Τα χρέη πνίγουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Σχεδόν 4 εκατ. φορολογούμενοι βρίσκονται στα τεφτέρια της Εφορίας με εννέα στους δέκα να χρωστούν ποσά έως 10.000 ευρώ. Στον ΕΦΚΑ έχουν αφήσει χρέη περίπου 2 εκατ. ασφαλισμένοι, με οκτώ στους δέκα να χρωστούν έως 15.000 ευρώ.
Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών έχει εκτιναχθεί στα 147 δισ. ευρώ, έκτων οποίων 2,26 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία από 820.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Στην Εφορία τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν φουσκώσει στα 109 δισ. ευρώ ενώ οι οφειλές στον ΕΦΚΑ έχουν φθάσει στα 38 δισ. ευρώ.
Το βουνό των χρεών είναι τεράστιο αλλά οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς με το Δημόσιο ρυθμίζοντας τα χρέη τους σε πολλές δόσεις. Για τις παλαιές οφειλές, που βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι και το 2019, ισχύουν ήδη ρυθμίσεις που προβλέπουν αποπληρωμή έως και σε 120 δόσεις, οι οποίες αναμένεται να επανενεργοποιηθούν για τους πληττόμενους οφειλέτες που είχαν ήδη ενταχθεί σ’ αυτές αλλά τις έχασαν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Τα χρέη της πανδημίας μπορούν να εξοφληθούν σε έως 3 χρόνια άτοκα ή σε έως 6 χρόνια με επιτόκιο 2,5%. Οι νέες οφειλές μπορούν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση και να εξοφληθούν σε 24 ή 48 δόσεις. Παράλληλα «τρέχει» η εξωδικαστική ρύθμιση εξυγίανσης που αφορά τη συνολική ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο σε 240 δόσεις. Από τις αρχές του 2022 θα ξεκινήσει η επιστροφή του επιστρεπτέου τμήματος των επιστρεπτέων προκαταβολών σε 60 δόσεις.
Ο «Γολγοθάς» των δόσεων έχει ξεκινήσει για τους φορολογουμένους με τα «ραβασάκια» των φορολογικών δηλώσεων, ενώ από τον Σεπτέμβριο έρχεται να προστεθεί και ο ΕΝΦΙΑ. Μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει, τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες θα ζουν με το άγχος της πληρωμής της δόσης ή των δόσεων, αλλά και την αγωνία της απώλειας κάποιας που μπορεί να τους στερήσει την πολύτιμη ρύθμιση. Δόσεις για τις παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές, δόσεις για τα χρέη της πανδημίας, δόσεις για τις τρέχουσες οφειλές, τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ, τις ασφαλιστικές εισφορές. Και αν προστεθούν τυχόν δόσεις για την οφειλή στη ΔΕΗ, το στεγαστικό ή το καταναλωτικό δάνειο ή την πιστωτική κάρτα, τότε ο λογαριασμός χάνεται στο κυνήγι των μηνιαίων δόσεων.
Η βεντάλια των ρυθμίσεων που έχει ανοίξει για τους οφειλέτες περιλαμβάνει:
Πάγια ρύθμιση σε 24 έως 48 δόσεις. Οι φορολογούμενοι μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την Εφορία σε 24 ή σε 48 δόσεις χωρίς να τίθενται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Για τις παλαιότερες ή τρέχουσες τακτικές φορολογικές οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για τις οποίες δεν ισχύει καμία αναστολή πληρωμής, βρίσκεται σε ισχύ η πάγια ρύθμιση μέσω της οποίας παρέχεται η δυνατότητα αποπληρωμής σε έως 24 έντοκες δόσεις. Προσοχή όμως γιατί όσο αυξάνονται οι δόσεις, τόσο αυξάνεται και το επιτόκιο. Για παράδειγμα, εάν κάποιος ρυθμίσει την οφειλή του σε έως 12 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 5,32% ετησίως, ενώ εάν κάποιος ρυθμίσει σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις το χρέος του το επιτόκιο φτάνει το 6,82% ετησίως.
Στην πάγια ρύθμιση εντάσσονται τακτικές οφειλές που αφορούν τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης. Σε έως 48 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 6,82% ετησίως μπορούν να ενταχθούν έκτακτες φορολογικές οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων, από φόρους κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, από φόρους μεταβίβασης ακινήτων, από φόρους, πρόστιμα, τόκους και προσαυξήσεις που βεβαιώθηκαν κατόπιν φορολογικών ή τελωνειακών ελέγχων, καθώς επίσης και οι οφειλές από πάσης φύσεως πρόστιμα (για πολεοδομικές, τροχαίες κ.λπ. παραβάσεις) εφόσον βεβαιώθηκαν για είσπραξη στις εφορίες.
Ρύθμιση για χρέη της πανδημίας σε 36 έως 72 δόσεις. Σε έως 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5% μπορούν να ρυθμίσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία, που βεβαιώθηκαν το διάστημα από 1ης Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021, όσοι φορολογούμενοι έχουν πληγεί από την πανδημία. Προσοχή όμως γιατί στη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν μπορεί να ενταχθεί ο νέος φόρος εισοδήματος που αφορά το 2020. Η ρύθμιση απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες και νομικά πρόσωπα που έχουν οποτεδήποτε χαρακτηρισθεί πληγέντες από την πανδημία, μισθωτούς που η σύμβασή τους ανεστάλη οποτεδήποτε μεταξύ 1ης Μαρτίου 2020 έως 21 Ιουλίου 2021, όσοι εντάχθηκαν στον μηχανισμό «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», όσοι έλαβαν μειωμένο μίσθωμα και αποζημιώθηκαν έπειτα από έλεγχο των δηλώσεων Covid αλλά και όσοι εγράφησαν στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης έχει ορισθεί στα 30 ευρώ για οφειλές ύψους έως 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ αν το ύψος των οφειλών είναι μεγαλύτερο. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Ιανουάριου 2022 ενώ η καθυστέρηση καταβολής δόσης επιβαρύνεται με επιτόκιο 5%. Η ρύθμιση χάνεται εάν κάποιος οφειλέτης δεν πληρώσει δύο συνεχόμενες δόσεις.
Αναβίωση 100 και 120 δόσεων. Η πόρτα των παλιών ρυθμίσεων των 100 ή 120 δόσεων και του εξωδικαστικού συμβιβασμού ανοίγει ξανά για τους οφειλέτες που έχασαν τις ρυθμίσεις τους από 1 ης Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021 και έχουν πληγεί από την πανδημία. Η επανένταξη γίνεται υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της αρχικής ρύθμισης για την υπολειπόμενη οφειλή και συντελείται με την καταβολή της δόσης Σεπτεμβρίου 2021. Η καταληκτική ημερομηνία της αναβιωσάσης ρύθμισης επεκτείνεται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που δεν εξοφλήθηκαν την ημέρα της αναβίωσης. Για παράδειγμα, εάν κάποιος οφειλέτης δεν έχει πληρώσει για 10 μήνες η ρύθμιση των 120 δόσεων θα επεκταθεί για επιπλέον 10 μήνες.
Εξωδικαστική ρύθμιση σε 240 δόσεις. Μέσω της ρύθμισης εξυγίανσης, όσοι πολίτες έχουν οφειλές απ’ όπου και εάν προέρχονται, δηλαδή από Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και αλλού, έχουν τη δυνατότητα να τις ρυθμίσουν σε έως 240 δόσεις. Ηδη έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία υποβολής της αίτησης πάνω από 29.000 οφειλέτες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση των 240 δόσεις προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία μπορούν να ενταχθούν μόνο όσοι έχουν οφειλές πάνω από 10.000 ευρώ και έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε τουλάχιστον δύο πιστωτές, για παράδειγμα σε Εφορία και ΕΦΚΑ.
Ρύθμιση 60 δόσεων για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Πάνω από 4 δισ. ευρώ που έλαβαν ως ενίσχυση επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες μέσω των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής θα πρέπει να επιστραφούν στο κράτος. Το οφειλόμενο ποσό επιστρέφεται σε 60 δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στο τέλος Ιανουάριου 2022, ενώ οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες που θα αποφασίσουν να αποπληρώσουν το ποσό σε μία δόση στο τέλος του έτους θα έχουν έκπτωση 15%.
Πηγή: Τα Νέα