Ενδεχομένως είναι και η πρώτη φορά που ένας πρώην πρόεδρος κόμματος ανεξαρτητοποιείται και δεν παραδίδει την έδρα.
Ο Σωκράτης Φάμελλος μετά την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε και την ανεξαρτητοποίησή του, δηλαδή την αποχώρηση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, όχι όμως από τη Βουλή κρατώντας τη βουλευτική έδρα του.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρώην επικεφαλής του κόμματος ζητώντας να παραδώσει την έδρα, όπως άλλωστε και ο ίδιος είχε κάνει όταν ως υποψήφιος πρόεδρος κατηγορούσε τους βουλευτές του κόμματος που έφευγαν για να ακολουθήσουν τον… έκπτωτο Στέφανο Κασσελάκη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μιλούσε για «θεσμική εκτροπή» με αφορμή τις ανεξαρτητοποιήσεις τότε της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Πούλου ενώ κατηγορούσε και όλους όσοι έφυγαν εκείνη την περίοδο από το κόμμα καταγγέλλοντας τον τρόπο με τον οποίο απομακρύνθηκε από τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης.
Πηγές του πρώην προέδρου απάντησαν ότι «οι βουλευτικές έδρες σαφώς ανήκουν στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και στην πολιτική και το προγραμματικό του σχέδιο, που όμως δυστυχώς σήμερα δεν εκφράζονται και δεν εκπροσωπούνται από τη σημερινή ηγεσία της Κουμουνδούρου».
Ο Σωκράτης Φάμελλος οδηγήθηκε στην παραίτηση, από τη θέση του προέδρου, μετά το μεγαλοπρεπές άδειασμα –κυρίως του ιδίου και των υποστηρικτών του– από τον Αλέξη Τσίπρα. Είχε προκρίνει και στο τέλος κατάφερε να υπερψηφιστεί μια θέση που προκαλούσε πολλά ερωτήματα δεδομένου ότι εμφάνιζε τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κόμμα το οποίο βρίσκεται στην πολιτική σκηνή για να στηρίξει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.
Μόνο που ο πρώην πρωθυπουργός, πρώην πρόεδρος, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και νυν πρόεδρος της ΕΛ.Α.Σ. ξεκαθάρισε δημοσίως ότι δεν επιθυμεί συνεργασία με την Κουμουνδούρου, κάνοντας λόγο για παλιά κόμματα που έχουν κλείσει τον κύκλο τους.
Με λίγα λόγια, άδειασε τον Σωκράτη Φάμελλο και τον άφησε εκτεθειμένο στην αρένα της Κουμουνδούρου, όπως έχει κάνει μέχρι σήμερα για πολλούς παλιούς και στενούς συνεργάτες του, ενώ παράλληλα έχει οδηγήσει σε πολιτική απαξία βουλευτές που εξελέγησαν το 2023 υπό την ηγεσία του, αλλά και στελέχη που δεν επιθυμεί να πάρει στο νέο κόμμα του.