Το να ξαναζείς το ίδιο έργο σε επανάληψη είναι από μόνο του μια δοκιμασία, αλλά το να το παρακολουθείς σε εκτέλεση της νεοσύστατης ΕΛ.Α.Σ. του Αλέξη Τσίπρα, αγγίζει τα όρια του πολιτικού σουρεαλισμού.

Η Θεσσαλονίκη έγινε για άλλη μια φορά το σκηνικό των μεγάλων υποσχέσεων, όμως την παράσταση έκλεψε το παρασκήνιο μιας «πατριωτικής εισφοράς» που πήγε να τινάξει την μπάνκα –και τις τραπεζικές θυρίδες– στον αέρα.

Το απόλυτο highlight του τριημέρου δεν γράφτηκε στην κεντρική εξέδρα του Porto Palace, αλλά στα τηλεοπτικά παράθυρα. Εκεί όπου ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος, Γιώργος Παππάς, άνοιξε έναν απίστευτο κύκλο «κλαψίγελου», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο νέος φόρος πλούτου 1% θα μπορούσε να περιλαμβάνει μέχρι και την καταγραφή των κοσμημάτων και των τιμαλφών που κρύβουν οι πολίτες στις θυρίδες τους. Ο σάλος ήταν τόσο άμεσος που το στέλεχος αναγκάστηκε σε μια θεαματική, όσο και άβολη, αναδίπλωση, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι η εισφορά δεν θα βασιστεί τελικά στα «κοσμήματα των πλουσίων κυριών».

Την ίδια ώρα, το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος κινείται στην πεπατημένη των «χρυσών» παροχών: κατώτατος μισθός στα 1.000 ευρώ, μηνιαίες φοιτητικές υποτροφίες 500 ευρώ, καταργήσεις εξετάσεων και μειώσεις φόρων. Για την ΕΛ.Α.Σ. ο λογαριασμός βγαίνει στα 7,39 δισ. ευρώ και οδεύει προς το Εθνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο για έγκριση. Για το Υπουργείο Οικονομικών, βέβαια, οι υποσχέσεις αγγίζουν τα 13 δισ. ευρώ, με το ΥΠΟΙΚ να σχολιάζει καυστικά ότι στο νέο κόμμα «έχασαν τον λογαριασμό» πριν καν αρχίσουν.

Το πιο απολαυστικό, πάντως, στοιχείο αυτού του νέου αφηγήματος είναι η ακροβατική υπόσχεση ότι η ΕΛ.Α.Σ. θα φορολογήσει άγρια τους... ίδιους τους χρηματοδότες της για χάρη της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αν η θεωρία της «Πατριωτικής Εισφοράς» ήθελε να χτυπήσει το μεγάλο κεφάλαιο, η επικοινωνιακή πράξη απέδειξε ότι το μόνο που κατάφερε –έστω και για λίγες ώρες– ήταν να θυμίσει στους πολίτες τις παλιές, «καλές» εποχές του οικονομικού τρόμου. Η ιστορία επαναλαμβάνεται, αυτή τη φορά με περισσότερο γέλιο, αλλά το ίδιο κλάμα στο βάθος του ορίζοντα. Από το go back στο… go bank.

Easy Writer