fbpx

Οι «προστάτες» της… Μαρίας βούλιαξαν στις λάσπες του Έβρου

by pavlos

Ως εγκληματική οργάνωση ελέγχεται η ΜΚΟ που «έπαιξε» την προπαγάνδα του Ερντογάν σε βάρος της Ελλάδας.

  

Γράφει ο Τάσος Ευαγγελίου

 

Τον Αύγουστο του 2022 μια ΜΚΟ έκανε έντονη την παρουσία της στη δημόσια σκηνή της χώρας προχωρώντας σε απίστευτες καταγγελίες που έφτασαν να γίνουν σημαία σε έναν ακήρυχτο πόλεμο κατά της Ελλάδας τόσο από ξένα ΜΜΕ όσο κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του που εναγωνίως πάλευαν για μια καταδίκη σε βάρος της κυβέρνησης.

Ο λόγος για τη ΜΚΟ Human Rights360, η οποία ενεπλάκη στην υπόθεση των 38 μεταναστών στον Εβρο, κυρίως όμως στο αφήγημα που μετατράπηκε και σε πολιτικό ζήτημα από την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, δηλαδή ότι οι ελληνικές αρχές άφησαν στην «τύχη» τους 38 μετανάστες στον Εβρο τον Δεκαπενταύγουστο, ότι βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος και ότι πέθανε ένα μικρό κορίτσι από δάγκωμα… σκορπιού.

Ο επικεφαλής της ΜΚΟ εμφανίσθηκε έναν μήνα μετά να παίρνει πίσω τις καταγγελίες, ειδικά σε ό,τι αφορά τα όσα υποστήριζε η οργάνωση για την παρουσία των μεταναστών σε ελληνικό έδαφος και κατ’ επέκταση για τα περί ευθυνών της ελληνικής πλευράς.

Τώρα όμως έρχεται στην επιφάνεια μια αποκάλυψη, σύμφωνα με την οποία η εν λόγω ΜΚΟ, ο επικεφαλής αλλά και σειρά συνδεδεμένων οργανώσεων που κινούνται γύρω από το μεταναστευτικό με επίκεντρο την Ελλάδα (την οποία κατηγορούν διαρκώς αντί να ασχοληθούν κυρίως με την Τουρκία, τις τουρκικές αρχές και τους διακινητές) ελέγχονται για βαριά αδικήματα από την Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος.

Αδικήματα που αγγίζουν ακόμη και τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, που αποτελεί κακούργημα, όπως άλλωστε και όλα όσα εξετάζει το πόρισμα της Αρχής που έχει ήδη προωθηθεί στα συναρμόδια υπουργεία, την Εισαγγελία και την ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με την αποκάλυψη του ιστότοπου dikastiko.gr, η Αρχή για το Ξέπλυμα κατάρτισε ένα ογκώδες πόρισμα, στο οποίο μεταξύ άλλων περιγράφεται ένα πολυπλόκαμο δίκτυο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ενασχολούμενων με τους μετανάστες, που συνδέονται μεταξύ τους με στόχο τη αφαίμαξη κονδυλίων από χώρες που στηρίζουν τη δράση τους και τα οικειοποιούνται συγκεκριμένα πρόσωπα.

Το πόρισμα της Αρχής, της οποίας ηγείται ο ε.τ. αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαρ. Βουρλιώτης, θέτει θέμα διερεύνησης του ιδρυτή της ΜΚΟ Human Rights360 για το κακούργημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης (με ποσά άνω των 120.000 ευρώ) με βασικό αδίκημα την απιστία. Μάλιστα αναφέρεται πως έχουν δεσμευθεί οι λογαριασμοί τόσο του ιδίου όσο και προσφιλούς του ατόμου, της ΜΚΟ αλλά και άλλων προσώπων. Φέρεται να είχε συστήσει εγκληματική οργάνωση με στόχο να ιδιοποιηθεί μεγάλα ποσά. Γίνεται λόγος για στήσιμο ενός δικτύου συνεργαζόμενων ΜΚΟ με τους φερόμενους ως συνεργούς του, στις οποίες διοχέτευε μεγάλα χρηματικά ποσά για παροχή υπηρεσιών προς τη δική του ΜΚΟ. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι ο ίδιος, ως πρόσωπο πλέον, είχε συνάψει σχέση εργασίας με τις εν λόγω ΜΚΟ και φέρεται να εισέπραττε τα χρήματα που πήγαιναν από τη ΜΚΟ Human Rights 360 στις συνεργαζόμενες ΜΚΟ, στις οποίες ο ίδιος εμφανιζόταν ως συνεργάτης.

Ηδη το πόρισμα έχει διαβιβαστεί (πέραν της Εισαγγελίας) τόσο στο υπουργείο Μετανάστευσης που έχει εποπτικό ρόλο όσο και στο υπουργείο Ανάπτυξης που εποπτεύει ειδικά αυτές τις χρηματοδοτήσεις από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

Το θέμα για την Ελλάδα δεν είναι απλό. Επιχειρήθηκε ο διασυρμός της χώρας από μια ΜΚΟ που έτυχε απεριόριστης στήριξης από μια πολιτική δύναμη που έχει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η οποία επέλεξε να υιοθετήσει τις καταγγελίες και να φτάσει μέχρι και την ΕΕ ζητώντας την καταδίκη της χώρας.

Το αφήγημα με το δήθεν νεκρό κορίτσι που κανείς δεν είδε ποτέ και οι φερόμενοι ως γονείς αρνήθηκαν ακόμη και να υποδείξουν το σημείο της δήθεν ταφής, αποτέλεσε σημείο αιχμής για την προπαγάνδα και τη δημαγωγική τακτική του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα που αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη για όσα ειπώθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ συνολικά.

Ούτε καν μετά την απόφαση του «Der Spiegel» να κατεβάσει όλα τα σχετικά άρθρα μετά τις αποκαλύψεις που έγιναν και τις έρευνες που έδειξαν ότι το αφήγημα για τους 38 μετανάστες του Εβρου και το νεκρό κοριτσάκι απέχει πολύ των πραγματικών δεδομένων.

Μόνο που το πόρισμα δεν αφορά μόνο το θέμα των μεταναστών στον Εβρο. Αφορά ευρωπαϊκά και άλλα κονδύλια, τον τρόπο λειτουργίας των ΜΚΟ, κυρίως δε της διαχείρισης των πόρων που εισρέουν σε αυτές.

 

Αγνοούν και διαψεύδουν

 Πάντως, η οργάνωση Human Rights360 υποστηρίζει πως όλα όσα αναφέρονται στα δημοσιεύματα δεν είναι αληθή. Αφενός δηλώνει ότι αγνοεί το πόρισμα (και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά άλλωστε;) – από την άλλη κάνει λόγο για επίθεση κατά των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και κυνήγι… μαγισσών.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα