Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, ξεκαθάρισε ότι θέλει να πάρει πίσω τα νησιά Φόκλαντ που βρίσκονται υπό βρετανική κυριαρχία, όμως διευκρίνισε πως δεν αναζητά μια επανάληψη του πολέμου του 1982.

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο Μιλέι δήλωσε πως «η κυριαρχία της Αργεντινής στα νησιά Μαλβίνες είναι αδιαπραγμάτευτη. Οι Μαλβίνες είναι Αργεντινή. Τώρα πρέπει να δούμε πώς θα τις πάρουμε πίσω. Είναι σαφές ότι η επιλογή πολέμου δεν είναι λύση».

«Αυτό που προτείνουμε είναι να προχωρήσουμε προς μια λύση όπως αυτή που είχε η Αγγλία με την Κίνα για το ζήτημα του Χονγκ Κονγκ και ότι σε αυτό το πλαίσιο η θέση των ανθρώπων που ζουν στα νησιά δεν μπορεί να αγνοηθεί. Δεν μπορείς να αρνηθείς ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι εκεί. Δεν μπορείτε να αγνοήσετε αυτά τα ανθρώπινα όντα. Πρέπει να διαπραγματευτείτε με τη Βρετανία και να λάβετε υπόψη τις απόψεις των ανθρώπων που ζουν στα νησιά», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Το Δημοψήφισμα του 2013

Σημειώνεται, πως το 2013 έγινε δημοψήφισμα στα Φώκλαντ και το 99,8% των κατοίκων της τάχθηκε υπέρ της παραμονής στη Βρετανία.

Επίσης, μετά το 2010 σε αρκετά υπερπόντια βρετανικά αμφισβητούμενα εδάφη έγιναν δημοψηφίσματα, με την πλειοψηφία του κόσμου να θέλει την βρετανική κυριαρχία. Χαρακτηριστικά, το 2016 το Γιβραλτάρ αποφάσισε να μείνει στη Βρετανία, σε μια περίοδο που η Ισπανία διεκδικούσε επίμονα το συγκεκριμένο έδαφος.