Ο Εμανουέλ Μακρόν διατύπωσε σήμερα για πρώτη φορά ανοιχτά τη στήριξή του στη νέα νομοθεσία για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία και δήλωσε ότι προτίθεται να καταθέσει τον Μάιο ένα σχετικό προσχέδιο νόμου στο κοινοβούλιο, το οποίο βασίζεται στο έργο μιας ομάδας 184 Γάλλων πολιτών που ορίστηκαν τυχαία και συζήτησαν το θέμα.

ΗΓαλλία δεν έχει προχωρήσει σε αυτή τη μεταρρύθμιση, και λόγω των πιέσεων της Καθολικής Εκκλησίας, ενώ γειτονικές της χώρες, όπως η Ελβετία, το Βέλγιο και η Ολλανδία έχουν υιοθετήσει νόμους που επιτρέπουν την ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ο νόμος Claeys-Leonetti για την ευθανασία, που εγκρίθηκε το 2016, επιτρέπει τη βαθιά καταστολή αλλά μόνο για άτομα των οποίων η ιατρική πρόγνωση απειλείται βραχυπρόθεσμα.

Σε συνέντευξή του στην Liberation, ο Μακρόν διευκρίνισε ότι δεν θέλει να χαρακτηριστεί η νέα νομοθεσία ευθανασία ή υποβοηθούμενη αυτοκτονία, αλλά  «βοήθεια στον θάνατο».

«Ακριβολογώντας, ο νόμος δεν δημιουργεί ένα νέο δικαίωμα ούτε μια ελευθερία, αλλά χαράζει ένα μονοπάτι που δεν υπήρχε μέχρι τώρα και που ανοίγει τη δυνατότητα να ζητηθεί βοήθεια στην ευθανασία κάτω από ορισμένες αυστηρές προϋποθέσεις», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος και διευκρίνισε ότι θα πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Μια ιατρική ομάδα θα αξιολογεί και θα διασφαλίζει ότι τα κριτήρια για την απόφαση είναι ορθά, η νομοθεσία θα αφορά μόνο ενήλικες που είναι σε θέση να λάβουν την απόφαση και των οποίων η πρόγνωση ζωής απειλείται μεσοπρόθεσμα, όπως ο καρκίνος τελικού σταδίου, ενώ τα μέλη της οικογένειας θα μπορούν να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης.

Η απόφαση να προχωρήσει η νομοθεσία για την ευθανασία έρχεται μετά την κατοχύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση στο γαλλικό Σύνταγμα,.

Με αυτές τις παρεμβάσεις ο Μακρόν επιχειρεί να ενισχύσει το προφίλ του κοινωνικού μεταρρυθμιστή, καθώς απομένουν μόλις τρεις μήνες πριν τις ευρωεκλογές του Ιουνίου και το κόμμα του βρίσκεται πάνω από 10 μονάδες πίσω από το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.