Οι περιπέτειες του ελληνικού κινηματογράφου και η λογοκρισία την οποία υπέστη στα χρόνια της χούντας, καταγράφονται σ’ ένα ξεχωριστό ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε από την ΕΡΤ το 1997 και επαναπροβλήθηκε στις 21 Απριλίου 2009.

Στο ντοκιμαντέρ «Η Χούντα, η λογοκρισία και ο ελληνικός κινηματογράφος (1967 – 1974)», καταγράφονται οι περιπέτειες που πέρασε ο ελληνικός κινηματογράφος στην επταετία, με την απαγόρευση της προβολής «ύποπτων» ταινιών, το «ψαλίδισμα» των ταινιών από τους λογοκριτές, τα κομμένα αποσπάσματα ταινιών όπως η «Ανοικτή επιστολή» του Γιώργου Σταμπουλόπουλου ή το «Κιέριον» του Δήμου Θέου, που αναφέρεται στη μυστηριώδη υπόθεση της δολοφονίας του αμερικανού δημοσιογράφου Τζωρτζ Πολκ και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα.

To σενάριο, η έρευνα και η παρουσίαση έγιναν από την Ευάννα Βενάρδου, ενώ η μουσική επιμέλεια και η σκηνοθεσία ήταν του Νώντα Σαρλή.

Τις μαρτυρίες τους από την εποχή κατέθεσαν οι σκηνοθέτες Θόδωρος Αγγελόπουλος, Μανούσος Μανουσάκης, Γιώργος Σταμπουλόπουλος και Λίλα Κουρκουλάκου, ο ιστορικός κινηματογράφου Γιάννης Σολδάτος, ο συγγραφέας και σεναριογράφος Ιάκωβος Καμπανέλλης, ο Λευτέρης Σωφρονάς, στέλεχος προγράμματος της ΕΤ 2, ο Αντώνης Τριανταφυλλόπουλος, μηχανικός προβολής και διευθυντής του κινηματογράφου ΑΣΤΥ, ο Θόδωρος Αδαμόπουλος, διευθυντής της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, ο Δημήτρης Χατζής, στέλεχος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και ο κριτικός κινηματογράφου Βασίλης Ραφαηλίδης. Όλα αυτά διανθισμένα με πλούσιο αρχειακό υλικό…

Ολόκληρο το ντοκιμαντέρ.

Πηγή:ogdoo.gr