Στη διαδικασία να στοχοθετήσει τον πρόεδρό του, Στέφανο Κασσελάκη, μπήκε ο Κώστας Ζαχαριάδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Attica TV και στον δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη, θέτοντας τον πήχη τον οποίον πρέπει να πιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Κληθείς να τοποθετηθεί για το εάν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κρίνεται στις ευρωεκλογές ή στις εθνικές εκλογές, ο κύριος Ζαχαριάδης είπε ότι «εγώ νομίζω ότι ο πήχης είναι στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Εγώ ποτέ δεν είπα ότι ο στόχος πρέπει να είναι να βγούμε πρώτοι, ή ότι να νικήσουμε τον Μητσοτάκη στις ευρωπαϊκές εκλογές. Ποτέ δεν το είπα εγώ αυτό. Νομίζω όμως ότι ένα αποτέλεσμα που θα είναι από το 17,8% και μεγαλύτερο, είναι ένα θετικό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, που τον κάνει πρωταγωνιστή».

Αυτό που παρατηρεί κανείς είναι τα δυο ακραία παραδείγματα που έφερε προτού θέσει τον πήχη στο 17,8% και από τα οποία παίρνει σαφείς αποστάσεις, ειναι ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις ανήκουν στον Στέφανο Κασσελάκη. Ο «πονηρός» κύριος Ζαχαριάδης, αφού τεκμηριώνει το μετριοπαθές της στοχοθεσίας του, θέτει τον -φαινομενικά- άπιαστο στόχο ως κάτι απόλυτα λογικό και βατό, δίχως να λάβει υπόψη ότι η ψήφος στην ευρωκάλπη είναι πάντοτε χαλαρότερη από εκείνη στις εθνικές εκλογές. Για να αντιληφθεί κανείς το πόσο μεγάλος άθλος είναι να πιάσει ένα κόμμα τα ποσοστά των εθνικών εκλογών στις ευρωεκλογές, αρκεί να αναλογιστεί ότι η Νέα Δημοκρατία του 41% των εκλογών του Ιουνίου, θέτει ως πήχη το 33% των ευρωεκλογών του 2019. Ακόμη και στο ενδεχόμενο που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε χάσει δημοσκοπικά ούτε μονάδα από τις εθνικές εκλογές του 2023 θα ήταν υπερβολικά υψηλός ο πήχης, λαμβάνοντας υπόψη την παραδοσιακή αποσυσπείρωση. Πόσω μάλλον σήμερα, που με το ζόρι πιάνει δημοσκοπικά το 12% το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι σαφές ότι ήδη στήνεται το κλίμα της αμφισβήτησης του Στέφανου Κασσελάκη την επαύριον των ευρωεκλογών. Διότι εφόσον δεν ίσχυε κάτι τέτοιο, ο κύριος Ζαχαριάδης κάλλιστα θα μπορούσε να βάλει τον πήχη σε μια «καθαρή δεύτερη θέση» -σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ-, στόχος επίσης δύσκολος, αλλά πολύ πιο βατός.

Ενδιαφέρον όμως έχει η σκληρή επίθεση του Κώστα Ζαχαριάδη σε ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, όπου για το μεν ΠΑΣΟΚ είπε ότι ο κεντροαριστερός κόσμος πρέπει να βρει στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι σε «ένα κόμμα το οποίο κάθε τρεις και λίγο μπορεί να λεηλατείται από τον κύριο Μητσοτάκη για το επίπεδο του ευρωψηφοδελτίου, για το επίπεδο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ή οποιωνδήποτε άλλων ζητημάτων», ενώ για το ΚΚΕ πρόσθεσε «ή αδιάφορα κόμματα, για το περιεχόμενο της διακυβέρνησης, όπως είναι το ΚΚΕ». Είναι κατανοητό το γεγονός ότι στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα προσπαθήσουν να πολώσουν το κλίμα για να συσπειρωθούν οι ψηφοφόροι τους. Όμως, υποτίθεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπει σε συνεργασίες την επομένη των ευρωεκλογών, ως προς την περίπτωση του ΠΑΣΟΚ, ενώ από την περίπτωση του ΚΚΕ προσβλέπει σε «επαναπατρισμό» των ψηφοφόρων που έχασε. Με τέτοιου είδους κακεντρεχείς δηλώσεις, μάλλον είναι δύσκολο να καταφέρουν τις συγκεκριμένες στοχεύσεις.

Η δήλωση του Κώστα Ζαχαριάδη

Γιώργος Μελιγγώνης: «Η ηγεσία σας κρίνεται στις ευρωεκλογές, ή στις εθνικές εκλογές, ο κύριος Κασσελάκης;»

Κώστας Ζαχαριάδης: «Κατ' αρχάς, η ηγεσία μας κρίνεται κάθε μέρα, όπως και όλων των κομμάτων. Ιδίως σε μια τέτοια πυκνή περίοδο. Προφανώς, η μάχη των εκλογών των ευρωπαϊκών, είναι μια απολύτως κρίσιμη μάχη. Έχουμε πει από την πρώτη στιγμή - εγώ δεν θέλω να βάζω, εγώ θέλω πάντα ο πήχης να είναι σε ένα ύψος που όλοι μας, να μπορούμε -και ανθρώπινα και πολιτικά, είναι μια νέα ηγεσία- να μπορούμε να τον περάσουμε. Εγώ νομίζω ότι ο πήχης, είναι στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Εγώ ποτέ δεν είπα ότι ο στόχος πρέπει να είναι να βγούμε πρώτοι, ή ότι να νικήσουμε τον Μητσοτάκη στις ευρωπαϊκές εκλογές. Ποτέ δεν το είπα εγώ αυτό. Νομίζω όμως ότι ένα αποτέλεσμα που θα είναι από το 17,8% και μεγαλύτερο, είναι ένα θετικό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, που τον κάνει πρωταγωνιστή. Και για αυτό δουλεύω και για αυτό δουλεύουμε όλοι μας και για αυτό θα κάνουμε τη συζήτησή μας στο συνέδριο, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τα τελευταία δέκα χρόνια ως δεύτερη, πρώτη, δεύτερη και δεύτερη δύναμη (sic), είναι ο βασικός εκφραστής των ψηφοφόρων της Κεντροαριστεράς -που είναι η μεγάλη δεξαμενή των προοδευτικών ψηφοφόρων, αλλά και της ιστορικής Αριστεράς- να ανακτήσει αυτή τη δυναμική. Αυτό είναι το κρίσιμο στοιχείο. Όλος αυτός ο κόσμος, ο οποίος είναι κοινωνικά φιλελεύθερος, σύγχρονος, δημοκράτης, εμπνεόμενος από αξίες όπως η δημόσια παιδεία, η δημόσια υγεία, ο κοινωνικός χαρακτήρας των υπηρεσιών, να βρει πολιτική στέγη. Και να υπάρχει ισχυρός πόλος, πολιτικά αντιπαραθετικός στη Νέα Δημοκρατία, όχι ένα κόμμα το οποίο κάθε τρεις και λίγο, μπορεί να λεηλατείται από τον κύριο Μητσοτάκη για το επίπεδο του ευρωψηφοδελτίου, για το επίπεδο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ή οποιωνδήποτε άλλων ζητημάτων. Ή αδιάφορα κόμματα, για το περιεχόμενο της διακυβέρνησης, όπως για παράδειγμα κατά τη γνώμη μου, είναι το ΚΚΕ».