Ο αείμνηστος Αμερικανός πρόεδρος Τζον Κένεντι έλεγε ότι «δεν θα πρέπει να διαπραγματευόμαστε από φόβο, αλλά να μη φοβόμαστε να διαπραγματευόμαστε» κι αυτό στο καυτό ζήτημα των Ελληνοτουρκικών προκαλεί πολιτική αντιπαράθεση όχι μόνο μεταξύ των κομμάτων, αλλά και στο εσωτερικό τους.
Η δημοσιοποίηση από την Κομισιόν ενός χάρτη που απεικονίζει τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της πατρίδας μας έγινε η αφορμή για να ταράξει τα –όχι και τόσο– ήρεμα νερά μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Τι καταγράφει, όμως, ο χάρτης αυτός; Ορίζει τις θαλάσσιες ζώνες των μελών της ΕΕ, έτσι ώστε να μπορούν να δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές χωροταξικού σχεδιασμού για τα χερσαία, παράκτια και θαλάσσια τμήματα του κάθε τομέα, για να γίνει δυνατόν να αποτυπωθούν οι οικονομικές, οικολογικές, τουριστικές και άλλες χρήσεις στις θαλάσσιες περιοχές και τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες σε αυτές, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού της Ενωσης για όλες τις ευρωπαϊκές θάλασσες.
Τα στοιχεία του χάρτη που προκάλεσε την –αναμενόμενη– αντίδραση της Τουρκίας, ο οποίος αναρτήθηκε από την Κομισιόν στην platform MSP (Maritime Sparial Planning), έχουν αντληθεί από άλλους οργανισμούς (EMODnet, EEA, Marine Regions) και από ελληνικές πηγές και αποτυπώνει την πραγματικότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και τις δυνητικές θαλάσσιες ζώνες της χώρας μας.
Αυτόν τον χάρτη η Ελλάδα είχε την υποχρέωση να τον υποβάλει στις Βρυξέλλες από το 2021. Ολιγωρήσαμε και αντί για μας το έκανε η Κομισιόν... Και επειδή «ουδέν κακόν αμιγές καλού», το ελληνικό οπλοστάσιο, εκτός από τον «Χάρτη της Σεβίλλης», ενισχύθηκε με έναν ακόμη χάρτη που αποδεικνύει το δίκαιο των ελληνικών θέσεων σε σχέση με την αντιπαράθεσή μας με την Τουρκία για τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
Δεν ξέρω αν η ολιγωρία των ελληνικών αρχών είχε να κάνει με πρόβλημα δημοσιοϋπαλληλικής κακοδαιμονίας ή ήταν αποτέλεσμα ανησυχίας να μην προκαλέσουμε νέες τριβές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις...
Αν ισχύει η περίπτωση να υπακούσαμε στη λογική της πολιτικής του κατευνασμού, να θυμίσω ότι η μικρή και αδύναμη στρατιωτικά Κύπρος, όπου ο «Αττίλας» είναι σε απόσταση αναπνοής από το Προεδρικό Μέγαρο της Μεγαλονήσου, τον Δεκέμβριο του 2023 κατέθεσε στην Κομισιόν τον δικό της χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού με όλες τις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας προκαλώντας την έντονη ρηματική αντίδραση της Τουρκίας... Αλλά πέραν αυτού ουδέν... Ούτε γάτα ούτε ζημιά!
Και, τέλος πάντων, το να αποτυπώσεις ποιες θαλάσσιες περιοχές ΑΟΖ πιστεύεις ότι σου ανήκουν είναι απαραίτητο ακόμη και για μία διαπραγμάτευση. Και αυτό γιατί έτσι μπορείς να τοποθετηθείς σ’ αυτήν, ορίζοντας πού θεωρείς ότι φθάνουν τα σύνορά σου. Το αν τελικά θα περιέλθουν όλες ή μέρος αυτών στην κυριαρχία σου είναι ένα άλλο ζήτημα και, βέβαια, αφορά άλλο στάδιο της όποιας διαπραγμάτευσης!