Στις 26 Δεκεμβρίου γιορτάζεται στη Μεγάλη Βρετανία και σε άλλες περιοχές του κόσμου η Boxing Day, ήτοι η επομένη των Χριστουγέννων. Αν και αργία, τα πρωταθλήματα Αγγλίας και Σκωτίας έχουν κάθε χρόνο πλήρη αγωνιστική δράση, διατηρώντας την παράδοση. Είναι γνωστό άλλωστε πως «παράδοση» και «Αγγλία» είναι δύο λέξεις… ταυτόσημες.
Είναι μια χώρα που λατρεύει (και ζει) το χθες. Τις παραδόσεις. Το παρελθόν. Τους νόμους και τις δοξασίες και τις αντιλήψεις παρελθόντων καιρών. Γι’ αυτό, άλλωστε, πέραν του οικονομικού ζητήματος, κρατάνε ακόμα τη βασιλεία (παρότι έχουν Κοινοβούλιο, όπως όλος ο κόσμος). Εξ ου και τιμούν με κάθε επισημότητα όλων των ειδών τις παλαιές γιορτές και παραδόσεις τους και παράλληλα την εισαγωγή νέων, καινοτόμων ιδεών στα συστήματά τους.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η επιμονή στη χρησιμοποίηση της λίρας (αντί του ευρώ). Η παράδοση είναι αυτή που ορίζει και καθορίζει μεγάλο μέρος της ζωής των Άγγλων, όπως και η υποταγή στους νόμους και η πιστή εφαρμογή τους. Έχουν, άλλωστε, δεκάδες νόμους λόγω έλλειψης συντάγματος.
Έτερο παράδειγμα; Η Boxing Day, η 26η Δεκεμβρίου. Η ημέρα που ακολουθεί τη γιορτή των Χριστουγέννων και η οποία σαφώς εντάσσεται στο κλίμα κατάνυξης αυτής της περιόδου. Ημέρα που γιορτάζεται ο Άγιος Στέφανος στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και ημέρα με μία ειδική έννοια στη Μεγάλη Βρετανία, τις πρώην αγγλικές αποικίες και σε Καναδά, Αυστραλία κ.α.
Η Boxing Day είναι μία αργία που εορτάζεται συνήθως με την οικογένεια να μένει σπίτι συγκεντρωμένη, όπως συμβαίνει και τα Χριστούγεννα. Ουσιαστικά, αποτελεί επέκταση των Χριστουγέννων και ο λόγος ύπαρξης αυτής της γιορτής χάνεται στα βάθη των αιώνων στη Βρετανία.
Ο σύγχρονος συμβολισμός της ημέρας όμως είναι κάτι διαφορετικό, αφού στις 26 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις, που είναι οι μεγαλύτερες του χρόνου. Στη Βρετανία γίνονται εκπτώσεις τετράκις τον χρόνο. Οι μεγάλες είναι το χειμώνα και το καλοκαίρι, ενώ υπάρχουν και δύο μικρότερες ενδιάμεσα που λέγονται mid-season sales.
Κατά τη διάρκεια της Boxing Day η παράδοση θέλει τα πρωταθλήματα της Μεγάλης Βρετανίας να την… τιμούν εντός των αγωνιστικών χώρων. Η αρχή έγινε με την Ιρλανδία, στο πρωτάθλημα της οποίας τη συγκεκριμένη ημέρα διεξάγονταν όλα τα μεγάλα ντέρμπι, όπως επί παραδείγματι το παιχνίδι μεταξύ της Γκλέντοραν με τη Λίνφιλντ. Με τον καιρό, η τοποθέτηση αγώνων στο καλεντάρι την 26η Δεκεμβρίου έγινε… καθεστώς και πλέον κάθε ποδοσφαιρόφιλος έχει τη δυνατότητα σε μία αργία να παρακολουθήσει αγώνες πρωταθλήματος.
Τα υπερβολικά φορτωμένα προγράμματα των ομάδων, πάντως, τα τελευταία χρόνια, έχουν φέρει στο… εδώλιο αρκετές φορές την Boxing Day. Οι προπονητές και οι παίκτες ζητούν να μη συνεχιστεί αυτή η παράδοση και να μη διεξάγονται αγώνες αυτήν την ημέρα. Εξάλλου, μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων (λίγο πριν από τα Χριστούγεννα μέχρι και την Πρωτοχρονιά), οι σύλλογοι της Premier League δίνουν κάθε χρόνο τέσσερις αγώνες, ώστε να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα μέσα στα προκαθορισμένα χρονικά πλαίσια…
Το ήξερες;
- Boxing Day σημαίνει «Ημέρα του Κουτιού» στην ελληνική μετάφραση και στη σύγχρονη εποχή η ονομασία μπορεί να αποδοθεί στο άνοιγμα των δώρων των Χριστουγέννων τη συγκεκριμένη ημέρα (εάν αυτό δεν έχει συμβεί ήδη στις 25 Δεκεμβρίου).
- Στις εκκλησίες, τα κουτιά που προορίζονταν για ετήσιες δωρεές ανοίγονταν την ημέρα των Χριστουγέννων και τα ποσά που είχαν συγκεντρωθεί διανέμονταν από τον κλήρο την επομένη, την Boxing Day. Οι κληρικοί άνοιγαν τα παγκάρια (alms box στα αγγλικά).
- Η ημέρα των Χριστουγέννων είχε πολλή δουλειά για τους υπηρέτες, οι οποίοι έμεναν μακριά από τις οικογένειές τους αυτές τις ημέρες. Έτσι, την επομένη έπαιρναν ρεπό, επέστρεφαν στα σπίτια τους και έπαιρναν σε κουτιά το φαγητό που είχε απομείνει από τη γιορτή των αφεντικών τους.
- Η ανταλλαγή των δώρων, χρημάτων και αγαθών μεταξύ ατόμων του ίδιου κοινωνικού επιπέδου γινόταν την ημέρα των Χριστουγέννων ή πριν, ενώ η χαρά για αυτούς με μικρότερες δυνατότητες ερχόταν μία ημέρα μετά τις γιορτές.
- Μέλη της εμπορικής τάξης έδιναν κουτιά με φαγητό και φρούτα στους βοηθούς τους στις 26 Δεκεμβρίου, ως αναγνώριση των κόπων τους όλη τη χρονιά.
- Η ημέρα των Χριστουγέννων αποτελούσε αφορμή συγκέντρωσης όλων των μελών της οικογένειας στον ίδιο χώρο και οι εορτασμοί συνήθως κρατούσαν μέχρι την επομένη. Προτού, λοιπόν, χωριστεί και πάλι η οικογένεια, οι κυβερνήτες των περιοχών μοίραζαν τα… δώρα τους στον λαό (όπως είχαν υποχρέωση να κάνουν βάσει νόμων), προσφέροντας σε κουτιά φαγητό, ρούχα, εργαλεία και άλλα αγαθά, αναλόγως το μέγεθος της κάθε οικογένειας, που εκείνη την ημέρα ήταν φανερό.
Αξέχαστες ιστορίες
Στις 26 Δεκεμβρίου 1920 στο «Γκούντισον Παρκ» του Λίβερπουλ διεξήχθη το παιχνίδι των γυναικείων ομάδων Κερ Λέιντιζ και Σεντ Χέλεν Λέιντιζ. Στις εξέδρες συγκεντρώθηκαν 53.000 φίλαθλοι, ενώ 10 με 15.000 έμειναν εκτός γηπέδου, αφού το γήπεδο ήταν πλήρες. Αυτή η προσέλευση σήμανε… συναγερμό στην Ομοσπονδία της χώρας, αφού… απειλούσε το ανδρικό ποδόσφαιρο. Ως εκ τούτου, το γυναικείο ποδόσφαιρο μπήκε στον «πάγο» και στην Αγγλία ξαναπαίχτηκε επισήμως ύστερα από πενήντα χρόνια!
Στις 26 Δεκεμβρίου 1963, στην αγωνιστική της πρώτης κατηγορίας του αγγλικού πρωταθλήματος σημειώθηκαν 66 γκολ! Στο ματς με τη μικρότερη παραγωγικότητα σημειώθηκαν δύο γκολ ενώ σε αυτό με τη μεγαλύτερη έντεκα (Φούλαμ-Ίπσουιτς 10-1).