«Δεν παραδίδουμε την ανεξαρτησία μας», διαμηνύει το Χάρβαρντ στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία αποφάσισε το πάγωμα επιχορηγήσεων ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το πανεπιστήμιο, καθώς δεν αποδέχτηκε τις απαιτήσεις της στο πλαίσιο του αγώνα της, όπως σημειώνει, για την καταπολέμηση του «αντισημιτισμού».

Όπως αναφέρουν οι New York Times, η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πλευρών συνιστά μείζονα καμπή στη συνεχιζόμενη επίθεση της κυβέρνησης Τραμπ κατά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με στόχο -όπως έχει διακηρυχθεί- την «εκρίζωση της ιδεολογικής μονομέρειας και της αντισημιτικής ανοχής» στα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Οι απαιτήσεις της κυβέρνησης

Η επιστολή της κυβέρνησης προς το Χάρβαρντ απαριθμούσε μια σειρά απαιτήσεων που θα άλλαζαν ριζικά τον τρόπο λειτουργίας του πανεπιστημίου.

Μεταξύ αυτών, αναφέρονται:

- Παροχή όλων των δεδομένων εισαγωγής -συμπεριλαμβανομένων απορριφθέντων και δεκτών υποψηφίων- διαχωρισμένων ανά φυλή, καταγωγή, GPA και επιδόσεις σε τεστ.

- Έλεγχος λογοκλοπής σε όλους τους νυν και υποψήφιους καθηγητές.

- Κατάργηση όλων των προγραμμάτων που σχετίζονται με τη διαφορετικότητα, την ισότητα και την ένταξη.

- Άμεση αναφορά των ξένων φοιτητών με πειθαρχικά παραπτώματα στις ομοσπονδιακές αρχές.

Επιβολή εξωτερικού ελέγχου σε ακαδημαϊκά προγράμματα με «ιστορικά προβλήματα αντισημιτισμού», όπως η Σχολή Δημόσιας Υγείας, η Ιατρική Σχολή και το Divinity School.

- Αξιολόγηση της «πολιτικής πολυφωνίας» στα τμήματα και πιθανή παρέμβαση για την ενίσχυσή της.

- Διενέργεια προσλήψεων υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, τουλάχιστον ως το 2028.

Πρόκειται για αιτήματα που, σύμφωνα με τη διοίκηση του Χάρβαρντ, συνιστούν πρωτοφανή παραβίαση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της συνταγματικής αυτονομίας ενός ιδιωτικού εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Η απάντηση του Χάρβαρντ

Ο πρόεδρος του πανεπιστημίου, Άλαν Γκάρμπερ, απάντησε άμεσα με επιστολή προς την ακαδημαϊκή κοινότητα: «Καμία κυβέρνηση -ανεξαρτήτως κόμματος- δεν έχει το δικαίωμα να υπαγορεύει τι θα διδάσκουν τα πανεπιστήμια, ποιους θα προσλαμβάνουν και ποιους θα εκπαιδεύουν».

Ο Γκάρμπερ υποστήριξε ότι το Χάρβαρντ έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού και τη βελτίωση του κλίματος στην πανεπιστημιούπολη, περιλαμβανομένων πειθαρχικών ποινών σε φοιτητές, επενδύσεων στην ιδεολογική πολυφωνία και ενίσχυσης της ασφάλειας. Ωστόσο, όπως ανέφερε, η κυβέρνηση επέλεξε να αγνοήσει αυτές τις ενέργειες και να επιβάλει όρους που καταπατούν την ανεξαρτησία της ακαδημαϊκής κοινότητας.

«Το πανεπιστήμιο δεν θα παραδώσει την ανεξαρτησία του ούτε θα απεμπολήσει τα συνταγματικά του δικαιώματα», έγραψε χαρακτηριστικά.