Με την κυβέρνηση της Λιβύης να επιχειρεί νέα αμφισβήτηση των ελληνικών παραχωρήσεων νοτίως της Κρήτης και τον διεθνή διαγωνισμό για τα θαλάσσια μπλοκ να οδεύει προς την τελική του φάση στις 10 Σεπτεμβρίου, η Αθήνα επιταχύνει τις διπλωματικές της επαφές, θέλοντας να διασφαλίσει την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στέλνει το μήνυμα ότι ο διαγωνισμός εξελίσσεται εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, αδιαφορώντας για τις παρεμβάσεις της Τρίπολης ή της Άγκυρας. Στην κατεύθυνση αυτή, ο υπουργός Σταύρος Παπασταύρου επικοινώνησε στις 15 Ιουλίου με την αντιπρόεδρο της Chevron, Λιζ Σβάρτσε, επιβεβαιώνοντας το υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της αμερικανικής εταιρείας.
Η Chevron έχει ήδη δηλώσει ενδιαφέρον για τρία από τα τέσσερα θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης, ενώ το τέταρτο διεκδικεί η Helleniq Energy. Παράλληλα, συζητούνται τα πρώτα τεχνικά βήματα, όπως οι σεισμικές έρευνες, εφόσον η Chevron επικρατήσει στον διαγωνισμό.
Από τις 12 Ιουνίου, οπότε και δημοσιεύτηκε η σχετική προκήρυξη στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, «τρέχει» η περίοδος των 90 ημερών για την υποβολή προσφορών. Οι νέες παραχωρήσεις σε Κρήτη και Νότια Πελοπόννησο προσφέρουν ισχυρές ενδείξεις επενδυτικού ενδιαφέροντος, σε μια περίοδο που η ενεργειακή ασφάλεια και η γεωπολιτική σταθερότητα αποκτούν ιδιαίτερο βάρος.
Η σταθερή παρουσία της Chevron και το θετικό κλίμα στις συνομιλίες με το ΥΠΕΝ επιβεβαιώνουν την πρόθεση μεγάλων ενεργειακών ομίλων να επενδύσουν στην ελληνική ΑΟΖ, ενισχύοντας όχι μόνο την ενεργειακή προοπτική της χώρας, αλλά και τη θέση της ως αξιόπιστου παράγοντα στην Ανατολική Μεσόγειο.
