Σημαντική μείωση της διαφοράς στο 4%, που αγγίζει τα όρια του στατιστικού λάθους, ανάμεσα στους υποψήφιους δημάρχους Θεσσαλονίκης του Κωνσταντίνου Ζέρβα και του Στέλιου Αγγελούδη αποτυπώνει η τελευταία μεγάλη δημοσκόπηση της Interview για την POLITIC, η οποία διενεργήθηκε στην εκπνοή της προεκλογικής περιόδου, πέντε μέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.

Εφτά παρατάξεις φαίνεται να εκπροσωπούνται στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης καθώς φαίνεται να λαμβάνουν ποσοστό μεγαλύτερο του 3%.

Ειδικότερα, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας είναι πρώτος με 29,8% και ο Στέλιος Αγγελούδης δεύτερος με 25,9%. Η διαφορά μεταξύ τους είναι πλέον στις 4 μονάδες, ενώ υπενθυμίζεται ότι στο πολιτικό βαρόμετρο του Σεπτεμβρίου η διαφορά ήταν στις 7 μονάδες και του Αυγούστου στις 9. Με βάση τα παραπάνω, θεωρείται σίγουρη η διεξαγωγή της επαναληπτικής ψηφοφορίας τη δεύτερη Κυριακή, καθώς η εκλογή δημάρχου από τον πρώτο γύρο εξασφαλίζεται με όριο εκλογής το 43%.

Ακολουθεί ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Για Όλους» Σπύρος Πέγκας με 11,1%, ο Στέργιος Καλόγηρος με 7,3% , ο Δ. Τσαβλής με 6,9%, ο Βασίλης Τομπουλίδης με 5%, η Μαρία Κέκη (Πόλη Ανάποδα) με 3,4% και ο Γ. Κουριαννίδης με 3%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων έχει συρρικνωθεί στο 6%, κάτι που αποδεικνύει ότι το πολιτικό σκηνικό και οι πολιτικές ισορροπίες έχουν διαμορφωθεί. σημειώνεται ότι στην αντίστοιχη δημοσκόπηση του Απριλίου το ποσοστό των αναποφάσιστων άγγιζε το 27%.

screenshot-2-3-768x573.png

Σταθερός ο Ζέρβας, ανοδικός ο Αγγελούδης

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η καρτέλα με τη διαχρονική εξέλιξη πρόθεσης ψήφου ανάμεσα στους τρεις επικρατέστερους υποψήφιους δημάρχους. Ο επικεφαλής της παράταξης «Ναι στη Θεσσαλονίκη», Κωνσταντίνος Ζέρβας, από τον Αύγουστο είναι σταθερός στο 30%, ενώ ο Στέλιος Αγγελούδης σημειώνει προοδευτική αύξηση του ποσοστού του, το οποίο ξεκινά από το 21% και φτάνει το 25,9% αρχές Οκτωβρίου. Η υποψηφιότητα του Σπύρου Πέγκα παρουσιάζει περισσότερα «σκαμπανεβάσματα» με μέγιστη τιμή το 13,7% και κατώτατη το 11,1%.

screenshot-3-3-768x568png2.png

Στην περίπτωση επαναληπτικών εκλογών για το Δήμο Θεσσαλονίκης, η μονομαχία, σύμφωνα με τα δεδομένα της δημοσκόπησης, θα διεξαχθεί μεταξύ του Κ. Ζέρβα και του Στ. Αγγελούδη και μάλιστα είναι η πρώτη φορά που αποτυπώνεται νίκη του Αγγελούδη έναντι του νυν δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, το 31,9% επιλέγει τον Κ. Ζέρβα και το 36,6% τον Στ. Αγγελούδη. «Κανέναν από τους δύο» είπε το 24,2%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο ο Κ. Ζέρβας προηγείτο του Στ. Αγγελούδη κατά 7 μονάδες και τον Ιούνιο κατά 6 μονάδες.

Στην περίπτωση που ο Κ. Ζέρβας πάει σε δεύτερο γύρο εκλογών με αντίπαλο τον Σπ. Πέγκα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναδεικνύεται φαβορί καθώς συγκεντρώνει 34% έναντι του 23,5% του κ. Πέγκα.