Ο καταδικασμένος με 13 - 0 από το Ειδικό Δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος και εκ των στενότερων, αν όχι ο στενότερος, συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, ο Νίκος Παππάς μπορεί να χαρακτηριστεί «νικητής» των εκλογών για την ανάδειξη αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ. Η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη και η παρουσία δίπλα του το βράδυ της Κυριακής το επιβεβαιώνουν.

ΟΝίκος Παππάς κατέβηκε στις εσωκομματικές εκλογές γνωρίζοντας πως δεν έχει πιθανότητες να εκλεγεί. Δεδομένου ότι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του πριν από αυτήν του Στέφανου Κασσελάκη, κόντρα στην Έφη Αχτσιόγλου, που ήταν τότε το ακλόνητο φαβορί, το συμπέρασμα ότι επέλεξε να τοποθετηθεί ώστε να μην έχει μεγάλα προβλήματα την επόμενη ημέρα στο κόμμα βγαίνει αβίαστα.

Ο στενότερος συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών από την ημέρα που ο πρώην πρωθυπουργός ανέλαβε τα ηνία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΎ και μετέπειτα ΣΥΡΙΖΑ, έκανε μια πολιτική κίνηση για να καταγράψει έστω κάποιες δυνάμεις και να αποτελεί μια μετρήσιμη ύλη στην Κουμουνδούρου.

Η περίπτωση του Στέφανου Κασσελάκη τού έκατσε μια χαρά. Αν γνώριζε εκ των προτέρων ότι θα κατέβαινε ως υποψήφιος στο πλαίσιο των σεναρίων που φέρουν τον Αλέξη Τσίπρα να έχει «φυτέψει» τον νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, τότε το σχέδιό του ήταν ακόμη καλύτερο. Σε κάθε περίπτωση εστέφθη με επιτυχία.

Είναι πλέον το πρόσωπο που στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη με τα ποσοστά του, κάτι που αναγνώρισε και ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετώντας τον δίπλα του το βράδυ της εκλογικής του νίκης. Πλέον ο Νίκος Παππάς ξαναπαίρνει τον ρόλο του Νο 2 στην Κουμουνδούρου. Αυτόν που επί χρόνια κατείχε, με τον Αλέξη Τσίπρα να παραπέμπει στον Νίκο Παππά τους συνομιλητές ή να του αναθέτει αποστολές και επαφές.

Ο Νίκος Παππάς ήξερε ότι δεν έχει ελπίδες να εκλεγεί. Ελέγχει μεγάλο κομμάτι των προεδρικών και του κομματικού μηχανισμού, όχι όμως ψηφοφόρους όπως αυτοί που εμφανίστηκαν και ψήφισαν την πρώτη Κυριακή φέρνοντάς τον στην 4η θέση – με μικρή, ελάχιστη διαφορά ψήφων από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Την προίκα αυτήν έταξε στον Κασσελάκη. Κυρίως όμως την προίκα που έχει κάνει μεταξύ στελεχών και συνέδρων αλλά και μηχανισμών που θα χρειαστούν στον νέο αρχηγό εφόσον πάει το κόμμα σε συνέδριο.

Σε κάθε περίπτωση, ο Νίκος Παππάς είναι αυτός που έκανε επιστροφή και μάλιστα δυναμική, κόντρα σε πολλούς εκ των συντρόφων που ζητούσαν όλα αυτά τα χρόνια να μπει από τον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο. Ο άλλος νικητής είναι ο Παύλος Πολάκης, δύσκολα όμως θα αναλάβει ρόλο ανάλογο του Νίκου Παππά λόγω ιδιοσυγκρασίας.