Σε κατάσταση υψηλής επιχειρησιακής κινητοποίησης βρίσκονται οι ελληνικές αρχές ασφαλείας τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς υπάρχουν αναφορές και πληροφορίες που προειδοποιούν για πιθανή εκδήλωση τρομοκρατικού χτυπήματος σε τουλάχιστον επτά ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μεταξύ αυτών και η Αθήνα, λόγω της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης των πολεμικών επιχειρήσεων στη Γάζα

Γράφει ο Κώστας Δημητράκος

Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και Ελλάδα βρίσκονται «ψηλά» σε αυτή τη νέα λίστα της ετοιμότητας, καθώς θεωρούνται ότι είναι και οι χώρες με περισσότερο έντονο το μουσουλμανικό στοιχείο και ως εκ τούτου και του ακραίου ισλαμιστικού. Το έντονο αντισημιτικό κύμα που απλώνεται στις παραπάνω χώρες –για διαφορετικούς λόγους στην κάθε μία– εκτιμάται ότι λειτουργεί ως «καύσιμη ύλη» για την πιθανότητα εκδήλωσης κάποιου τρομοκρατικού χτυπήματος στα πρότυπα παλαιότερων πολύνεκρων επιθέσεων, τύπου «Μπατακλάν». 

Επικίνδυνη αντιπολίτευση 

Οι απόρρητες ενημερώσεις που έχουν φτάσει στα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. (Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και Κρατική Ασφάλεια), της ΕΥΠ, αλλά και των ανάλογων υπηρεσιών πληροφοριών του Λιμενικού, σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, κάνουν λόγο για την πιθανότητα ενός χτυπήματος από ακραία ισλαμιστικά στοιχεία που θα έχει στόχο όχι μόνο την πρόκληση όσον το δυνατόν περισσότερων θυμάτων, αλλά και τη μετάδοση ενός ευρύτερου «πανευρωπαϊκού μηνύματος», με δεδομένο ότι οι ακραίοι ισλαμιστές πιστεύουν φανατικά ότι η Δύση και η Ευρώπη στηρίζουν αποκλειστικά και μόνο το Ισραήλ. Είναι δεδομένο ότι βάσει των φανατικών κριτηρίων τους σε αυτήν την κατηγορία κατατάσσουν και την Ελλάδα. Η εχθρική θέση των ακραίων ισλαμιστικών στοιχείων έναντι της Ελλάδας ενισχύεται με τη σειρά της και από τις ακραίες αντιπολιτευτικές φωνές στο εσωτερικό της χώρας, καθώς και τις εκδηλώσεις/διαδηλώσεις που εκφράζουν μονομερώς τη στήριξή τους στην Παλαιστίνη, παραβλέποντας σκόπιμα τη βάρβαρη επίθεση της Χαμάς που πυροδότησε όλο αυτό το σκηνικό της νέας έντασης. 

Αξιωματούχοι διαφόρων υπηρεσιών και στις επτά προαναφερόμενες χώρες έχουν κινητοποιηθεί φοβούμενοι την πιθανή εξαγωγή της έντασης. Πρόσφατα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είπε ότι θα διαθέσει 3 εκατ. στερλίνες για πρόσθετα μέτρα ασφαλείας σε συναγωγές και σχολεία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο το διάστημα μεταξύ 7 και 10 Οκτωβρίου καταγράφηκαν 89 αντισημιτικά επεισόδια, μέγεθος πολλαπλάσιο εάν συγκριθεί με τα 21 που είχαν σημειωθεί την ίδια περίοδο πέρυσι. «Τα αντισημιτικά περιστατικά “τετραπλασιάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο” μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ», αναφέρεται στη σελίδα της αρθρογραφίας του BBC. Στη Γερμανία, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία κατά του Εγκλήματος (ΒΚΑ) αναμένει κύμα αντισημιτικών διαδηλώσεων, ενώ δεν αποκλείει να πραγματοποιηθούν επιθέσεις εναντίον εβραϊκών στόχων. 

Υπό το φόβο αντισημιτικών επιθέσεων, οι Αρχές σε πολλές χώρες λαμβάνουν τώρα πρόσθετα μέτρα για την προστασία των εβραϊκών κοινοτήτων, αναφέρει το Euronews. 

Πρόληψη και επιτήρηση 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τις ελληνικές αρχές υπάρχει ιδιαίτερη προληπτικη κινητοποίηση και αυξημένη επιτήρηση σε ανοικτούς χώρους μεγάλων πόλεων, κυρίως της Αθήνας, όπου κυρίως τα Σαββατοκύριακα παρατηρείται συγκέντρωση μεγάλου αριθμού πολιτών. Κάτι που αναμένεται να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις εν όψει της εμπορικής κίνησης κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Σε κάθε περίπτωση, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με όλες τις ανάλογες Αρχές Ασφαλείας του εξωτερικού και κυρίως των χωρών που βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό για πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα.