Ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να πιστεύει πως είναι το σημείο αναφοράς της Αριστεράς. Τουλάχιστον αυτό «πουλάει» προς τα έξω με τους χρησμούς και τα μηνύματα που επιχειρεί να στείλει σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά. Προσδοκά, ενδεχομένως, να διατηρήσει ανοιχτό ένα παράθυρο για το μέλλον (του).

Ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για να δείξει πως παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ. Και μόνο που χρειάστηκε να το πράξει αυτό δείχνει την κατάσταση που επικρατεί και τα μηνύματα που ο ίδιος έλαβε για το κόμμα που, σχεδόν, ίδρυσε. Δείχνει και το φόβο του να διαλυθεί σε σημείο που να μην υπάρχει επιστροφή.

Μετά άρχισε να στέλνει μηνύματα κυρίως προς την ομάδα των 11 που έγιναν πλέον Νέα Αριστερά. Μηνύματα περί… ενότητας, έστω συνεργασίας. Και αφού δεν τα έλαβαν, όπως δεν τα έχει λάβει και η νέα ηγεσία του κόμματός του, επανήλθε. Χτύπησε και πάλι από την Ιταλία, μετά τις συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Αριστεράς (Sinistra Italiana), Νίκολα Φρατογιάνι και την Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος (Partido Democratico), Έλλη Σλάιν.

Πρόκειται για τους ηγέτες των κομμάτων που, όπως ανέφερε με έμφαση, «προέκυψαν από τους μετασχηματισμούς και τις διασπάσεις του ιστορικού PCI του Ενρίκο Μπερλινγκουέρ». Και τι είπε; Τα εξής;

«Το θετικό για τις πολλαπλές μορφές της αριστεράς και των προοδευτικών κομμάτων στη γειτονική Ιταλία, είναι ότι τουλάχιστον ασχολούνται περισσότερο με τη Μελόνι, παρά με το να ανταλλάσσουν φίλια πυρά. Συζητάνε μεταξύ τους και βρίσκονται μαζί στις ίδιες διαδηλώσεις».

Κατέληξε όμως με την εξής φράση, που αφήνει πολλά ενδεχόμενα ανοιχτά για το… μέλλον, αν και για να έρθει αυτό το μέλλον απαιτούνται πολλά (πολύ περισσότερο τη στιγμή που το εκλογικό έκτρωμα της απλής αναλόγικής δεν είναι πλέον σε ισχύ):

«Ο εκλογικός τους (σ.σ στην Ιταλία) νόμος τους προσανατολίζει να εργάζονται με ορίζοντα έναν μελλοντικό εκλογικό συνασπισμό που θα έχει στόχο να ανατρέψει τη Δεξιά από τη διακυβέρνηση»

Ενωτικός ο πρώην πρόεδρος. Ετσι τουλάχιστον εμφανίζεται. Άσε που αν υπάρξει εκλογικός συνασπισμός κάποιος θα πρέπει να ηγηθεί. Αν και τα περί «αναπαλαίωσης του παλιού ΣΥΡΙΖΑ» που είπε ο Αλέξης Τσίπρας δεν δίνουν και πολλές πιθανότητες. Σίγουρα όχι όσο στην άλλη πλευρά παίζουν μπάλα οι Κασσελάκης – Πολάκης