Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι προχωρεί ολοταχώς με τα σχέδιά του να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της οικονομίας με περισσότερη ανάπτυξη, και όχι με μειώσεις χρεών ή ελλειμμάτων, εμμένοντας στην άποψη ότι το Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας της ΕΕ είναι κάτι το ξεπερασμένο, όπως το έχει χαρακτηρίσει.

Η Ιταλία έδωσε σήμα ότι αν και το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας αναμένεται να πέσει στο 2,1% έως το 2024, η Ρώμη σκοπεύει να συνεχίσει να ξεπερνά το όριο του 3% ως ποσοστού του ΑΕΠ που ορίζει το Σύμφωνο. Η υπέρβαση του ορίου αυτού πριν από την πανδημία συνεπαγόταν με κυρώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Ο προϋπολογισμός μας είναι θεμελιωδώς επεκτατικός. Η ανάπτυξη αποτελεί το διέξοδο από το πρόβλημα του υψηλού δημόσιου χρέους» ανέφερε ειδικότερα ο Ντράγκι δίνοντας το στίγμα του. Πρόκειται για κίνηση που στο παρελθόν τον έχει φέρει ενάντια στη Γερμανία και σε συμμάχους όπως η Αυστρία, η Ολλανδία και άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης οι οποίες δίνουν μεγάλη σημασία τα προβλεπόμενα του Συμφώνου – και οι οικονομίες τους βρίσκονται σε άλλη κατάσταση από αυτή του ευρωπαϊκού Νότου.

Η στάση του Ντράγκι είναι εναρμονισμένη με αυτή της Γαλλίας, η οποία και αυτή πρόσφατα παρουσίασε προϋπολογισμό που επικεντρώνεται σε οικονομική ανάπτυξη μέσω επενδύσεων και χαμηλότερους ρυθμούς μείωσης του χρέους. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνο Λεμέρ μάλιστα έχει αναφέρει πως η χώρα του δεν θα κάνει το λάθος να προσπαθήσει να βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, επειδή αυτό θα πλήξει στην πορεία την ανάπτυξη.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανέστειλε την εφαρμογή των ορίων του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας και Ανάπτυξης το 2020 καθώς οι χώρες χρειάστηκε να διοχετεύσουν στην κοινωνία και την οικονομία πολλές εκατοντάδες δισ. ευρώ σε προγράμματα προστασίας θέσεων εργασίας και στήριξης επιχειρήσεων. Αυτό οδήγησε σε εγκατάλειψη της λιτότητας που ακολουθούσαν μέχρι τότε πολλές χώρες, οι οποίες τώρα δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να επιστρέψουν ξανά στοκαθεστώς αυτό.

Ο Ντράγκι έχει στα σκαριά προϋπολογισμό που περιστρέφεται γύρω από ανάπτυξη της τάξης του 6% για φέτος. Πρόκειται για ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων που θα επιτρέψει στη Ρώμη, εάν όλα πάνε καλά, να μειώσει το έλλειμμα και το χρέος περισσότερο από όσο προβλεπόταν μέχρι τώρα. Το δημοσιονομικό έλλειμμα για φέτος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 9,4%, πολύ πιο κάτω από τον στόχο του 11,8% που είχε τεθεί τον Απρίλιο, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται το Bloomberg. Το οικονομικό επιτελείο της Ρώμης εκτιμά ότι το έλλειμμα ως ποσοστό επί του ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 2,1% έως το 2024, αλλά υπολογίζεται ότι θα συνεχίσει στο μέλλον να διαμορφώνεται πάνω από το όριο του 3% που προβλέπει το Σύμφωνο.

Μετά από συρρίκνωση-ρεκόρ της οικονομίας κατά 8,9% το 2020, που προκλήθηκε από τον αντίκτυπο των περιορισμών που επιβλήθηκαν για την καταπολέμηση της Covid-19, η Ιταλία οδεύει προς την ισχυρότερη οικονομική ανάκαμψη που έχει καταγράψει από τη δεκαετία του 1970. Ο προϋπολογισμός προβλέπει υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης για κάθε ένα από τα επό¬μενα τρία χρόνια, φτάνοντας το 1,9% το 2024 σύμφωνα με το Bloomberg. Το χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ αναμένεται να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα του 134,3% έως το 2030.

Η χώρα θα είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος των κονδυλίων ανάκαμψης της ΕΕ και η Ιταλία έχει ήδη λάβει την πρώτη δόση των σχεδόν 200 δισ. ευρώ που πρόκειται να λάβει έως το 2026. Το σχέδιο δαπανών ήταν ένα από τα κεντρικά σημεία προσοχής της κυβέρνησης Ντράγκι, με εστίαση στις επενδύσεις υποδομών και τη μετάβαση σε πιο φιλικές μορφές ενέργειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, οι νέες προβλέψεις του προϋπολογισμού δεν συμπεριλαμβάνουν ακόμη τα οφέλη του ταμείου ανάκαμψης για την οικονομία.

Πηγή: Τα Νέα