαν πλήθος αρνητικών σχολίων ενώ επιβάρυναν τη θέση της Ελλάδας στην κοινή γνώμη της Ευρώπης.

Πριν από 12 έτη και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2011, όταν η Ελλάδα βρισκόταν στη δίνη της οικονομικής κρίσης, ο Γκέερτ Βίλντερς προχώρησε σε μία προκλητική ενέργεια μπροστά από την ελληνική Πρεσβεία στην Χάγη. Συγκεκριμένα μαζί με τον βουλευτή του, Teun van Dijck, πήραν τις κάμερες και πόζαραν έξω από την ελληνική Πρεσβεία με ένα μεγάλο πλακάτ που απεικόνιζε το χαρτονόμισμα των χιλίων δραχμών. Ο Ολλανδός πολιτικός μάλιστα ήθελε να επιδώσει μία επιστολή στον Έλληνα Πρέσβη, με την οποία ζητούσε να εγκαταλείψει η Ελλάδα το νόμισμα του ευρώ. Φυσικά ο Έλληνας Πρέσβης δεν συμμετείχε σε αυτήν την ιλαρή παράσταση.

Η κίνηση του είχε συμβολική αξία καθώς ο επικεφαλής του Κόμματος της Ελευθερίας άνηκε στους Ευρωπαίους πολιτικούς που κατηγορούσαν τη χώρα μας για τα οικονομικά δεινά της Ευρώπης και ουσιαστικά ζητούσε αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χρεοκοπία και επιστροφή στη δραχμή. Το τελευταίο φυσικά θα υποβάθμιζε ακόμη περισσότερο τις ζωές των Ελλήνων πολιτών, θα διέλυε τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης ενώ θα δημιουργούσε και εθνικούς κινδύνους στη χώρα μας. Ευτυχώς ουδέποτε εισακούστηκε σοβαρά από τους τότε ηγέτες της Ευρώπης.

Η έξοδος από την Ευρώπη

Ο Βίλντερς, ο οποίος βρίσκεται ξαφνικά πρωταγωνιστής στην πολιτική ζωή της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, έχει εκφραστεί ουκ ολίγες φορές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς δεν ήταν υπέρμαχος της εξόδου μόνο για την χώρα μας αλλά και για την Ολλανδία. Στο πρόγραμμά του υπόσχεται τη διενέργεια δεσμευτικού δημοψηφίσματος για την έξοδο της Ολλανδίας από την Ε.Ε., ωστόσο οι πολιτικοί αναλυτές διαβλέπουν ότι θα κάνει πίσω σε αυτή του τη δέσμευση, καθώς θα αναγκαστεί να συνεργαστεί με φιλοευρωπαϊκά κόμματα, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση.