«Γίνονται εξαντλητικοί έλεγχοι για παραβάσεις των νόμων σε ό,τι αφορά τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων» επισήμανε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη το πρωί της Πέμπτης στην ΕΡΤ.

Η υπουργός ξεκαθάρισε ότι φέτος οι τιμές των εισιτηρίων είναι σταθερές. «Προφανώς μας ενδιαφέρει και παρακολουθούμε το τι γίνεται με τις τιμές των εισιτηρίων. Φέτος γίνονται εξαντλητικοί έλεγχοι για την αποφυγή φαινομένων αισχροκέρδειας. Το δήλωσε ούτως η άλλως πριν από μερικές μέρες και ο υπουργός Ναυτιλίας – έχουν επιβληθεί πρόστιμα, εκεί που έχει υπάρξει όντως παράβαση των νόμων. Υπάρχει ένα παρατηρητήριο των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Φαίνεται ότι φέτος υπάρχει μια σταθερότητα στις τιμές, ίσως και μειωμένες στα συμβατικά πλοία, αλλά είναι λίγο αυξημένες οι τιμές στα ταχύπλοα» τόνισε και πρόσθεσε: «Εξετάζουμε το ενδεχόμενο το κουπόνι των δικαιούχων του προγράμματος “Τουρισμός για όλους” να μπορεί να αξιοποιηθεί και για τα ναύλα προς τους προορισμούς».  

Η Όλγα Κεφαλογιάννη συνέχισε λέγοντας: «Ως υπουργείο Τουρισμού προσπαθούμε πάρα πολύ να αλλάξουμε την εικόνα της Ελλάδας για τους επισκέπτες μας από το εξωτερικό. Δηλαδή αυτό το μοντέλο, ήλιος, θάλασσα, το ότι υπάρχει αυτή η απόλυτη σύνδεση της Ελλάδας με τη θάλασσα, με τη νησιωτικότητα, είναι αυτή που μας δημιουργεί αυτή τη στιγμή και τις μεγαλύτερες πιέσεις. Διότι έχουμε τον περισσότερο κόσμο να έρχεται, ιδιαίτερα στους δημοφιλείς προορισμούς τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής. Άρα ένα μεγάλο στοίχημα για τον ελληνικό τουρισμό είναι η επέκταση της τουριστικής περιόδου. Και βεβαίως από την άλλη πλευρά να προωθήσουμε πολύ περισσότερο ειδικές μορφές τουρισμού, άρα άλλες εμπειρίες στη χώρα μας για τους ταξιδιώτες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τους προσελκύσουμε σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στις ορεινές περιοχές, για την υπέροχη φύση, για τα υπέροχα και πολύ γνωστά σε όλους μνημεία μας, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία».

Για το ενδεχόμενο αλλαγής του ύψους των τελών αποβίβασης στους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων η Όλγα Κεφαλογιάννη είπε ότι «πρόθεση είναι να υπάρξει μια ολιστική παρέμβαση στο θέμα. Άρα δεν θα είναι μόνο η αύξηση των τελών. Αν δείτε τους πίνακες με τους ανταγωνιστές μας, είμαστε αυτή τη στιγμή οι φθηνότεροι, ενώ έχουμε ουσιαστικά τους πιο ελκυστικούς προορισμούς. Άρα είναι νομίζω δεδομένο ότι θα πρέπει να αυξήσουμε και τα τέλη. Εμείς αυτό που διαπιστώνουμε τον τελευταίο καιρό είναι ότι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η πίεση που ασκούν στους προορισμούς, άρα και η εμπειρία των υπόλοιπων επισκεπτών στα νησιά σε σχέση με το οικονομικό αποτύπωμα είναι απολύτως δυσανάλογη. Θα υπάρχει ενδεχομένως ένας μάξιμουμ αριθμός ανθρώπων που θα μπορούν να κατεβαίνουν και ένα επιπλέον τέλος έτσι ώστε να υπάρχει κάτι ανταποδοτικό για την τοπική κοινωνία».