Το Bloomberg ασχολήθηκε με την περίπτωση –και όχι το… φαινόμενο– Κασσελάκη, του αυτοπροσδιοριζόμενου και ως «Στέφανου της Ελλάδας», για να καταγράψει την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εθνικές εκλογές και τη βαριά ήττα που οδήγησε και στην αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από τη θέση του προέδρου. Και τι σχόλιο έκανε ο ίδιος; Ότι η… Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια ημέρα.

Ναι, πράγματι, δεν χτίστηκε σε μια μέρα η Ρώμη, αλλά η πτώση της αυτοκρατορίας ήταν πολύ ταχύτερη από την άνοδό της. Το σίγουρο είναι, από την άλλη πλευρά, πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με τη Ρώμη. Ούτε ως προς το ιστορικό υπόβαθρο ούτε και ως προς τον τρόπο που… χτίστηκε. Διότι μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να απουσίαζε, αλλά το κόμμα στο οποίο εξελέγη πρόεδρος κατάφερε να φτάσει στις καρέκλες της εξουσίας μέσα από μια ακραία λαϊκιστική ρητορική και έναν διχαστικό λόγο που κόντεψε να τινάξει στον αέρα τη χώρα και κυρίως την κοινωνική συνοχή.

Το χειρότερο για το ίδιο το κόμμα; Δεν… κατέκτησε τίποτα απολύτως, κυρίως δεν κατάφερε να «κατακτήσει» πολιτικά και ιδεολογικά τους πολίτες-ψηφοφόρους. Ήταν ένας κομήτης που όπως ανέβηκε έτσι και έπεσε: ξαφνικά. Όπως καταγράφει και το Bloomberg, στο απόγειο της… δόξας, μέσα από τις πλατείες των αγανακτισμένων και την εκμετάλλευση της οργής, κατάφερε να φτάσει σε ποσοστό 36%, άντε και λίγα δεκαδικά ψηφία παραπάνω. Ουδέποτε οι πολίτες έδωσαν αυτοδυναμία, ουδέποτε επέτρεψαν στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα να κυβερνήσουν χωρίς ένα… δεκανίκι, δηλαδή τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου.

Η σύγκριση με τη… Ρώμη μάλλον ατυχής είναι, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την άνοδο και τη μακροημέρευσή της. Αν τώρα εννοεί την πτώση της ο Στέφανος Κασσελάκης, αναλογικά πάντα, υπάρχουν ομοιότητες. Σε κάθε περίπτωση, το να… ονειρεύεται την αυτοκρατορία ίσως εξηγεί και γιατί έχει αναφερθεί στον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο αρκετές φορές, όπως και τον λόγο για τον οποίο αυτοπροσδιορίστηκε ως ο «Στέφανος της Ελλάδας»…