Ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και νικητής των χθεσινών εκλογών Φρίντριχ Μερτς εγγυήθηκε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ασφαλές ταξίδι στην Γερμανία παρά το διεθνές ένταλμα σύλληψης που εκκρεμεί σε βάρος του.

«Νομίζω ότι είναι παράλογη η ιδέα ένας ισραηλινός πρωθυπουργός να μην μπορεί να επισκεφθεί την Γερμανία. Θα μπορέσει να επισκεφθεί την Γερμανία», δήλωσε ο κ. Μερτς, αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ήδη χθες μαζί του.

«Μου τηλεφώνησε και με συνεχάρη», ανέφερε ο υποψήφιος καγκελάριος και πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να συναντηθούν το συντομότερο δυνατό μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Τον διαβεβαίωσα ότι, σε περίπτωση που σκοπεύει να επισκεφθεί την Γερμανία, θα βρούμε τους τρόπους και τα μέσα ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα μπορεί να έρθει και να φύγει χωρίς να συλληφθεί στην Γερμανία».

Ήδη τον περασμένο μήνα ο κ. Μερτς είχε χαρακτηρίσει «αδιανόητη» μια ενδεχόμενη σύλληψη του κ. Νετανιάχου στην Γερμανία και είχε δηλώσει ότι ειδικοί σύμβουλοί του ασχολούνται ενδελεχώς με το θέμα και εξήγαγαν το συμπέρασμα ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε μια τυπικά ορθή απόφαση βάσει του διεθνούς δικαίου.

«Πολιτικά ωστόσο, είναι αδιανόητο ένας πρωθυπουργός από το Ισραήλ να μην μπορεί να επισκεφθεί την Γερμανία ή άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επειδή κινδυνεύει να συλληφθεί. Θα κάνω τα πάντα για να αποτρέψω την εκτέλεση αυτής της απόφασης», είχε δηλώσει ο Φρίντριχ Μερτς.