Το μπέρδεμα με τις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη, αναφορικά με το «συν 5% επί του ΑΕΠ, για δαπάνες υγείας» δεν έχει τέλος, αφού προσπαθούν ακόμη στον ΣΥΡΙΖΑ να βρουν τρόπο να μαζέψουν την -προφανώς- αψυχολόγητη εξαγγελία του προέδρου τους, η οποία καθώς φαίνεται, έχει δημιουργήσει μεγάλο πονοκέφαλο στο επιτελείο του. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης, στην συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά, στους δημοσιογράφους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη, προσπάθησε -εις μάτειν- να πείσει άπαντες ότι μάλλον δεν καταλάβαμε καλά, αναφορικά με το «συν 5% επί του ΑΕΠ οι δαπάνες για την Υγεία», λέγοντας ότι ο Στέφανος Κασσελάκης ουδέποτε είπε κάτι τέτοιο, αλλά είπε να προσεγγίσει η Ελλάδα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, στις δαπάνες για την υγεία. Είναι απορίας άξιον, το πώς προσπαθούν να ανασκευάσουν ξεκάθαρες δηλώσεις τρίτων, οι οποίες δεν ανασκευάστηκαν καν από το πρόσωπο που τις εξέφρασε. Ποιον ακριβώς περιμένουν να πείσουν;
Ενδιαφέρον όμως έχει το επιχείρημα που εξέφρασε ο κύριος Μαμουλάκης, όταν η δημοσιογράφος του είπε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «πετάει νούμερα χωρίς να τα έχει δει», με τον κύριο Μαμουλάκη να απαντά «ωπα, ώπα, ώπα κυρία Κοραή. Εδώ θα μου επιτρέψετε. Επειδή έχω ζήσει και έχω βιωματική εμπειρία από τις γνώσεις του Στέφανου Κασσελάκη, περί των οικονομικών και των μαθηματικών -τυγχάνει κι εγώ να έχω μια ιδιαίτερη σχέση με τα μαθηματικά, σαν μισθός και σαν σκακιστής- πιστέψτε με, ξέρει πάρα πολύ καλά μαθηματικά». Μαθηματικά μπορεί να γνωρίζει κανείς άριστα. Αυτό δεν σημαίνει ότι γνωρίζει και μακροοικονομικά, τα οποία έχουν δικά τους ξεχωριστά θεωρήματα. Είναι σαν να ισχυρίζεται κάποιος ότι εφόσον ξέρει να κάνει κάποιος ποδήλατο, μπορεί να οδηγήσει αγωνιστική μοτοσυκλέτα. Το γεγονός ότι έχουν τις ίδιες βάσεις, δεν σημαίνει ότι αυτομάτως γνωρίζεις και ένα άλλο αντικείμενο. Και σε κάθε περίπτωση, είναι μάλλον αμφίβολο το κατά πόσο θα εμπιστευτεί ο κόσμος την «βιωματική εμπειρία από τις γνώσεις του Στέφανου Κασσελάκη», μιας και πρόκειται για ατεκμηρίωτα στοιχεία, ή όπως λένε και στην ελληνική επαρχεία, πρόκειται για «anecdotal evidence». Βέβαια, δεν υπάρχουν και πολλές εναλλακτικές, καθώς εάν δεν «πουλήσουν τρέλα», θα πρέπει να βγουν και να υπερασπιστούν τα πολυαγαπημένα μας «λεφτόδεντρα». Οπότε, είναι βολικότερο να είμαστε όλοι μας τρελοί. Ή έστω κουφοί.
Η δήλωση του Χάρη Μαμουλάκη
Χριστίνα Κοραή: «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Κασσελάκης, μόνο τις τελευταίες ημέρες είπε δυο πράγματα. Αφού έγινε ένα μπερδεματάκι, ξεκαθάρισε ότι εννοεί στις δαπάνες Υγείας, συν 5%, ίσον 11 δις. Προχθές είπε και δυο μισθού στους δημόσιους υπαλλήλους. Ρώτησα το λογιστήριο, λέω "πόσο είναι οι δυο επιπλέον μισθοί;", μου είπαν γύρω στα 2,5 με 3 δις, πάμε στα 14 δις. Λεφτά υπάρχουν;»
Χάρης Μαμουλάκης: «Πάμε κατ' αρχάς να αποκαταστήσουμε το τι συνέβη, με την αύξηση του 5%. Προφανώς και δεν είναι 11,5 δις, δεν είπε κάτι τέτοιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Μίλησε για μια αύξηση -προφανώς- από τα υφιστάμενα επίπεδα. Ξέρετε ποια είναι τα υφιστάμενα επίπεδα στη χώρα μας; Είναι δυστυχώς - απέχουν παρασάγγας από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κυμαίνεται στο 5,7%, άρα το λογικό είναι από το υφιστάμενο που είμαστε γύρω στο 5%, να ανέβουμε -»
Χριστίνα Κοραή: «5,8%. Για να σας ενημερώσω, είναι 5,8% τώρα, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. 5,8%».
Χάρης Μαμουλάκης: «Ναι, πάλι όμως δυστυχώς, απέχουμε από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν σε ποια κατεύθυνση; Ξεκάθαρα -και αυτή είναι η ουσία- να πλησιάσουμε, ή να αγγίξουμε επιτέλους τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».
Χριστίνα Κοραή: «Ο οποίος, ποιος είναι;»
Χάρης Μαμουλάκης: «Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι περίπου 1 με 1,5 ακόμα, ποσοστιαία μονάδα».
Χριστίνα Κοραή: «Δεν είπε αυτό, εσείς το λέτε. Εκείνος είπε για συν 5%».
Δημήτρης Τάκης: «Στο 6,5% είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος;»
Χάρης Μαμουλάκης: «Νομίζω ότι είναι σίγουρα πάνω από τον ελληνικό -προφανώς- και ίσως κυμαίνεται και λίγο παραπάνω».
Δημήτρης Τάκης: «Άρα, εμείς έχουμε τώρα 5,8% - 5,9%, να πάμε 6,5% λέτε».
Χάρης Μαμουλάκης: «Μα μια εύλογη αύξηση, για να πλησιάσουμε επιτέλους την Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι πάρα πολύ φυσιολογικό -»
Χριστίνα Κοραή: «Πάντως πετάει νούμερα χωρίς να τα έχει δει».
Χάρης Μαμουλάκης: «Πιστέψτε με, επειδή τα έχω δει -»
Χριστίνα Κοραή: «Πάμε στους μισθούς, πάμε στους μισθούς».
Χάρης Μαμουλάκης: «Ώπα, ώπα, ώπα κυρία Κοραή. Εδώ θα μου επιτρέψετε. Επειδή έχω ζήσει και έχω βιωματική εμπειρία από τις γνώσεις του Στέφανου Κασσελάκη, περί των οικονομικών και των μαθηματικών -τυγχάνει κι εγώ να έχω μια ιδιαίτερη σχέση με τα μαθηματικά, σαν μισθός και σαν σκακιστής- πιστέψτε με, ξέρει πάρα πολύ καλά μαθηματικά».
Χριστίνα Κοραή: «Ε, τώρα, κύριε Μαμουλάκη μην κάνουμε ολόκληρη συζήτηση. Εδώ έγινε ένα μπέρδεμα με την υγεία. Μην πάτε να πείτε ότι δεν έγινε. Είπε στην αρχή να φτάσουμε στο 5%, του λένε απ' την κυβέρνηση είναι 5,8%, μετά είπε εννοούσα συν 5%, τώρα εσείς λέτε να φτάσουμε στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ας το κλείσουμε, μην το συζητήσουμε παραπάνω».
Χάρης Μαμουλάκης: «Επειδή το ανοίξατε όμως, ακούστε και εμένα -»
Χριστίνα Κοραή: «Ναι, αλλά μη μας λέτε και πράγματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
Χάρης Μαμουλάκης: «Η εξήγηση είναι η καλύτερη λύση στον δημόσιο διάλογο. Άρα τι λέμε εδώ; Λέμε για μια σύγκλιση στον ευρωπαϊκό μέσο όρο -που χαίρομαι που όλα τα πολιτικά κόμματα την αντιλαμβάνονται -»
Χριστίνα Κοραή: «Ωραία, το κρατάμε λοιπόν».
Χάρης Μαμουλάκης: «Η κυβέρνηση έχει μια πολιτική ευθύνη, γιατί έχει χάσει αυτή την ευκαιρία, αυτά τα πέντε ολόκληρα χρόνια. Έστω και τώρα, να υπάρχει μια πίεση -γιατί αυτό κάνουμε εμείς, χρήσιμοι θέλουμε να είμαστε- πιέζουμε συνεχώς την κυβέρνηση, να ανεβάσει τους πόρους για τη δημόσια Υγεία και την κοινωνική πρόνοια».
Χριστίνα Κοραή: «Ωραία, πάμε τώρα στους μισθούς. Τρία δις».
Χάρης Μαμουλάκης: «Είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Όπως ξέρετε πάρα πολύ καλά, 13ος και 14ος μισθός καταργήθηκαν αιφνίδια με το πρώτο μνημόνιο. Η ακρίβεια ετερόκλητα χειμάζει τους πάντες. Άρα μια ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης, προφανώς είναι αναγκαία. Ένας από τους τρόπους, θα ήταν πράγματι η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, που νομίζω ότι το δικαιούνται, ειδικά οι δημόσιοι λειτουργοί σε αυτόν τον τόπο (...) η δημοσιονομική του επίπτωση, αν δεν κάνω λάθος, είναι 2,34 δις ετησίως».
Χριστίνα Κοραή: «Και πάλι, δεν είναι λίγα».
Χάρης Μαμουλάκης: «Δεν είναι λίγα, πρέπει να αντληθούν και να ισορροπιστούν. Είναι κάτι το οποίο εκτιμώ και γνωρίζω, ότι το επόμενο διάστημα θα δείξουμε και από πού θα μπορούσαν να βρεθούν οι πόροι, και πόσοι είναι εντέλει».