Ο Κώστας Τσουκαλάς του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αποφάσισε να αναβαθμιστεί – από «ειδικός» σε διορισμούς και οργανισμούς, σε «ειδικός» στα ελληνοτουρκικά, την ιταλική διπλωματία και τη γεωστρατηγική της Μεσογείου. Μιλώντας για «βουβή κυβέρνηση», «διπλωματικό αποκλεισμό» και «στρατηγική Μελόνι-Ερντογάν», ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δεν εξηγεί ούτε τι προτείνει, ούτε τι έχει καταφέρει το κόμμα του — απλώς ακολουθεί την αγαπημένη συνταγή της Κεντροαριστεράς όταν δεν έχει κάτι να πει: μείγμα λαϊκισμού, ετεροχρονισμένης κριτικής και μεγάλα λόγια για εξωτερική πολιτική από την ασφάλεια του... εσωτερικού μικροκομματισμού.
Αντί να απαντήσει για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ – όπου το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να κρατάει χαμηλά το βλέμμα – ο κ. Τσουκαλάς κάνει αντιπολίτευση τύπου «γεωπολιτικό gossip»: γιατί η Μελόνι κάθισε δίπλα στον Ερντογάν, γιατί δεν ήμασταν κι εμείς εκεί, γιατί δεν μάς ρώτησαν. Παραγνωρίζει φυσικά ότι η Ιταλία ακολουθεί τα δικά της εθνικά συμφέροντα, πολλές φορές απολύτως αντίθετα με αυτά της Ελλάδας, και πως η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν κρίνεται από φωτογραφίες αλλά από ισχύ, συμμαχίες και ρεαλισμό. Αλλά όταν δεν μπορείς να αρθρώσεις ουσιαστική πρόταση, πάντα υπάρχει η... ελληνοτουρκική υπερβολή.
Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο πώς ένα κόμμα που πιάστηκε «στον ύπνο» για μια δεκαετία ολόκληρη – από τα Ίμια μέχρι τη συμφωνία για τα Σκόπια – έχει το θράσος να δίνει και μαθήματα διεθνούς πολιτικής. Η Νέα Δημοκρατία δεν χρειάζεται να φωνάζει ή να παριστάνει τον «γεωστρατηγικό επαναστάτη» του σαλονιού. Προχωρά σταθερά, με αναβαθμισμένες σχέσεις σε ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ, Αίγυπτο και Ινδία, ενώ ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις και διασφαλίζει την αποτρεπτική ισχύ της χώρας. Όλα αυτά, μάλλον δεν χωράνε στο κοντό αφήγημα του ΠΑΣΟΚ περί «ουραγού» και «βουβής κυβέρνησης».
Η κατηγορία του ΠΑΣΟΚ ότι η κυβέρνηση «κρύβεται», ενώ το ίδιο κόμμα εδώ και χρόνια κρύβεται πίσω από γενικόλογες αναφορές περί «πατριωτικής ευθύνης», είναι απλώς ειρωνεία της Ιστορίας. Ούτε στρατηγική έχουν, ούτε σχέδιο, ούτε αξιοπιστία. Και η κ. Σδούκου, όσο κι αν προσπαθούν να την εμπλέξουν σε μικροπολιτικές βεντέτες, απαντά πολιτικά, με καθαρό λόγο και ουσία – κάτι που μάλλον ενοχλεί. Γιατί το ΠΑΣΟΚ, όπως και ο εκπρόσωπός του, δεν αντέχει να βλέπει τη Νέα Δημοκρατία να κάνει εξωτερική πολιτική χωρίς να ζητάει άδεια από τα παλιά τους γραφεία.