Με εσωτερικούς πάτους δεν γίνεσαι ψηλός, κι αυτό γίνεται αντιληπτό όταν βγάλεις τα παπούτσια και πας για ύπνο. Συνεπώς όσοι το δοκιμάζουν τουλάχιστον να έχουν αυτογνωσία και πάντως να μην προκαλούν με συστάσεις στους άνευ τεχνητών βοηθημάτων ψηλούς. Ετσι είναι η ζωή, τι να κάνουμε, ο καθείς στο ύψος του, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις.

Τηρουμένων των αναλογιών, οι... υψομετρικές διαφορές των δημοσκοπήσεων –με ή χωρίς πάτους– δεν χρήζουν ιδιαίτερων αναλύσεων. Ενα πούρο είναι ένα πούρο, είχε πει ο Φρόιντ και, ως εκ τούτου, όταν όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ποσοστά που δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει από τα κάτω προς τα πάνω τη Νέα Δημοκρατία, όσους πάτους και να βάλεις δεν ψηλώνεις.

Στην προκειμένη περίπτωση, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, όσο και αν στον ΣΥΡΙΖΑ τους αμφισβητούν. Αυτό κάνει συστηματικά ο Αλέξης Τσίπρας, που αφήνει υπονοούμενα ότι οι δημοσκόποι κονταίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων έχουν συνεννοηθεί να ψηλώνουν τη Νέα Δημοκρατία και να κονταίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Αρα, σύμφωνα με τη λογική αυτήν, αυτό που βλέπουμε είναι εικονική πραγματικότητα.

Οτι ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει την πλάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη επί σειρά ετών δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα, αλλά στη φαντασία μας. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν ήταν Πικάσο και ό,τι φανταζόταν το θεωρούσε πραγματικό· επειδή όμως δεν είναι Πικάσο, στην περίπτωσή του ισχύει η ρήση του Γκαίτε: «Τίποτε πιο τρομακτικό από τη φαντασία χωρίς γούστο».