Διεθνής συναγερμός για τη δράση τζιχαντιστικών ομάδων σε χώρες της Δύσης, με ιδιαίτερες και πιο επικίνδυνες προειδοποιήσεις για όσες βρίσκονται στα ανατολικά σύνορα της ηπείρου, έχει σημάνει μετά την ακραία δολοφονική τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, στις 22 Μαρτίου.
Γράφει ο Κώστας Δημητράκος
Στην Ελλάδα, όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες ασφαλείας και ελέγχων βρίσκονται σε κατάσταση υψίστης ασφαλείας, «ξεσκονίζοντας» τις σχετικές πληροφορίες για την παρουσία, τις κινήσεις και τις επαφές, ριζοσπαστικοποιημένων ισλαμιστικών στοιχείων στην Αθήνα και άλλες πόλεις της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες δημόσιας και κρατικής ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ., η Αντιτρομοκρατική, η ΕΥΠ αλλά και οι υπηρεσίες ασφαλείας του Λιμενικού και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων συνεργάζονται στενά σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών και επανελέγχου διαφόρων υποθέσεων ή ακόμα και τυχαίων περιστατικών που στο παρελθόν είχαν θεωρηθεί «αμελητέα» και «μη συνδυαζόμενα με έκρυθμες καταστάσεις». Αυτά τα περιστατικά, σε συνδυασμό με άλλα των τελευταίων ημερών που φαίνεται να συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την κατάσταση στη Γάζα, αποτελούν νέο χάρτη ερευνών και κινητοποίησης των αρχών. Οι ίδιες πληροφορίες από πηγές που βρίσκονται κοντά στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες λένε πως «είναι εξαιρετικά πιθανόν να υπάρχουν διασκορπισμένα, σε διάφορες περιοχές της χώρας, περίπου 200 άτομα με διάφορους δεσμούς με ομάδες τζιχαντιστών, όπως το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS) ή το Μέτωπο Νousra». Η τελευταία θεωρείται μία από τις πιο σκληρές και επικίνδυνες ομάδες που δρουν στην Ευρώπη και φέρεται υπεύθυνη για πολύνεκρες επιθέσεις, ενώ προσηλυτίζει και Ευρωπαίους που ασπάζονται τις δολοφονικές εκδοχές της διδασκαλίας του Προφήτη για την παγκόσμια εξάπλωση του Ισλάμ και την τιμωρία των «απίστων».
Εσωτερική πληροφόρηση
Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Μανιφέστο», στην Ελλάδα ενεργοποιήθηκαν εκ νέου όλα τα δίκτυα πληροφοριών στις κοινότητες των μεταναστών. Η κινητοποίηση αφορά περισσότερο τις οργανωμένες κοινότητες, όπως των Παλαιστινίων, των Ιρανών, των Αιγυπτίων και των Κούρδων και αντικείμενό της είναι η συλλογή και αξιολόγηση πληροφοριών για πιθανά σχέδια επιθέσεων και τυφλών χτυπημάτων από ριζοσπαστικοποιημένους δράστες, είτε μεμονωμένους και ορμώμενους από ακραία τζιχαντιστικά κίνητρα είτε βάσει οργανωμένων σχεδίων και εντολών.
Εκτός της ελληνικής πρωτεύουσας, η προσοχή των υπηρεσιών στρέφεται και στη Θράκη, στα σύνορα του Εβρου αλλά και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπου υπάρχουν οργανωμένες κλειστές δομές φιλοξενίας με πρόσφυγες από την Παλαιστίνη και άλλες «κόκκινες» περιοχές. Το ενδιαφέρον των Αρχών έχει στραφεί με ιδιαίτερη ένταση στους χώρους λατρείας των ισλαμιστών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ο αριθμός των μουσουλμάνων –τουλάχιστον στην Αττική– είχε μειωθεί αισθητά πριν από την αναζωπύρωση στη Γάζα για δύο βασικούς λόγους: την οικονομική κρίση και την αποτελεσματική επιτήρηση των χερσαίων και των θαλάσσιων συνόρων. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές αρχές ασφαλείας και οι υπηρεσίες είναι η διαρκής καταγραφή, η επιτήρηση και ο έλεγχος των παράνομων - αυτοσχέδιων χώρων λατρείας των μουσουλμανικών κοινοτήτων που λειτουργούν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως ο Νέος Κόσμος, το Περιστέρι, τα Καμίνια, το Μοσχάτο, οι Αμπελόκηποι και αλλού.
Κυβερνητική προτεραιότητα
Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από την πρώτη κιόλας θητεία της, είχε λάβει ιδιαιτέρως αυστηρά μέτρα όχι μόνο για την πρόληψη εισόδου στη χώρα ακραίων ισλαμιστικών στοιχείων αλλά και για τον εντοπισμό και απέλαση άλλων που βρίσκονταν ήδη με χίλιους δυο τρόπους σε διάφορες περιοχές. Δεν ήταν καθόλου τυχαίες οι παλαιότερες δυσφημιστικές για τη χώρα αναφορές ξένων Μέσων Ενημέρωσης. Για παράδειγμα, τον Ιανουάριο του 2015, το CNN είχε αναφέρει: «Η Ελλάδα έχει γίνει εν αγνοία της σταυροδρόμι – τόσο για τους τζιχαντιστές που προσπαθούν να προσεγγίσουν το Ιράκ και τη Συρία από την Ευρώπη όσο και για τους μαχητές που επιστρέφουν σπίτι από τη Μέση Ανατολή. Τα μακρά χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, η γειτνίασή της με την Τουρκία, η έκρηξη της παράνομης μετανάστευσης από τη Συρία και η δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας, την καθιστούν ένα φιλόξενο κέντρο για ομάδες τζιχαντιστών, σύμφωνα με πολλαπλές πηγές αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών».