Η αναπαραγωγή του μίσους και η επιχείρηση δημιουργίας συνθηκών κλίματος ρατσισμού και αντισημιτισμού στη χώρα γίνονται επικίνδυνες. Κάποιοι ανεγκέφαλοι ή ενδεχομένως πονηρά σκεπτόμενοι επιδιώκουν να ενεργοποιήσουν καταστάσεις που παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Ο αντισημιτισμός επιστρέφει στην πιο επικίνδυνη μορφή του, αφού ουσιαστικά προβάλλεται ως κίνηση αντίδρασης για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.
Συλλήβδην Ισραηλινοί αλλά και εβραίοι που δεν είναι Ισραηλινοί και έχουν άλλη υπηκοότητα επιδιώκεται να χαρακτηριστούν ως «personae non gratae», δηλαδή ως πρόσωπα ανεπιθύμητα στην Ελλάδα, είτε έρχονται ως τουρίστες, είτε ζουν σε αυτή, είτε την επισκέπτονται για άλλους λόγους. Και αυτό γίνεται με το σκεπτικό ότι οι πολίτες του Ισραήλ χαρακτηρίζονται ως συνυπεύθυνοι για όσα συμβαίνουν – συμφωνούν ή διαφωνούν.
Αυτό δηλαδή που γίνεται κατά κόρον στην Ελλάδα για κάθε θέμα, για κάθε υπόθεση, αφού στη χώρα μας η οικογενειακή ευθύνη και η συλλογική διευκολύνουν στην απόδοση ευθυνών ειδικά στον χώρο της πολιτικής και της κριτικής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αριστερές και ακροδεξιές συλλογικότητες –που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν πάρει τη μορφή κόμματος– με κάθε ευκαιρία αποδίδουν συλλογική ευθύνη στην περίπτωση που ένας δράστης έχει μια συγκεκριμένη πολιτική και κυρίως κομματική ταυτότητα.
Αυτό συμβαίνει και τώρα, απλά είναι πιο επικίνδυνο εξαιτίας της ρατσιστικής βάσης με την οποία κινούνται όσοι στήνουν δράσεις και αντιδράσεις έναντι Ισραηλινών και εβραίων μη Ισραηλινών. Ο αντισημιτισμός στα καλύτερά του θα έλεγε κάποιος που παρακολουθεί τις εξελίξεις με τα τάγματα εφόδου που έκαναν βόλτες στους δρόμους της Αθήνας αναζητώντας Ισραηλινούς, τις ταμπέλες σε καταστήματα εστίασης που δεν δέχονται Εβραίους, τα χτυπήματα σε καταστήματα που δέχονται Ισραηλινούς τουρίστες.
Ευτυχώς στη Ρόδο όλα δείχνουν πως δεν θα γίνει της… Σύρου. Στην προσπάθεια του συλλόγου των εργαζομένων στον δήμο –ναι, υπάλληλοι του δήμου ήταν– να καταστήσει απαγορευτικό τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιου με Ισραηλινούς τουρίστες αντέδρασαν φορείς και επαγγελματίες αλλά και η Περιφέρεια. Οπότε μάλλον –και λέμε μάλλον γιατί όλα είναι σχετικά– δεν θα ζήσουμε ανάλογα φαινόμενα με αυτά που όλοι είδαν στη Σύρο.
Οι… συλλογικότητες και οι ακτιβιστές –του δήμου εργαζόμενοι, επαναλαμβάνουμε– μάλλον δεν θα πετύχουν τον στόχο τους. Απλά το θέμα δεν έχει να κάνει με τον τουρισμό και το αν θα κατέβουν οι Ισραηλινοί από το κρουαζιερόπλοιο. Δεν είναι απλά αν είναι καλοδεχούμενοι ή όχι οι τουρίστες που θ’ αφήσουν το σχετικό συνάλλαγμα.
Το ζήτημα είναι η νοοτροπία και η λογική που καλλιεργούνται και είναι ακραία ρατσιστικές. Μάλιστα, το τραγικό είναι πως εκφράζεται απ’ όλους όσοι κάνουν συχνά πυκνά πορείες κατά του ρατσισμού αλλά γι’ άλλους λόγους.
* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του «Μανιφέστο»