Στις 22 Φεβρουαρίου, περί το απογευματάκι, όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζονταν για την έναρξη του συνεδρίου τους. Οι νεοπροεδρικοί είχαν τοποθετήσει ιδιαίτερα ψηλά τον πήχη, περιγράφοντας τη διαδικασία που θα ακολουθούσε ως κορυφαία και πρωτόγνωρη. Ο πρόεδρος Κασσελάκης είχε κάνει αμέτρητες ώρες πρόβας για τον τρόπο που θα κινείται στο χώρο του TAE KWON DO και ασφαλώς ήθελε να εξοικειωθεί με τα αμερικανικού τύπου autocue. Δύο περίπου ώρες πριν από την επίσημη έναρξη του 4ου συνεδρίου έπεσε η βόμβα Τσίπρα.

Γράφει ο Σπύρος Παπαδάκης 

Η «συμβίωση» Τσίπρα - Κασσελάκη δεν υπήρξε ποτέ ιδιαίτερα εύκολη, όσο πιστεύουν οι περισσότεροι. Τα χαμόγελα των δύο –και πολύ περισσότερο του πρώτου– έσβησαν σχεδόν αμέσως μετά τη συνάντηση της άτυπης παράδοσης - παραλαβής του κόμματος στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού στη Βουλή. Οι lifestyle επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη και η έλλειψη πολιτικής αισθητικής είχαν εκνευρίσει τον άνθρωπο που λειτουργούσε ως «συγκολλητική ουσία» του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η μεγάλη ρήξη ήρθε στα τέλη Νοεμβρίου, τότε που ο νέος πρόεδρος δήλωνε με στόμφο: «Η εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε με Τσακαλώτους και με Κατρούγκαλους ήταν μνημονιακή. Αυτή η εποχή έχει λήξει». 

Ανθρωποι που βρίσκονται πολύ κοντά στον πρώην πρωθυπουργό αποκαλούν τον Στέφανο Κασσελάκη «γκαφατζή», «ανίδεο» της πολιτικής και χωρίς αίσθηση της ελληνικής πραγματικότητας. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ το έλεγαν ξεκάθαρα: ο Τσίπρας τον περιμένει στη γωνία. Και όντως τον περίμενε και τον έφερε προ τετελεσμένων, λίγο πριν την εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο. 

Ασυγχώρητη... ασέβεια 

Το ρήγμα μεταξύ του νυν και του πρώην βαθαίνει. Ο δε Τσίπρας περιμένει πλέον το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Σε πρόσφατη συνεύρεση στελεχών στο σπίτι του, ο Αλέξης ρωτήθηκε «γιατί έφτασε η κατάσταση με τον Κασσελάκη ως εδώ». Και έδωσε μόνο μία απάντηση: «Ηταν και παραμένει ασεβής». 

Για να καταλήξουμε. Σοβεί διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, άνθρωποι που γνωρίζουν καλά πράγματα και καταστάσεις στην πλατεία Κουμουνδούρου, περιγράφουν μια απίστευτα ζοφερή κατάσταση που αν –όπως λένε με νόημα– δεν γίνει κάποιο θαύμα στις ευρωεκλογές, η αποχώρηση των «11» που δημιούργησαν τη Νέα Αριστερά θα ωχριά μπροστά σε αυτό που θα συμβεί. 

Πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ από θεωρία πάνε καλά. Μπορούν να συζητάνε με τις ώρες προκειμένου να βρουν τον ιδεολογικό και πολιτικό τους προσανατολισμό και να αναλύουν με τις ημέρες «το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα, που είναι διεφθαρμένο, ανίκανο και πλήρως υποταγμένο στη στρατηγική του κεφαλαίου σε εθνική και διεθνή κλίμακα, ενόσω προωθεί με όλα τα μέσα την καταστροφή, εξαντλεί τα όριά του και αποσταθεροποιείται». Ναι, μη σας κάνει εντύπωση. Τα παραπάνω αναγράφονται στην ιδρυτική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα μάλιστα που θεωρούν εαυτούς ως μέλη σε κόμμα εξουσίας. 

Ο «τζάμπας» ξαναζεί 

Ωστόσο, δεν έχουν απαντήσεις για την ακρίβεια, για τα εθνικά θέματα, για την Υγεία. Επισημάνσεις και υποσχέσεις χωρίς κόστος είναι στην ημερήσια διάταξη, προκαλόντας την αίσθηση του «ό,τι να ’ναι». Τελευταίο παράδειγμα; Ο κ. Κασσελάκης βρίσκεται στο στρατόπεδο της Θήβας και έπρεπε να πάει φαντάρος για να ανακαλύψει πόσα χρήματα λαμβάνουν οι οπλίτες μας. Και αμέσως βρήκε τη λύση: «Θα αυξήσουμε το μισθό των φαντάρων στα 80 - 100 ευρώ». Ετσι απλά. Η πεμπτουσία της πολιτικής είναι να εντοπίζεις και να λύνεις τα προβλήματα της κοινωνίας και της καθημερινότητας των πολιτών, χωρίς όμως να δημιουργείς άλλα και μεγαλύτερα. Και ασφαλώς οφείλεις να προηγείσαι των προβλημάτων και να ενημερώνεσαι εγκαίρως και όχι να χρειάζεται να γίνεσαι «δοκιμαστής» ή να βρεθείς τυχαία κάπου για να μάθεις τι συμβαίνει.