Ο καύσωνας λειτουργεί ανασταλτικά για τον τουρισμό, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν τις επιλογές των τουριστών, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στις ΗΠΑ.

«Βιώνουμε την κρίση της κλιματικής αλλαγής κυρίως, και σε κάποιους προορισμούς της χώρας μας, για παράδειγμα από την έντονη λειψυδρία», επισήμανε ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNews “PRIME” και τον Ηλία Σιακαντάρη, εν μέσω ερευνών που καταδεικνύουν ότι ο τουρισμός επηρρεάζεται και από καυσωνικές περιόδους που πλήττουν ορισμένους προορισμούς.

Ενώ πρόσθεσε:

«Αυτή είναι η τάση για τα επόμενα χρόνια (…) Δείχνει ότι ο κόσμος διαβάζοντας ή αντίστοιχα βλέποντας την κοινωνική δικτύωση με τις “φωνές” των ντόπιων ή αντίστοιχα με τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται πια για πολλές μέρες κυρίως ή αντίστοιχα για να πέσουν αυτές οι θερμοκρασίες, να έχουμε καιρικά φαινόμενα που είναι ακραία, να αρχίσει να σκέφτεται προφανώς άλλους μήνες για να κάνει με ασφάλεια διακοπές».

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος ανέφερε:

«Στη Χαλκιδική που παρόλο που δεν έχει μεγάλα υψόμετρα, Αττική, ορεινή και Βόρειο Χαλκιδική, είναι πάρα πολύ ωραία ακόμη και το καλοκαίρι. Αλλά εδώ έχουμε τον Όλυμπο, έχουμε άλλες οροσειρές, έχουμε στην Ήπειρο για παράδειγμα τα Ζαγοροχώρια, πολλά πολλά σημεία στην Πελοπόννησο, ακόμα και στην ορεινή Κρήτη, όπου μπορεί κάποιος να κάνει διακοπές και το καλοκαίρι με καλύτερες θερμοκρασίες, πιο “ανθρώπινες” και φυσικά να δει και από την άλλη πλευρά τη χώρα μας. Σαφέστατα βλέπουμε όμως ότι και η αντιμετώπιση των κρίσεων αυτών παίζουν σημαντικό ρόλο.

(…) Όλα είναι πάνω στο τραπέζι για τα νέα δεδομένα που αναπτύσσει αυτή η κλιματική κρίση.

Και πολύ σωστά νομίζω και η Ευρωπαϊκή Αρχή αρχίζει να βλέπει και να καταγράφει ουσιαστικά αυτούς τους αριθμούς, γιατί θα πρέπει να κινηθούμε και προς τα εκεί (…)».

Ο καύσωνας «καίει» τον τουρισμό

Στο μεταξύ, ένα εκτενές άρθρο την αφόρητη κατάσταση με τον καύσωνα στην Ευρώπη και την ταλαιπωρία των τουριστών παρουσίασε το αμερικανικό δίκτυο NPR.

Οι ακραίες θερμοκρασίες ανησυχούν ήδη τους τουρίστες και είναι κριτήριο επιλογής διακοπών για αρκετούς.

Μάλιστα, το European Travel Comission, που είναι η Ένωση των Εθνικών Οργανισμών Τουρισμού των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκανε μια έρευνα στους ανθρώπους που θα ταξιδέψουν το επόμενο εξάμηνο.

Οι απαντήσεις δίνουν μια τάση:

- Το 10% των ταξιδιωτών ανησυχεί για ακραία καιρικά φαινόμενα όταν πηγαίνει διακοπές.
- Το 16% προτιμά προορισμούς με σταθερό καιρό
- Το 76% των ταξιδιωτών διαλέγουν προορισμούς με κριτήριο την κλιματική αλλαγή.
- Το 17% λέει πως θα αποφύγει στο μέλλον προορισμούς με ακραίες θερμοκρασίες – Αυτό το ποσοστό για τις ηλικιες άνω των 55 διπλασιάζεται σχεδόν στο 35%
- Το 84% των ταξιδιωτών θα κάνει διακοπές τους θερινούς μήνες και τον Σεπτέμβριο