«Εμείς δεν είμαστε ρεμπεσκέδες». Ε μα! Τάδε έφη όχι ο Ζαρατούστρα, αλλά αυτή τη φορά η Ντόρα Μπακογιάννη, απευθυνόμενη στους ΣΥΡΙΖΑίους! Και έβαλε με μια φράση της τα πράγματα στη θέση τους. Διότι ο Στέφανος Κασσελάκης είχε πάλι αρχίσει να μιλά εκτός πλαισίου για πράγματα που φαίνεται πως δεν γνωρίζει και δεν προσπαθεί να καταλάβει. O,τι να ’ναι. Iσως αυτή η απουσία στο εξωτερικό. Ποιος ξέρει, δεν είναι η διάγνωση των εσωτερικών αιτίων για τα απανωτά shortcomings της ηγεσίας των αριστεριστών δικό μας θέμα. Υπό άλλες συνθήκες, όλα αυτά θα ήταν αστεία, αλλά εδώ μιλάμε για την αξιωματική αντιπολίτευση. Oμως, στα εθνικά μας θέματα (η Aριστερά εξακολουθεί να θεωρεί, φαίνεται, τον όρο αδόκιμο), δεν χωρούν άγνοια και ερασιτεχνισμοί. Καλά, συμβούλους, επιτελείο, κάτι τέλος πάντων, δεν έχει αυτός ο άνθρωπος; Eλεος κάπου, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι. Εκεί στην Κουμουνδούρου, αντί να μαζεύουν συνεχώς τις δηλώσεις του, δεν μπορούν κάτι να κάνουν για την πρόληψη δυσάρεστων για αυτούς επικοινωνιακών καταστάσεων; Απορίας άξιον.

Ξέρει τι λέει

Πάμε όμως σε εκείνους που διαχρονικά διαπρέπουν. Είναι λοιπόν η απόλυτη stateswoman. Ναι, είναι η Ντόρα Μπακογιάννη, η σπουδαία κυρία της πολιτικής με το πλατύ χαμόγελο, που κάνει άπαντες να πετάγονται όρθιοι σαν ελατήρια όταν μπαίνει σε μια αίθουσα. Διότι εκπέμπει ισχύ και γνώση. Διότι πάντα ξέρει για τι ακριβώς μιλά, αντιλαμβάνεται τα σημεία των καιρών, δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος, δίνει κατευθύνσεις, στηρίζει την παράταξη και ήταν πάντα εκεί, κρατώντας ανοικτή την πόρτα της για τα στελέχη της παράταξης και τον κόσμο γενικότερα. Και όταν μιλά, όπως έκανε στον ΣΚΑΪ, βάζει τα πράγματα στη θέση τους, κάνοντας – δικαίως– πρωτοσέλιδα: «Εμείς έχουμε αποδείξει πως ξέρουμε να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα και πότε θα πούμε το μεγάλο «όχι». Και το είπαμε, όχι εντός της χώρας, εκτός της χώρας. Ο λαϊκισμός πουλάει και είναι εύκολος όχι μόνο στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και στον κόσμο. Θέλουμε να είμαστε υπεύθυνοι και χρήσιμοι για τα εθνικά συμφέροντα», είπε η μεγάλη κυρία της πολιτικής. Και πρόσθεσε: «Aκουσα τη βαρύγδουπη δήλωση Ανδρουλάκη «εγώ δεν θα πήγαινα ποτέ στην Aγκυρα». Ο κ. Ανδρουλάκης δεν πήγε ποτέ στην Aγκυρα, ίσως να πήγε ως ευρωβουλευτής, δεν έχει διαχειριστεί ποτέ ένα τέτοιο θέμα για να καταλάβει. Aκουσα και την άλλη βαρύγδουπη δήλωση του κ. Κασσελάκη, ο οποίος μας είπε να φέρουμε αύριο το πρωί τα τρία μνημόνια για τα Σκόπια. Κασσελάκης και εξωτερική πολιτική έννοιες μέχρι στιγμής ασύμβατες. Εύχομαι να μάθει «τι εστί υφαλοκρηπίς», έχει ακόμα χρόνο», τόνισε η σπουδαία κυρία της πολιτικής. Επίσης, η Ντόρα Μπακογιάννη έθεσε τα όρια: «Ο κ. Γεραπετρίτης έχει πει ότι τα μνημόνια πρέπει να ψηφιστούν, αλλά αν το κάνουμε τώρα, θα δείξουμε περίπου ότι κάτι φοβόμαστε, δεύτερον, ότι ετεροπροσδιοριζόμαστε, και να μας κάνει τη χάρη ο κ. Κασσελάκης να κάνουμε την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος και όχι μια ετεροπροσδιορισμένη εξωτερική πολιτική. Εμείς δεν είμαστε ρεμπεσκέδες». Ναι, λοιπόν! Ο ήχος της επικοινωνιακής φάπας ακούστηκε μέχρι τις Βρυξέλες και την Ουάσιγκτον…

Το μήνυμα εστάλη

Για τη Μονή της Χώρας, η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε πως ό,τι έκαναν οι Τούρκοι «ήταν άτοπο, λάθος και χοντράδα». Η απάντηση στα παραπάνω από την Κουμουνδούρου ήταν αμήχανη. Αλλά ο κόσμος το πήρε το μήνυμα. Το να επενδύεις πολιτικά στον ΣΥΡΙΖΑ είναι γενικά πολύ risky business. Δεν λέει, δεν συνιστάται. Καταστάσεις τύπου πρώτο εξάμηνο 2015 του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν οι Έλληνες να βιώσουν εκ νέου. Τότε, με τις κλειστές τράπεζες και την Ελλάδα κοντά στην έξοδο από το ευρώ και στην οικονομική καταστροφή. Πολλοί είναι οι συμπολίτες μας που ακούν τα όσα απίστευτα ξεστομίζουν οι ΣΥΡΙΖΑίοι και λένε «ποτέ ξανά». Διότι θυμούνται τι έγινε την περίοδο 2015- 2019. Και ετοιμάζονται να πάνε στην κάλπη των ευρωεκλογών την 9η Ιουνίου και διά της ψήφου τους να κρατήσουν ανοικτό τον πολιτικό διάδρομο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Διότι αυτό επιτάσσουν τα εθνικά μας συμφέροντα, αυτό επιτάσσει η κοινή λογική. Δεν χωρούν παιχνίδια στο θέμα της πολιτικής σταθερότητας.