Ο Αλέξης Τσίπρας το 2015 ανέλαβε την εξουσία ως «νέος και άφθαρτος», ως πολιτικό πρόσωπο που δεν έχει κυβερνήσει στο παρελθόν και ως επικεφαλής ενός αντισυστημικού, κατά τα στελέχη του πάντα κόμματος. Σήμερα όμως που εμφανίζεται να διεκδικεί εκ νέου την ψήφο των πολιτών έχει παρελθόν και μάλιστα μιας διακυβέρνησης που κόντεψε να ρίξει τη χώρα στα βράχια. Στην ντουλάπα του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ όπως και σε αυτή του κόμματος υπάρχουν «σκελετοί» που κάθε τόσο βγαίνουν στην επιφάνεια.

Γράφει ο Τάσος Ευαγγελίου

Και δεν είναι μόνο όσα έπραξε ως κυβέρνηση στον τομέα της οικονομίας. Ούτε η θρυλική και πλέον διεθνώς αναγνωρισμένη ως λέξη και έννοια, kolotoumpa που έφερε το τρίτο μνημόνιο με ένα επιπλέον φέσι 100 δισ. ευρώ.  Είναι ζητήματα διαχείρισης κρίσεων , πράξεων και παραλείψεων που παραμένουν νωπά στις μνήμες των πολιτών.

Η δίκη για το Μάτι αποτελεί για τον Αλέξη Τσίπρα την χειρότερη εξέλιξη στη χειρότερη δυνατή στιγμή. Οπως και η έγκριση της καταστατικού ίδρυσης του «Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας», μιας ΜΚΟ που πλέον λειτουργεί νόμιμα στην  Ελλάδα έχοντας το δικαίωμα να προωθήσει την «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα.

Η δίκη για το Μάτι

Η φονική πυρκαγιά στο Μάτι αναβιώνει στην αίθουσα του δικαστηρίου με τους μάρτυρες που καταθέτουν να επαναφέρουν στο προσκήνιο τα όσα διαδραματίστηκαν εκείνη την ημέρα του Ιουλίου, κυρίως όμως την προσπάθεια της κυβέρνησης και τους Αλέξη Τσίπρα να διαχειριστούν επικοινωνιακά το θέμα την ώρα που υπήρχαν νεκροί.

Οι μάρτυρες που έχουν ήδη καταθέσει έχουν δηλώσει πως οι αρχές και κατ επέκταση οι πολιτικοί επικεφαλής τους, δηλαδή υπουργοί και φυσικά ο τότε πρωθυπουργός, γνώριζαν τουλάχιστον από τις 7 το απόγευμα για την ύπαρξη νεκρών. Και όμως 4 με 5 ώρες  μετά το Αλέξης Τσίπρας εμφανιζόταν σε σύσκεψη να ρωτά για το πότε θα πετάξουν τα αεροπλάνα την επόμενη ημέρα για να σβήσουν μια πυρκαγιά που είχε ολοκληρώσει το φονικό της έργο ώρες πριν ο ίδιος επιστρέψει στην Αθήνα.

«Τους άφησαν στο έλεος του Θεού», «δεν υπήρξε καμία ενημέρωση», «δεν υπήρξε καμία διαχείριση και καμία αντιμετώπιση της κατάστασης που δημουργήθηκε» επαναλαμβάνουν οι μάρτυρες που ζητούν τη δικαίωση των νεκρών. Των συγγενών τους που χάθηκαν χωρίς να έχουν από ένα σημείο και μετά κανένα περιθώριο επιβίωσης.

Το χειρότερο για την τότε κυβέρνηση και νυν αξιωματική αντιπολίτευση; ότι οι συγγενείς και όσοι σώθηκαν από εκείνη την τραγωδία δεν ξεχνούν. Η φράση του μάρτυρα ο οποίος επανέλαβε αυτό που ο Αλέξης Τσίπρας σε μια εκ των πληγέντων, κατά την επίσκεψή του στο Μάτι  χαρακτηριστική: «Ήρθαν και είπαν: 2000 ευρώ τι να τα κάνεις; Ο πρωθυπουργός της χώρας».

Πρόκειται για αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας συμπληρώνοντας και το εξής «θα τα σπατάλαγες» προκαλώντας και τότε όπως και τώρα οργή και αγανάκτηση. ΔΙότι είναι το ίδιο πρόσωπο που κάθε τρείς και λίγο από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγκαλεί τη σημερινή κυβέρνηση ότι δίνει λίγα σε επιδόματα είτε αφορούν το πλαίσιο διαχείρισης των κρίσεων, είτε αποζημιώσεις για ζημιές από φυσικές καταστροφές.

Το χειρότερο για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα είναι το γεγονός πως τα φίλα προσκείμενα σε αυτόν και το κόμμα του Μέσα Ενημέρωσης επανάφεραν στο προσκήνιο το θέμα με το Μάτι σε μια χυδαία προσπάθεια να χτυπήσουν τον Κυριάκο Πιερρακάκη, η οικογένεια του οποίου βρέθηκε, μαζί με άλλους δεκάδες πολιτες, να περιμένει βοήθεια μέσα στη θάλασσα.

Τι θύμισαν; Οτι ο τότε πρωθυπουργός 25 ημέρες μετά την τραγωδία που συγκλόνισε τη χώρα και όχι μόνο, βρέθηκε να κάνει χλιδάτες διακοπές σε κότερο γνωστού εφοπλιστή καπνίζοντας αμέριμνο πούρα. Και το έκαναν για να συνδέσουν τα μυθεύματα περί παρακολουθήσεων με την περίοδο εκείνη και να δείξουν τον Αλέξη Τσίπρα ως θύμα.

Η συμφωνία των Πρεσπών

Η συμφωνία των Πρεσπών επανέρχεται στο προσκήνιο αλλά όχι με τον τρόπο που ενδεχομένως να επιθυμούσε ο Αλέξης Τσίπρας, το προεκλογικό πρόγραμμα του οποίου περιλαμβάνει σειρά επισκέψεων στη βόρεια Ελλάδα, προκειμένου να αντιστρέψει το σε βάρος του κλίμα. Κλίμα που διαμορφώθηκε μετά τη συμφωνία που υπέγραψε και η οποία πέραν της ονομασίας Βόρεια Μακεδονία, περιλαμβάνει ζητήματα που όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει το 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορούν ν αλλάξουν εάν εγκριθούν από τη Βουλή.

Ειναι ακριβώς το πρώτο άρθρο της συμφωνίας των Πρεσπών, για την οποία ο Αλέξης Τσίπρας ονειρευόταν μέχρι και Νόμπελ Ειρήνης, που επιτρέπει στους εκπροσώπους αυτού του νόμιμου, πλέον, σωματείου να λειτουργούν και να προσφέρουν αφενός δωρεάν μαθήματα «μακεδονικής» γλώσσας (χωρίς φυσικά να μπαίνουν οι… προδιαγραφές περί γλώσσας σλαβικής κλπ) αλλά και να εμφανίζονται ως υπερασπιστές όσων διεκδικούν «μακεδονική» ταυτότητα.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει πως δικαιώνεται από την ιστορία. Αλλά και από τις εξελίξεις. Μάλιστα δεν παραλείπει να σημειώνει διαρκώς ότι εάν δεν είχε υπογράψει αυτή τη συμφωνία τότε η Τουρκία θα είχε… βρεθεί στα βόρεια σύνορά μας μέσα από συμφωνίες με την Βόρεια Μακεδονία. Μόνο που ουδείς και πολύ περισσότερο αυτή η συμφωνία, μπορεί να αποτρέψει τη χώρα να συνάπτει συμφωνίες με οποιονδήποτε. Φυσικά δεν υπάρχει και οποιαδήποτε σχετική ρήτρα.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα της συμφωνίας αποτελεί έναν ακόμη σκελετό. Πολύ δε περισσότερο όταν ο Αλέξης Τσίπρας επεδίωξε μέσα από το θέμα αυτό να δημιουργήσει ρήγμα τότε στο εσωτερικό της ΝΔ. Οπως πράττει και σήμερα με άλλα ζητήματα αλλά με την ίδια… επιτυχία.

Πρόκειται για δύο περιπτώσεις μόνο αν και εμβληματικές. Υπάρχουν δεκάδες ανάλογες που αναδεικνύουν υποκρισία και προσπάθεια εμπαιγμού. Έρχονται και πάλι στο προσκήνιο αφού πρόκειται για πράξεις και παραλείψεις που παράγουν αποτέλεσμα και ακόμη και μετά από χρόνια με την τραγικότητα φυσικά που περιλαμβάνει η υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

ΥΓ1. Στο φως αρχίσε να βγαίνει και άλλος ένας σκελετός από την ντουλάπα της κυβέρνησης Τσίπρα. Αυτός που αφορά στο κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης Pegasus. Η προσπάθεια να κρυφτεί κάτω από το χαλί δύσκολα θα έχει αίσιο τέλος. Οπως άλλωστε και η παρακολούθηση πολιτικών στελεχών από την ΕΥΠ δεδομένου ότι υπάρχει η επιβεβαιωμένη επισύνδεση του τηλεφώνου του Στέργιου Πιτσιόρλα…

ΥΓ2. Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται και η προσπάθεια κατάληψης των θεσμών της εξουσίας που δεν ολοκληρώθηκε την πρώτη φορά αριστερά, όμως οι σκελετοί υπάρχουν και με την πόρτα της ντουλάπας πλέον ανοιχτή δύσκολα θα παραμείνουν κρυμμένοι.