Oι πρώτες καταστροφικές πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού στη Σταμάτα και την Κερατέα σημειώνονται την ώρα που μετά από σχετική εισήγηση και της ΠΟΜΙΔΑ δόθηκε μία ακόμη παράταση –έως τις 15 Ιουλίου– στον υποχρεωτικό καθαρισμό οικοπέδων και αγροτεμαχίων. Οι σωροί ξερόκλαδων, αγριόχορτων, ζιζανίων, σκουπιδιών και μπαζών, σε συνδυασμό με τη δυσκολία των δήμων να προχωρήσουν στην άμεση περισυλλογή και απομάκρυνσή τους, γίνεται μηχανισμός ανάφλεξης, αναδεικνύοντας ότι η υπερσυγκέντρωση της εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων που παρέμειναν άγραφο γράμμα του νόμου για περισσότερα από 30 χρόνια υπονομεύει την επιχείρηση πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών.

Είναι λογικό ότι με τον καθαρισμό των οικοπέδων μειώνονται οι επεκτάσεις των πυρκαγιών και οι συνέπειες όλων των πυρκαγιών που προκαλούνται. Ωστόσο, έχει σημασία ο χρόνος και τα στάδια εκτέλεσης της διαδικασίας. Γιατί ο φετινός καθαρισμός όχι μόνο δεν θα μπορέσει να συμβάλει θετικά στην πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών, αλλά ίσως και να τις... πυροδοτήσει. Αν μάλιστα στους σωρούς από ξερά χόρτα και σκουπίδια προστεθούν και άλλες παθογένειες του κράτους, όπως η σύγχυση και η σύγκρουση αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων φορέων και οι ελλείψεις σε χρήματα και προσωπικό, που καταγγέλλουν οι δήμοι, η επιχείρηση πρόληψης τω πυρκαγιών είναι καταδικασμένη.

Προειδοποιήσεις

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε από εδώ και στο εξής ότι λόγω της κλιματικής κρίσης κάθε πυρκαγιά που ξεκινά έχει μια τεράστια δυναμική σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Κάθε χρονιά που περνάει ήταν πιο ήπια και κάθε χρονιά που έρχεται η ένταση του φαινομένου θα είναι ακόμη πιο ισχυρή», προειδοποίησε –μέσω τηλεοπτικής του συνέντευξης– ο πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Κώστας Τσίγκας.

Τα όσα σημειώνει σε ραδιοφωνική συνέντευξή του για την καταστροφική πυρκαγιά στη Σταμάτα ο πρόεδρος της Κοινότητας Κοσμάς Πέππας είναι ενδεικτικά: «Με την υποχρέωση που επιβάλλει στους οικοπεδούχους ο νόμος για τα ακαθάριστα, έτρεξαν όλοι να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους, με αποτέλεσμα οι ποσότητες που έπρεπε να συλλέξει ο δήμος να είναι πολλές και να μην προλαβαίνει να μαζέψει τα κλαδέματα. Καθαρίστηκαν οικόπεδα που είχαν να καθαριστούν 20 και 30 χρόνια», αναφέρει ο κ. Πέππας και προσθέτει: «Δεν ήταν έτοιμες όλες οι αντιπυρικές ζώνες γιατί δεν μας αφήνουν σε όλα τα σημεία το Δασαρχείο και η Αρχαιολογία», τόνισε ο πρόεδρος της Κοινότητας.

Στη φωτιά στη Βάρης - Κορωπίου, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, υπήρχαν πάρα πολλά ακαθάριστα οικόπεδα και σε κάποια σημεία αυτοί που είχαν καθαρίσει δεν τα είχαν μαζέψει. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασης. Δυσκόλεψε το έργο των πυροσβεστών γιατί όπου έμπαινε σε ακαθάριστο οικόπεδο μια πυρκαγιά, αντί να σβήσει και να μειωθεί η έντασή της έτσι ώστε να προσεγγίσουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης, αυτή φούντωνε πιο πολύ, με αποτέλεσμα το θερμικό φορτίο να ήταν μεγαλύτερο και οι καταστροφές να ήταν ακόμη περισσότερες.

Η σύγχυση, οι δυσκολίες των δήμων και η ατομική ευθύνη...

Η υποχρεωτική δήλωση του καθαρισμού των οικοπέδων αποφασίστηκε στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, καθώς πολύ συχνά οι φωτιές επεκτείνονται, βρίσκοντας καύσιμη ύλη σε χωράφια γεμάτα ξερόχορτα. Σύγχυση, ωστόσο, συνεχίζει να επικρατεί σε ό,τι αφορά τη διαφορετική πολιτική των δήμων όσον αφορά τα πρόστιμα, τις δυσκολίες στη συλλογή των κλαδιών και των χόρτων, την αδυναμία των ιδιωτικών συνεργείων να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις των πολιτών και τα ακαθάριστα δημόσια οικόπεδα.

Σύμφωνα με τον Λάζαρο Κυρίζογλου, πρόεδρο ΚΕΔΕ και δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, για τη λήψη μέτρων πυροπροστασίας, σε ό,τι αφορά τους χώρους που ανήκουν στους δήμους, η οικονομική επιχορήγηση δεν επαρκεί. Οπως είπε ο κ. Κυρίζογλου, ο δήμος Αμπελοκήπων έλαβε 30.000 ευρώ, δαπανά όμως πολύ περισσότερα χρήματα για να καθαρίζει τους χώρους που ανήκουν στην ευθύνη του, ενώ η Πολιτεία δεν έχει εξασφαλίσει τα χρήματα για την αποκομιδή των ξερών χόρτων, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα οι πολίτες, υπό το φόβο ποινών, προστίμων ή λήξης προθεσμιών, να βγάζουν τα κομμένα χόρτα στους δρόμους.

Σε επαγρύπνηση και ανάληψη της συλλογικής και της προσωπικής ευθύνης καλούν οι Αρχές μπροστά στο ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων σε Σταμάτα και Κερατέα, αλλά και νέων πυρκαγιών στην Αττική. Ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Κων/νος Ζώμπος όσον αφορά τα ακαθάριστα οικόπεδα απάντησε ότι το θέμα δεν έχει διευθετηθεί, παρά το αυστηρό χρονοδιάγραμμα που έχει επιβληθεί στους οικοπεδούχους, ενώ εστίασε και στην προσωπική ευθύνη.