Έχοντας αποδείξει την ευκολία με την οποία επιδίδεται σε ψέματα και επιβεβαιώνοντας συνεχώς την έλλειψη σοβαρότητας στον πολιτικό του λόγο, ο ΣΥΡΙΖΑ εγκάλεσε χθες τη Νέα Δημοκρατία για όσα ο ίδιος δεν έκανε επί διακυβέρνησής του, αυτή τη φορά για την περίπτωση των κόκκινων δανείων.
Χαρακτηριστικά, με ανακοίνωσή του, κατήγγειλε τον πρώην υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τη Νέα Δημοκρατία, ότι δεν προέβλεψαν ρύθμιση που να επιτρέπει στον δανειολήπτη να εξαγοράζει το δάνειό του σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Η αλήθεια είναι ότι ουδέποτε θεσμοθετήθηκε τέτοιο δικαίωμα και βέβαια δεν το έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο 4354/2015 με τον οποίο επέτρεψε την μεταβίβαση των απαιτήσεων σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (funds).
Στην πραγματικότητα δεν μπορεί να υπάρχει υποχρεωτική ρύθμιση-πρόταση εξαγοράς στον δανειολήπτη πριν από τη μεταβίβαση των χαρτοφυλακίων, όπως λέει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό γιατί εάν είχε τη δυνατότητα ο οφειλέτης να εξαγοράσει σε πολύ χαμηλότερη τιμή το δάνειό του και να το αποπληρώσει, δεν θα υπήρχε κανένα εξυπηρετούμενο δάνειο στη χώρα, αφού θα μπορούσε ο κάθε δανειολήπτης, ανεξάρτητα από την περιουσία του, να αποπληρώσει το δάνειο με χαμηλότερη τιμή από την τρέχουσα αξία του και χωρίς τήρηση κανόνων περί της μη χειροτέρευσης της θέσης του πιστωτή και της αξιολόγησης της περιουσιακής και εισοδηματικής κατάστασης του οφειλέτη σε οποιοδήποτε περιορισμό της οφειλής του.
Επομένως, ο ηθικός κίνδυνος και ο κίνδυνος της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος είναι προφανής.
Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου του βουλευτή Κωνσταντίνου Τζαβάρα προς τον τότε αρμόδιο υπουργό κ. Παπαδημητρίου, τον Φεβρουάριο του 2018, για το ίδιο ζήτημα, ο υπουργός απάντησε: «Τέτοια νομική υποχρέωση δεν υφίσταται, καθώς μία τέτοια ρύθμιση θα ενθάρρυνε τη δημιουργία στρατηγικών κακοπληρωτών -και επιμένουμε σε αυτό- χωρίς να δώσει την παραμικρή βοήθεια σε αυτούς που πραγματικά τη χρειάζονται. Και σας εξηγώ: Αν κάποιος έχει την ικανότητα αποπληρωμής του δανείου του και γνωρίζει από πριν ότι το πιστωτικό ίδρυμα πριν εκχωρήσει την απαίτησή του αντί της καταβολής ποσοστού αυτού υποχρεούται να του προτείνει την εξαγορά του δανείου αντί του ίδιου ποσοστού, καταλαβαίνετε ότι αυτός ο οφειλέτης γνωρίζει ότι είναι προς το συμφέρον του να μην αποπληρώσει το δάνειό του, προσδοκώντας να ωφεληθεί ένα σημαντικό ποσοστό της οφειλής του κατά την εξαγορά. Επομένως, μια τέτοια ρύθμιση θα δημιουργήσει μεγάλο πλήθος στρατηγικών κακοπληρωτών».
Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι σε συνέντευξη που έδωσε ο πρώην υουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στις 27 Σεπτεμβρίου 2017, στην οποία αναφέρθηκε στο θέμα των κόκκινων δανείων, της φορολογίας, των stress tests των τραπεζών και στην πορεία της οικονομίας, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση δεν θα ζητήσει από τους πιστωτές μας να δοθεί η δυνατότητα στους δανειολήπτες να εξαγοράζουν τα δάνειά τους στην τιμή που θέλουν να τα εξαγοράσουν τα funds. Δεν θα το θέσω (στους δανειστές μας), γιατί δεν είναι λογικό», σημειώνοντας ότι «κανείς δανειολήπτης δεν θα πήγαινε να διαπραγματευθεί με την τράπεζα, περιμένοντας τη χαμηλότερη τιμή που θα έδιναν τα funds. Οι τράπεζες, πρόσθεσε, μπορούν να κυνηγήσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές (που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους, ενώ έχουν τη δυνατότητα), ώστε να συζητήσουν μαζί τους για την αποπληρωμή των δανείων τους».