Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο επίκεντρο σημερινού δημοσιεύματος της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica. Όπως φαίνεται από όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, ο κ. Τσίπρας ενόψει ευρωεκλογών δεν παραμένει στάσιμος και προσπαθεί να συσπειρώσει τις προοδευτικές δυνάμεις. Πιο συγκεκριμένα, το δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας εστιάζει στην πρόσφατη τριήμερη επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Ιταλία, τις συναντήσεις του με τέσσερις προσωπικότητες της ιταλικής κεντροαριστεράς, αλλά και τα μελλοντικά του σχέδια. 

Στην αρχή, το δημοσιεύμα αναφέρει πως για την ιταλική Αριστερά πριν 10 χρόνια, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν κάτι σαν ένας ξένος πάπας, καθώς πέτυχε να μπει ξανά η ριζοσπαστική Αριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όταν κατάφερε να ξεπεράσει το όριο εισόδου του 4%.

Από πάπας σε ρόλο «ομοσπονδιακού» στην Ιταλία

Στη συνέχεια, τονίζει πως ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε στην Ιταλία ως «ομοσπονδιακός» και σε αυτό το σημείο, γίνεται λόγος για την τριήμερη επίσκεψή του στη Ρώμη, όπου συνάντησε τους Ενρίκο Λέττα, Τζουζέπε Κόντε, Νίκολα Φρατοϊάνι και Έλλι Σλέιν.

«Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στη Ρώμη για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Συμβουλίου της Ευρώπης και άδραξε την ευκαιρία για να δει παλιούς φίλους, τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο», σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, ενώ υπενθυμίζει και τα λόγια του κ. Τσίπρα από το παρελθόν για τον Λέττα: «Ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός που μου άνοιξε τις πόρτες στο Palazzo Chigi το 2014, και δεν ήμουν ακόμη πρωθυπουργός. Επέκρινε κι αυτός τότε τις ευρωπαϊκές πολιτικές λιτότητας».

Αναφερόμενη στη συνάντηση του πρώην Έλληνα πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με τον πρώην Ιταλό πρωθυπουργό και νυν πρόεδρο του Κινήματος Πέντε Αστέρων Τζουζέπε Κόντε, η La Repubblica επισημαίνει πως «μίλησαν για την ανάγκη ενός ειρηνευτικού σχεδίου στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη, καθώς και για την ανάγκη "ομοσπονδιοιποίησης" των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη διότι "οι μάχες που αντιμετωπίζουμε δεν είναι μόνο εκλογικές αλλά πολιτικές και ιδεολογικές"».

Επόμενη στάση η Γαλλία και η μελλοντική πρόκληση 

Ακόμα, το δημοσίευμα κάνει λόγο και για την επικείμενη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Γαλλία, όπου, επίσης, πρόκειται να συναντηθεί με στελέχη της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς της χώρας. Επισημαίνει, δε ότι «επιθυμία του Αλέξη Τσίπρα είναι η παραγωγή μιας εναλλακτικής πολιτικής σκέψης και εναλλακτικής πρότασης στα μεγάλα ερωτήματα της εποχής μας όπου, για να θυμηθούμε τον Αντόνιο Γκράμσι, είναι αυτό που μπορεί να αποκαταστήσει ελπίδα για μια νέα ηγεμονία των προοδευτικών ιδεών, απέναντι στη σημερινή κυριαρχία της δεξιάς».

Στο τέλος, αναφέρει, κλείνοντας, πως στόχος του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δημιουργία ενός ιδρύματος με ευρωπαϊκό έρεισμα, ικανό να ενώσει τις «δύο αριστερές», τη σοσιαλδημοκρατική και τη ριζοσπαστική, υπογραμμίζοντας πως «δεν πρόκειται για ένα εύκολο εγχείρημα, αλλά ο Τσίπρας δεν φοβήθηκε ποτέ τις προκλήσεις».