Μιλώντας στο ΕΡΤΝews, η πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου επισημαίνει πως είναι πολύ σημαντικό να είμαστε στους πρώτους τουριστικούς προορισμούς και προσθέτει πως ένας στόχος επετεύχθη.

Ειδικότερα,τα πρόσφατα στοιχεία της ΤτΕ για νέο ρεκόρ τουριστικών εισπράξεων και αφίξεων (+15,5 οι αφίξεις, +12,2 οι εισπράξεις) σχολίασε η πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Update και τον δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα.

Όπως είπε η κ. Γκερέκου «καταρχήν με τα δεδομένα που έχουμε και μάλιστα είναι 20% μέχρι τον Ιούνιο η αύξηση, θα πρέπει να πούμε ότι ένας στόχος επετεύχθη. Δηλαδή το να είμαστε στους πρώτους προορισμούς για επιλογή είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Τώρα βεβαίως η ερώτηση είναι αν είμαστε ικανοποιημένοι με την έννοια πώς συσσωρεύεται και πού αυτός ο τουρισμός, σε ποια μέρη στην Ελλάδα μας και πώς θα μπορούσε αυτό να διαχυθεί περισσότερο και για τους κατοίκους των περιοχών και για τους ίδιους τους φιλοξενούμενούς μας, τους τουρίστες μας και για τις υπηρεσίες που λαμβάνουν. Εδώ είναι ένα challenge, μια πρόκληση που φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί όχι μόνο για την Ελλάδα και για πολλούς άλλους φημισμένους προορισμούς.

Έχει να κάνει με το πώς θα μπορέσουμε να επιμηκύνουμε αυτή την τουριστική περίοδο, ούτως ώστε να έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά στην ποιότητα του τουρισμού μας. Είναι κάτι που είναι κεντρική επιλογή και της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.

Μιλώντας για βιώσιμο τουρισμό, για ορεινούς όγκους που πρέπει και εκεί να αναπτυχθεί ο τουρισμός, για τους παράλληλους μήνες, για περιοχές λιγότερο γνωστές που πρέπει επίσης να κάνουμε ειδικές καμπάνιες που ήδη κάνουμε, το υπουργείο Τουρισμού φυσικά με τη στρατηγική  του και βεβαίως εμείς στον ΕΟΤ, που με τις καμπάνιες μας και τη στρατηγική μας και τα 17 γραφεία έχουμε βάλει στόχο να μπορέσουμε να προβάλουμε και λιγότερο γνωστούς προορισμούς για να έχουμε μεγαλύτερες και περισσότερες και ποιοτικότερες επιλογές».

«Το μοντέλο του τουριστικού μας προϊόντος πρέπει να αντιμετωπίζει και τις προκλήσεις των καιρών»

Στην ερώτηση για το αν πάμε για νέο ρεκόρ φέτος η κ. Γκερέκου είπε « η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσει να μιλάω με αριθμούς και επίσης βεβαίως η βασική σεζόν δεν έχει τελειώσει, οπότε για να κάνουμε ξέρετε τον απολογισμό μας. Όμως η πορεία διαγράφεται πολύ θετική και αυτό σας είπα από την αρχή ότι είναι κάτι που μόνο χαρούμενους μπορεί να μας κάνει.

Όμως την ίδια στιγμή έχουμε απόλυτη ενσυναίσθηση ότι το μοντέλο του τουριστικού μας προϊόντος πρέπει να αντιμετωπίζει και τις προκλήσεις των καιρών, είτε αυτό έχει να κάνει με το κλίμα. Όπως είδατε και εσείς, ένα εξαιρετικά θερμό καλοκαίρι που δυστυχώς είχαμε όλες αυτές τις τραγικές επιπτώσεις με το περιβάλλον, την περιουσία ανθρώπων και ζώων.

Είναι ένα θέμα το οποίο δεν είναι μόνο ελληνικό βεβαίως, Αλλά πείτε μου εσείς πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για τουρισμό σε βάθος χρόνου, όταν το περιβάλλον μας, η φύση μας, πέρα από τον πολιτισμό μας που είναι τα μεγαλύτερα μέσα προβολής της χώρας μας και τα κλειδιά που έχουμε για να ανοίγουμε όλους αυτούς τους αριθμούς που αναφέρατε, δεν υπάρχουν».

«Ένα νέο νομοσχέδιο σε σχέση με τον τουρισμό βάζει νέες βάσεις»

Σε άλλο σημείο η πρόεδρος του ΕΟΤ τόνισε «[…] μάλιστα τον Ιούνιο ένα νέο νομοσχέδιο σε σχέση με τον τουρισμό βάζει νέες βάσεις που θα τις δούμε σύντομα ελπίζω να υλοποιούνται, που έχουν να κάνουν με την επιλογή, όπως σας είπα προηγουμένως και διαφορετικών ειδών τουρισμού, θεματικού τουρισμού σε διάχυση στον χρόνο, όχι μόνο το καλοκαίρι κυρίως όπως είχαμε συνηθίσει.

Είναι κάτι που δουλεύουμε τα τελευταία χρόνια και έχουμε δει ήδη αποτελέσματα. Δηλαδή η περίοδος έχει επιμηκυνθεί σε κάποιους βασικούς προορισμούς τουλάχιστον και Οκτώβρη και αρχές Νοεμβρίου αλλά και ξεκινάει και λίγο πιο πριν. Δεν μας φτάνει αυτό. Είναι ο δρόμος δύσκολος, αλλά είναι ο μόνος δρόμος για να μπορέσουμε να αποφορτίσουμε με ένα σωστό τρόπο το καλοκαίρι αν θέλετε ή τις αντίξοες συνθήκες.

Οπότε υπάρχει ένα νέο νομοσχέδιο που στηρίζει τον θεματικό τουρισμό, τον βιώσιμο τουρισμό, που έχει να κάνει με το περιβάλλον, που έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος, επίσης με τις πράσινες υπηρεσίες, ενέργεια κτλ. Με τις τοπικές ταυτότητες. Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο ενισχύει πάρα πολύ το DMO.

Όλοι θα έχετε ακούσει για αυτό που είναι μία συνεργασία μεταξύ ιδιωτικών και δημοσίων φορέων για να μπορέσουν να φτιάξουν μία ταυτότητα συγκεκριμένα για κάθε τόπο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και ΕΟΤ. Ανάλογα δηλαδή την ταυτότητα του κάθε τόπου να έχει τη χαρακτηριστική εκείνη μορφή φιλοξενίας[…]».