Κατέπεσε η σκευωρία Novartis No2, καθώς, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, τέθηκαν στο αρχείο οι κατηγορίες σε βάρος επτά εν ενεργεία βουλευτών για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, λόγω έλλειψης επαρκών αποδεικτικών στοιχείων.

Η εξέλιξη επιβεβαιώνει τις διαπιστώσεις της κυβέρνησης για συστηματική προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής από την αντιπολίτευση, η οποία δεν δίσταζε να προδικάσει την ενοχή βουλευτών της ΝΔ, στο πλαίσιο μιας τοξικής ρητορικής περί «κυβέρνησης υποδίκων». Ρητορική στην οποία συνηγόρησε η Ευρωπαία εισαγγελέας, Λάουρα Κοβέσι, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση και την Ελλάδα διαφθορά και διαπλοκή.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης την άσκηση ποινικής δίωξης κατά 22 κατηγορουμένων, ανάμεσα στους οποίους και τέσσερις εν ενεργεία βουλευτές. Αντίθετα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, οι κατηγορίες σε βάρος των άλλων επτά εν ενεργεία βουλευτών αποσύρθηκαν λόγω έλλειψης επαρκών αποδεικτικών στοιχείων. Όπως διευκρινίζεται, «οι κατηγορίες σε βάρος επτά ακόμη εν ενεργεία βουλευτών τέθηκαν στο αρχείο».

Διώκονται για πλημμελήματα

Συγκεκριμένα κατηγορίες για πράξεις πλημμεληματικού βαθμού απήγγειλε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία σε 4 εν ενεργεία βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος για υποθέσεις παράνομων επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το 2021. Πρόκειται για τους Κατερίνα Παπακώστα, Κώστα Σκρέκα, Χρήστο Μπουκώρο και Μάξιμο Σενετάκη.

Οι τέσσερις βουλευτές είναι αντιμέτωποι για αδικήματα που κατά περίπτωση αφορούν ηθική αυτουργία σε απιστία και ηθική αυτουργία σε παράνομη διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Η κ. Παπακώστα κατηγορείται επιπλέον για ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση και απόπειρα απάτης με υπολογιστή.

Στο αρχείο

Με το κλείσιμο αυτού του σκέλους της έρευνας, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ανακοίνωσε ότι έθεσε στο αρχείο την υπόθεση, καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία τέλεσης αξιόποινων πράξεων, για επτά βουλευτές που είχαν τεθεί υπό έλεγχο. Οι επτά νυν βουλευτές για τους οποίους η έρευνα μπαίνει στο αρχείο είναι οι εξής: Βασίλης Βασιλειάδης, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Νότης Μηταράκης, Κώστας Καραμανλής, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Κώστας Τσιάρας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Είχε προηγηθεί η αρχειοθέτηση των υποθέσεων του υφυπουργού Εξωτερικών Τάσου Χατζηβασιλείου και του βουλευτή της ΝΔ Χαράλαμπου Αθανασίου.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ανακοίνωσε ότι ασκεί δίωξη κατά:

- του πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ για πέντε περιπτώσεις απιστίας,

- του πρώην γενικού διευθυντή Άμεσων Ενισχύσεων για δύο περιπτώσεις απιστίας,

- και δύο πρώην περιφερειακών διευθυντών του ΟΠΕΚΕΠΕ για απιστία και παράνομη διαχείριση κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι σύμφωνα με την ΕΡΡΟ «περιλαμβάνουν υπάλληλο του πολιτικού γραφείου εν ενεργεία βουλευτή, συνεργάτη πρώην υπουργού, κτηνίατρο δημόσιο λειτουργό και αρκετούς δικαιούχους των ενισχύσεων».

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι «εφόσον κριθούν ένοχοι, οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως πέντε ετών, καθώς και τις προβλεπόμενες από την ελληνική νομοθεσία ποινικές χρηματικές κυρώσεις».

Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής εισαγγελίας

Η σχετική ανακοίνωση της Ευρωπϊκής Εισαγγελίας έχει ως εξής:

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) στην Αθήνα άσκησε ποινική δίωξη κατά 22 κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων τέσσερις εν ενεργεία βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αρκετοί πρώην ανώτεροι δημόσιοι λειτουργοί και πολιτικά στελέχη, στο πλαίσιο έρευνας για φερόμενο οργανωμένο κύκλωμα απάτης που αφορά αγροτικά κονδύλια.

Οι κατηγορίες σε βάρος επτά ακόμη εν ενεργεία βουλευτών τέθηκαν στο αρχείο.

Όπως είχε αναφερθεί και στο παρελθόν, η EPPO διεξάγει αρκετές έρευνες σχετικά με φερόμενο οργανωμένο σχέδιο απάτης στο οποίο εμπλέκονται δημόσιοι λειτουργοί του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ). Στις 24 Απριλίου 2026, η Βουλή των Ελλήνων έκανε δεκτό το αίτημα της Ευρωπαίας γενικής εισαγγελέως για άρση της βουλευτικής ασυλίας 11 εν ενεργεία βουλευτών, προκειμένου να καταστεί δυνατή η συνέχιση των ερευνών της EPPO σχετικά με πράξεις που φέρονται να τελέστηκαν το 2021 και να διαπιστωθούν τα πραγματικά περιστατικά, με αναζήτηση τόσο ενοχοποιητικών όσο και αθωωτικών στοιχείων.

Οι έρευνες αποκάλυψαν επαναλαμβανόμενα πρότυπα διαφθοράς στη διαχείριση των γεωργικών κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρηματοδοτούνται μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Τα αποδεικτικά στοιχεία καταδεικνύουν, μεταξύ άλλων, παράνομες παρεμβάσεις σε διοικητικές διαδικασίες και διαδικασίες ελέγχου, αναδρομικές τροποποιήσεις στοιχείων μετά την ολοκλήρωση των υποχρεωτικών ελέγχων, παράνομη παρέμβαση σε επιτόπιους ελέγχους, απόκρυψη και αλλοίωση των πορισμάτων των ελέγχων, καθώς και έκδοση ψευδών βεβαιώσεων.

Σε σχέση με τις συγκεκριμένες έρευνες, οι οποίες αφορούν αποκλειστικά πράξεις που φέρονται να τελέστηκαν το 2021, η EPPO ασκεί πλέον ποινική δίωξη κατά:

του πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ για πέντε περιπτώσεις απιστίας,

του πρώην γενικού διευθυντή Άμεσων Ενισχύσεων για δύο περιπτώσεις απιστίας,

και δύο πρώην περιφερειακών διευθυντών του ΟΠΕΚΕΠΕ για απιστία και παράνομη διαχείριση κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μεταξύ των κατηγορουμένων περιλαμβάνονται επίσης τέσσερις εν ενεργεία βουλευτές. Οι τρεις κατηγορούνται για ηθική αυτουργία σε απιστία, ενώ ο τέταρτος για ηθική αυτουργία σε παράνομη διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ένας από τους βουλευτές κατηγορείται επιπλέον για ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση και για απόπειρα απάτης με υπολογιστή.

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι περιλαμβάνουν υπάλληλο του πολιτικού γραφείου εν ενεργεία βουλευτή, συνεργάτη πρώην υπουργού, κτηνίατρο δημόσιο λειτουργό και αρκετούς δικαιούχους των ενισχύσεων. Οι κατηγορίες που τους αποδίδονται είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα και περιλαμβάνουν απάτη σχετικά με επιδοτήσεις, απόπειρα απάτης με υπολογιστή, ψευδή βεβαίωση σε δημόσια έγγραφα, ενώ ορισμένοι κατηγορούνται και για τις αντίστοιχες μορφές ηθικής αυτουργίας σε αδικήματα που φέρονται να διαπράχθηκαν από τους ανώτερους δημόσιους λειτουργούς.

Εφόσον κριθούν ένοχοι, οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως πέντε ετών, καθώς και τις προβλεπόμενες από την ελληνική νομοθεσία ποινικές χρηματικές κυρώσεις.

Οι κατηγορίες σε βάρος επτά ακόμη εν ενεργεία βουλευτών, καθώς και δύο πρώην βουλευτών, τέθηκαν στο αρχείο λόγω έλλειψης επαρκών αποδεικτικών στοιχείων που να δικαιολογούν την άσκηση ποινικής δίωξης. Όλα τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία αξιολογήθηκαν αντικειμενικά και αμερόληπτα, με ίση προσοχή τόσο στα ενοχοποιητικά όσο και στα αθωωτικά στοιχεία.

Για τους υπόλοιπους υπό έρευνα, μεταξύ των οποίων και τρεις πρώην βουλευτές, οι διαδικασίες συνεχίζονται.

Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλες έρευνες σχετικά με πράξεις που φέρονται να τελέστηκαν σε διαφορετικά έτη. Προς το παρόν δεν θα δημοσιοποιηθούν περισσότερες πληροφορίες, ώστε να μη διακυβευθεί η έκβαση των εν εξελίξει διαδικασιών.

Όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα τεκμαίρονται αθώα μέχρις ότου αποδειχθεί η ενοχή τους από τα αρμόδια ελληνικά δικαστήρια.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) είναι η ανεξάρτητη εισαγγελική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αρμόδια για τη διερεύνηση, την άσκηση ποινικών διώξεων και την παραπομπή ενώπιον της δικαιοσύνης εγκλημάτων που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.