Μετά τις εκλογές της Τετάρτης στην Ολλανδία τα exit poll δίνουν νίκη, όμως όχι αυτοδυναμία, στο ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV), του οποίου επικεφαλής είναι ο Γκερτ Βίλντερς. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα Ipsos, το κόμμα του Βίλντερς αποσπά τις περισσότερες έδρες, δηλαδή τις 35 από τις 150 του ολλανδικού κοινοβουλίου. 

Μάλιστα, ο ίδιος ο Βίλντερς, όταν έμαθε για τα αποτελέσματα, δημοσίευσε αμέσως βίντεο στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ), στο οποίο απεικονίζεται να έχει προβεί σε ξέφρενους πανηγυρισμούς, ακόμα και αν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ολίγον τι πρόωρος ο ενθουσιασμός του. 

Σχετικά με τη δύναμη που καταγράφουν οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις της χώρας, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, φαίνεται πως η Συμμαχία Πρασίνων και Εργατικών (GL/PvdA), με επικεφαλής τον πρώην αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς λαμβάνει 26 έδρες και το Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD), με επικεφαλής την Ντιλάν Γεσιλγκιόζ 23 έδρες. Ακολουθεί το κόμμα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC) του Πιέτερ Ομτζίγκτ με 20 έδρες.

Όλα θα κριθούν από την τελική κατανομή των εδρών 

Λαμβάνοντας υπόψη προηγούμενη έρευνα του Ipsos, φαίνεται πως έγινε ανατροπή αναφορικά με το κόμμα του Βίλντερς. Ειδικότερα, έρευνα του Ipsos την Τρίτη έδινε στο VVD 29 έδρες, στο αντιισλαμιστικό PVV του Βίλντερς 27 έδρες και στον συνασπισμό υπό τον Τίμερμανς 24 έδρες.

Όπως σημειώνει ο Guarian οι αριθμοί ενδέχεται να αλλάξουν ακόμη κατά τη διάρκεια της βραδιάς, καθώς περιμένουμε τα αποτελέσματα.

Τέλος, σε κάθε περίπτωση ο σχηματισμός κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από την τελική κατανομή των εδρών, καθώς πολλά κόμματα έχουν εξαρχής δηλώσει ότι δεν θα συμμετείχαν σε συνασπισμό με τον Βίλντερς.