Μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης και γενικά ο ΣΥΡΙΖΑ να έχουν αφήγημα κατά της οικογενειοκρατίας, ωστόσο στην πραγματικότητα το κόμμα στελεχώνεται και διοικείται από τους συγγενείς βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του νέου πειθαρχικού οργάνου του κόμματος, το οποίο είναι πλέον επιρροής του Νίκου Παππά.

Μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και την παραίτηση του πρώην επικεφαλής της επιτροπής δεοντολογίας του κόμματος, εκλέχθηκαν τα νέα μέλη του συμβουλίου, τα οποία είναι σαφώς της επιρροής του Στεφάνου Κασσελάκη και του Νίκου Παππά. Στην επιτροπή δεοντολογίας φαίνεται ωστόσο να επικρατεί πλέον η οικογενειοκρατία καθώς τόσο ο πρόεδρος όσο και ο δεύτερος στην ιεραρχία του οργάνου αποτελούν συγγενείς βουλευτών του κόμματος!

Πιο συγκεκριμένα πρόεδρος εξελέγη ο επιχειρηματίας Γιάννης Μπενίσης, ο οποίος τυγχάνει να είναι ο επί χρόνια σύντροφος της Ρένας Δούρου. Επιπλέον δεύτερος σε σταυρούς, μετά τον επικεφαλής, εξελέγη ο πατέρας του Νίκου Παππά, Στέλιος Παππάς. Ο τελευταίος μάλιστα ήταν και πρόεδρος του ΟΑΣΘ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Πέρα από το... οικογενειακό κλίμα που επικρατεί στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παππάς αλλάζει όλα τα πρόσωπα επιρροής του Αλέξη Τσίπρα, ώστε να ελέγχει πλήρως το κόμμα μαζί με τον Στέφανο Κασσελάκη.