Οι ευρωεκλογές σήμαναν νέο κύκλο εσωστρέφειας σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να απολαμβάνει την μοναξιά της κυριαρχίας στο πολιτικό σύστημα, παρά την πτώση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας. 

Οι πολλαπλές αναταρράξεις στο εσωτερικό των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, προφανώς διαψεύδουν το αφήγημα «περί ήττας» της Νέας Δημοκρατίας, η οποία πιστώνεται την πρώτη θέση σε ένα αποτέλεσμα αποδοκιμασίας ολόκληρου του πολιτικού συστήματος. 

Η αλήθεια είναι πως η Νέα Δημοκρατία, παρόλο που δεν έπιασε τον στόχο του 30%, ήρθε πολύ κοντά σε αυτόν με 28,31% ήρθε πολύ κοντά και μάλιστα με Double Score από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με 14,92% ήταν αρκετά μακρία από τον δικό του στόχο του 17%. Το ΠΑΣΟΚ επίσης έμεινε τρίτο με 12,79%, πίσω από έναν κατακερματισμένο ΣΥΡΙΖΑ με πρόεδρο μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. 

Η κατάσταση στο εσωτερικό των κομματών αποκαλύπτει νικητές και ηττημένους

Περίπου μία εβδομάδα μετά τις ευρωεκλογές, τα απόνερα των αποτελεσμάτων δείχνουν νικητές και ηττημένους, τα οποία μπορούν να αποκωδικοποιηθούν ως εξής: 

Η Νέα Δημοκρατία, δείχνει να συγκεντρώνει την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας. Ο ανασχηματισμός αφορά κυρίως διαρθωτικές κινήσεις με φόντο την αποτελεσματικότητα και την βελτίωση της καθημερινότητας. 

Η νευρικότητα που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνει πως το αποτέλεσμα παρά τα λεγόμενα τους, δεν ικανοποιεί και θέτει τις συνθήκες μίας νέας εσωστρέφειας που αποκαλύπτεται από την σημερινή απομπή του Θανάση Θεοχαρόπουλου, αλλά και τα σχόλια στελεχών, όπως οι Διονύσης Τεμπονέρας, Χρήστος Σπίρτζης και Όλγα Γεροβασίλη. 

Η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ μυρίζει μπαρούτι με την επόμενη μέρα του κόμματος να φαίνεται δυσοιώνη, καθώς τίθεται ευθέως η αμφισβήτηση της επάρκειας του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη, με τις εξελίξεις να διαφαίνονται ραγδαίες.