Τον κώδωνα του κινδύνου για μια μεγάλη παγκόσμια κρίση κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο κρούει ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον. 

Ο Μπόλτον εκφράζει την ανησυχία του για τις αδυναμίες του Τραμπ στην εξωτερική πολιτική και την προσέγγισή του στα θέματα των διεθνών σχέσεων, επικαλούμενος τη δική του εμπειρία από την περίοδο του ενάμιση χρόνου που υπηρέτησε ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στον Λευκό Οίκο. 

Όπως λέει, η λήψη αποφάσεων του Τραμπ χαρακτηρίζεται από προσωπικές σχέσεις και αυθόρμητες αντιδράσεις και όχι από βαθιά κατανόηση των εθνικών συμφερόντων και στρατηγικής. «Δεν υπάρχει φιλοσοφία, ούτε εθνική στρατηγική ασφάλειας. Οι αποφάσεις του μοιάζουν με ένα αρχιπέλαγος από σημεία που δεν συνδέονται μεταξύ τους» σημειώνει, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian. 

Ο Μπόλτον σημειώνει ότι οι σύμβουλοι του Τραμπ προσπαθούσαν να δημιουργήσουν μια συνεκτική πολιτική μέσω μεμονωμένων σωστών αποφάσεων, αλλά ο πρόεδρος δεν είχε την ικανότητα να δει τη μεγαλύτερη εικόνα. «Δεν κατανοεί τα δεδομένα ούτε θεωρεί σημαντικές τις πληροφορίες που του παρέχονται στις καθημερινές ενημερώσεις εθνικής ασφάλειας. Πιστεύει ότι μπορεί να λύσει κάθε πρόβλημα μέσω προσωπικών σχέσεων και συμφωνιών, κάτι που είναι επικίνδυνο». 

Ο Μπόλτον εκφράζει την ανησυχία του για την πιθανότητα μιας μεγάλης διεθνούς κρίσης κατά τη δεύτερη θητεία του Τραμπ. «Η πρώτη θητεία χαρακτηρίστηκε κυρίως από την πανδημία του Covid-19, η οποία ήταν μια μακροπρόθεσμη κρίση και όχι σύγκρουση με μια συγκεκριμένη ξένη δύναμη. Στη δεύτερη θητεία, η πιθανότητα μιας κρίσης του τύπου του 19ου αιώνα, με γεωπολιτικές συγκρούσεις, είναι πολύ πιο πιθανή», σημειώνει και προσθέτει: «Η αδυναμία του να λάβει συνεκτικές αποφάσεις με ανησυχεί βαθιά για το πώς θα μπορούσε να διαχειριστεί μια κρίση αυτού του μεγέθους». 

Επικίνδυνες σχέσεις με αυταρχικούς ηγέτες 

Ο Μπόλτον ανησυχεί για τον θαυμασμό που δείχνει ο Τραμπ για αυταρχικούς ηγέτες και το πώς τους προσεγγίζει. «Ο Τραμπ πιστεύει ότι έχει φιλικές σχέσεις με τον Πούτιν, αλλά δεν κατανοεί ότι ο Πούτιν τον βλέπει ως εύκολη λεία. Αυτό αποτελεί σοβαρή έλλειψη επίγνωσης της κατάστασης» σημειώνει και προσθέτει: «Θέλει να είναι ένας ισχυρός άνδρας, όπως εκείνοι. Θέλει να έχει την ελευθερία να παίρνει αποφάσεις χωρίς να περιορίζεται από κοινοβούλια ή δικαστήρια». 

Ο κίνδυνος για το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία 

Η δέσμευση του Τραμπ να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία σε μια ημέρα έχει προκαλέσει ανησυχίες για πιθανές παραχωρήσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας. «Ο Τραμπ θέλει να ξεφορτωθεί το θέμα της Ουκρανίας, το οποίο θεωρεί "πόλεμο του Μπάιντεν". Δεν ενδιαφέρεται για τους όρους της συμφωνίας, κάτι που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την Ουκρανία και την ευρύτερη περιοχή» δηλώνει ο Μπόλτον και ροειδοποιεί ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, αποσταθεροποιώντας τη συμμαχία και ενισχύοντας τους αντιπάλους της Δύσης.

Ο Μπόλτον λέει ότι η δεύτερη θητεία του Τραμπ θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο ασταθής και απρόβλεπτη από την πρώτη. «Νιώθει πιο σίγουρος για την κρίση του αφού επανεκλέχθηκε, κάτι που θα κάνει ακόμη πιο δύσκολο να επιβληθεί πειθαρχία στη λήψη αποφάσεών του» επισημαίνει. 

Τονίζει ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα παραμένει βασισμένο στις αρχές του Ρέιγκαν και θα επανέλθει σε αυτές όταν ο Τραμπ αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στις ΗΠΑ και στη διεθνή κοινότητα. «Η Αμερική και ο κόσμος θα πρέπει να είναι έτοιμοι για τις συνέπειες της επιστροφής του Τραμπ στον Λευκό Οίκο», καταλήγει.