Το να μπει ο ΟΣΕ σε ασφαλείς και νέες ράγες είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όχι μόνο γιατί είναι κάτι το αυτονόητο, ιδιαίτερα μετά την τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας, αλλά γιατί δεν είναι αποδεκτό ένας βασικός πυλώνας των μέσων μεταφοράς να απαξιώνεται και να πληγώνει την εικόνα της χώρας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Ο πρωθυπουργός εξάλλου πιστεύει βάσιμα ότι στην εικόνα του ΟΣΕ καταγράφονται όλες οι κακοδαιμονίες του ελληνικού πολιτικού συστήματος και των παθογενειών του βαθέος κράτους.

Γι’ αυτό και η αναμόρφωση του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας αποτελεί σημείο αναφοράς για μια στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης που δεν είναι άλλο από τη δέσμευση που έχει δώσει για σύγκρουση με το χθες και τις νοοτροπίες που κινδύνεψαν να ρίξουν την Ελλάδα στα βράχια.

Η λειτουργία ενός νέου ΟΣΕ πάνω σε διεθνή πρότυπα συμβολίζει στο μυαλό του πρωθυπουργού τη νίκη επί ενός συστήματος και των παθογενειών που πλήγωσαν διαχρονικά τη χώρα, και αποκτά και συμβολική διάσταση. Γι’ αυτό και μόνο τυχαία δεν ήταν η επιλογή που έκανε να τοποθετήσει ως αναπληρωτή υπουργό τον Κώστα Κυρανάκη, έναν νέο πολιτικό, που, αν μη τι άλλο, δεν διστάζει να συγκρουστεί με το παλιό και τους φορείς νοοτροπιών που αποτελούν τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού.

Παράλληλα ο 38χρονος πολιτικός δεν ασχολείται «θεωρητικά» με το αντικείμενο, αλλά σχηματίζει ο ίδιος άποψη επί του πεδίου των θεμάτων με τα οποία καταπιάνεται, ώστε να έχει εικόνα χωρίς φίλτρα της πραγματικής κατάστασης που καλείται να διαχειριστεί. Και η αλήθεια είναι ότι αυτά που διαπιστώνει είναι πράγματα που περιγράφονται με το «ούτε ψύλλος στον κόρφο του».

Μπορεί να θεωρείται δημοσιογραφικό κλισέ, αλλά το ότι η κυβέρνηση πατά γκάζι για να αλλάξει τον ΟΣΕ είναι απόφαση ειλημμένη –και ουσίας– και δεν πρόκειται για μια επικοινωνιακή ντρίμπλα για να ξεπεραστούν τα Τέμπη. Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι, αλλάζοντας την εικόνα στον ΟΣΕ σε όλα τα επίπεδα, θα περάσει την αίσθηση στην κοινωνία ότι μπορεί να κερδίζει «στοιχήματα» που αφορούν μεταρρυθμίσεις οι οποίες επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Η κοινωνία παραμονεύει

Για αυτό και δεν μένει μόνο στη δραστική αναβάθμιση του επιπέδου ασφάλειας, αλλά επικεντρώνει και στην ποιότητα των τρένων στη χώρα. Οι επόμενοι 15 μήνες θα κρίνουν κυρίως την αξιοπιστία των δεσμεύσεων που έχουν δοθεί, την ώρα που η κοινωνία έχει ανεβάσει τον πήχη και ζητά αξιόπιστα και ασφαλή τρένα.

Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει ξεκάθαρο ότι ναι μεν το Δημόσιο θα κάνει ό,τι του αναλογεί, ακόμη και με «συμμαχία με στρατηγικό επενδυτή», αλλά και η Hellenic Train, η οποία πολύ σύντομα θα κληθεί να προχωρήσει και εκείνη στις δικές της επενδύσεις με την προμήθεια ενός νέου τροχαίου υλικού που θα ανταποκρίνεται στις συμφωνίες της αλλά και στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Στόχος στο τέλος της υλοποίησης του έργου είναι όλος ο βασικός εθνικός σιδηροδρομικός άξονας να μη διαθέτει απλά πλήρη τηλεδιοίκηση και σηματοδότηση, αλλά και επιπλέον αυτόματη πέδηση, ενώ η νέα πλατφόρμα railway.gov.gr γρήγορα θα μπορεί να είναι ανοιχτή σε όλους τους πολίτες, ώστε να διαπιστώνεται και η αξιοπιστία στον χρόνο εκτέλεσης των δρομολογίων, κάτι που είναι σημαντικό προκειμένου να περάσει στην κοινωνία η αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας σε συνδυασμό με τις αλλαγές που αφορούν την αξιολόγηση και την απόδοση των εργαζομένων, ιδίως για όσους είναι σε θέσεις ευθύνης και διαχειρίζονται ανθρώπινες ζωές.

Το μότο που υπάρχει είναι: αξιολόγηση παντού, ψυχομετρικά τεστ σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις, κέντρο εκπαίδευσης με σύγχρονους προσομοιωτές και ψηφιακή καταγραφή εντολών και παραβάσεων.

Το κεντρικό όμως μήνυμα, το οποίο καλείται να στείλει η πολιτεία, είναι ότι μπορεί να κάνει πράξη πολλά από όσα ορισμένοι επέμεναν ότι «αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα».

Το ελληνικό Δημόσιο τα κατάφερε στη μάχη με το βαθύ κράτος: στον ΟΤΕ, τον ΟΛΠ, την Ολυμπιακή, τη ΔΕΗ, τον ΕΦΚΑ, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του Δημοσίου. Απλά με τον νέο ΟΣΕ κρίνονται πολύ περισσότερα από μια μεταρρύθμιση όπως οι παραπάνω. Καθώς καλείται να κλείσει και μια εθνική πληγή και να γίνει πράξη το «ποτέ ξανά Τέμπη».