Μπορεί ο Νίκος Ανδρουλάκης να μην ανέφερε ονόματα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, αλλά όταν είπε στους βουλευτές του ότι «λάθη γίνονται, αλλά να είμαστε προσεκτικοί», όλοι κατάλαβαν σε ποιον πήγαινε το μήνυμα. Η δήλωση του Απόστολου Πάνα περί «σοσιαλδημοκρατικής ΕΛΑΣ» είχε ήδη αναγκάσει τη Χαριλάου Τρικούπη να σπεύσει να κλείσει τα σενάρια συνεργασίας που άνοιξε ένας δικός της βουλευτής, σε μια στιγμή κατά την οποία η ηγεσία επιχειρεί να κρατήσει απολύτως καθαρή τη γραμμή της για τις μετεκλογικές συνεργασίες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε η απουσία του ίδιου του Πάνα από τη συνεδρίαση. Το άδειασμα της προηγούμενης ημέρας ακολουθήθηκε έτσι από μια προεδρική προειδοποίηση προς ολόκληρη την Κ.Ο., η οποία μπορεί να διατυπώθηκε γενικά, είχε όμως έναν πολύ συγκεκριμένο πολιτικό αποδέκτη. Και η υπόθεση αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον επειδή η ενόχληση δεν φαίνεται να περιορίζεται στην επίμαχη δήλωση, καθώς στο παρασκήνιο υπάρχει ήδη κινητικότητα γύρω από την εκλογική περιφέρεια του βουλευτή.

Στη Χαλκιδική, συγκεκριμένα, συζητείται ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Χρήστου Πάχτα, μια εξέλιξη που φέρεται να έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του Απόστολου Πάνα. Η χρονική σύμπτωση δίνει αναπόφευκτα περισσότερο παραπολιτικό βάρος στην ιστορία: ο βουλευτής αδειάζεται για μια δήλωση που έφερε σε δύσκολη θέση τη Χαριλάου Τρικούπη, απουσιάζει την επομένη από την Κ.Ο. και την ίδια περίοδο βλέπει να συζητείται ένας πρόσθετος εσωκομματικός ανταγωνιστής στην εκλογική του περιφέρεια. Μια πρόωρη αναφορά στην ΕΛΑΣ άνοιξε τελικά πολύ περισσότερους λογαριασμούς από όσους ίσως περίμεναν στο ΠΑΣΟΚ.