Στο επίκεντρο του κυβερνητικού έργου βρίσκεται ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρόμου. Ήδη το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε με την επιτυχημένη δοκιμή του συστήματος αυτόματης πέδησης (European Train Control System – ETCS). Στην αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης θα αναπτύξει το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό και την ασφαλή λειτουργία του ελληνικού σιδηροδρόμου.
Υπογράονται οι συμβάσεις για αποκατάσταση του δικτύου
Πιστή στις δεσμεύσεις της η κυβέρνηση για αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, που επλήγη από τις θεομηνίες «Daniel» και «Elias». Έτσι, λοιπόν, αύριο, θα υπογραφούν στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών οι συμβάσεις που αφορούν στα έργα αποκατάστασης στο σιδηροδρομικό δίκτυο των Περιφερειών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, από τις εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν από τις θεομηνίες «Daniel» και «Elias» τον Σεπτέμβριο του 2023.
Έρχονται οργανωτικές αλλαγές στον σιδηρόδρομο
Οι αλλαγές που θα εισηγηθεί αύριο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης θα αφορούν στην λειτουργία του οργανωτικού μοντέλου. Εξάλλου, προ ημερών ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης είχε ενημερώσει ότι ο νέος ΟΣΕ θα ακολουθήσει το μοντέλο της ΔΕΗ. Πληροφορούμαστε ότι αυτές οι αλλαγές θα έχουν ολοκληρωθεί το 2027. Ο νέος Οργανισμός που θα ονομαστεί «Σιδηρόδρομοι Ελλάδος Α.Ε.» θα είναι προϊόν συγχώνευσης των ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ. Θα στηρίζεται σε δύο πυλώνες, το άρτια εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό και τις τεχνολογίες που θα επιτρέπουν ακόμα και την εύρεση τρένων σε πραγματικό χρόνο.
Το πρώτο βήμα έγινε
Με γνώμονα την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, βρέθηκε στην πρώτη δοκιμή του συστήματος αυτόματης πέδησης ETCS που πραγματοποιήθηκε στη γραμμή Οινόη – Τιθορέα. «Παρακολουθήσαμε περιπτώσεις υπέρβασης ορίου ταχύτητας και παραβίασης κόκκινου σηματοδότη, σε τηλεδιοικούμενα τμήματα σιδηροδρομικής γραμμής», ανέφερε.
Σημειωτέον ότι η αυτόματη πέδηση ενεργοποιείται όταν η αμαξοστοιχία υπερβαίνει το καθορισμένο όριο ταχύτητας, επιβραδύνεται όταν φτάνει σε πορτοκαλί σηματοδότη, ακινητοποιείται αν ο μηχανοδηγός παραβιάσει τον ερυθρό σηματοδότη, ενώ υπάρχει ενεργό σύστημα αυτόματης πέδησης, σε περίπτωση αδυναμίας εκτέλεσης καθηκόντων από μεριάς του μηχανοδηγού.
Πως λειτουργεί το ETCS
Η σημερινή δοκιμή του συστήματος αυτόματης πέδησης αφορούσε περιπτώσεις υπέρβασης ορίου ταχύτητας και παραβίασης κόκκινου σηματοδότη, σε τηλεδιοικούμενα τμήματα σιδηροδρομικής γραμμής.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταφορών, η δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος ETCS ολοκληρώθηκε επιτυχώς και η αυτόματη πέδηση ενεργοποιήθηκε στις εξής περιπτώσεις:
* Πρώτη περίπτωση: Όταν η αμαξοστοιχία υπερέβη το καθορισμένο όριο ταχύτητας που προβλέπεται για το κάθε τμήμα της γραμμής.
* Δεύτερη περίπτωση: Όταν η αμαξοστοιχία έφτασε σε προειδοποιητικό σηματοδότη (πορτοκαλί φανάρι) ενεργοποιήθηκε η σταδιακή αυτόματη πέδηση (επιβράδυνση). Όταν ο μηχανοδηγός επιχείρησε να υπερβεί τα όρια ταχύτητας της ελεγχόμενης πέδησης, η αμαξοστοιχία επιβράδυνε περισσότερο έως την ακινητοποίηση.
* Τρίτη περίπτωση: Στη συνέχεια, ο μηχανοδηγός επανεκκίνησε και επιχείρησε να παραβιάσει τον ερυθρό σηματοδότη. Αμέσως μετά την παραβίαση, ενεργοποιήθηκε η ακαριαία πέδη και η αμαξοστοιχία ακινητοποιήθηκε πλήρως.
* Τέταρτη περίπτωση (λειτουργούσε ήδη, χωρίς το ETCS): Σε περίπτωση αδυναμίας εκτέλεσης καθηκόντων από μεριάς του μηχανοδηγού, υπάρχει ήδη ενεργό σύστημα αυτόματης πέδησης, 20 δευτερόλεπτα μετά την απώλεια επαφής με το πηδάλιο της καμπίνας.