«Χειρότερη» θεωρούν οι έξι στους 10 Θεσσαλονικείς ότι είναι η ζωή τους στην πόλη, κατά τη διάρκεια της δημαρχιακής θητείας του Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Interview για την Politic, το 62% θεωρεί ότι υποβαθμίστηκε η ποιότητα της ζωής τους στην πόλη τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ μόλις το 14% κρίνει ότι είναι καλύτερη. Το 24% των ερωτηθέντων δεν έχει παρατηρήσει κάποια αλλαγή στην καθημερινότητά του. 

screenshot-5-5.png

Όσον αφορά τα κριτήρια με τα οποία οι Θεσσαλονικείς θα επιλέξουν το επόμενο δήμαρχο, πρώτα στην ιεράρχηση (με ποσοστό 30,1%) διακρίνονται τα χαρακτηριστικά της εντιμότητας και της αξιοπιστίας του υποψηφίων. Μολονότι τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αποδεικνύονται κατά τη διάρκεια της θητείας, φαίνεται ότι οι ψηφοφόροι θα ανατρέξουν στον «πρότερο βίο» τους και θα ψηφίσουν αυτούς που αποδεικνύουν ακολουθία λόγων και πράξεων.

Δεύτερο κριτήριο για την επιλογή δημάρχου (με ποσοστό 26,5%) είναι το πρόγραμμά του. Ένα ολοκληρωμένο, τεκμηριωμένο και εμπεριστατωμένο πρόγραμμα ήταν ανέκαθεν ψηλά στην ιεράρχηση των κριτηρίων, ωστόσο δεδομένου ότι προηγήθηκαν οι εθνικές βουλευτικές εκλογές και το θέμα «πρόγραμμα» ήταν στην κορυφή της ατζέντας, οι ψηφοφόροι αποδίδουν μεγάλη σημασία και στο πρόγραμμα των δημοτικών παρατάξεων.

Τρίτο κριτήριο με αρκετά χαμηλότερο ποσοστό (17,3%) για την επιλογή δημάρχου, είναι η εμπειρία σε θέματα διοίκησης. 

screenshot-6-6.png

Στην πρόθεση ψήφου, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας προηγείται με εννέα μονάδες του Στέλιου Αγγελούδη, συγκεντρώνοντας το 24%. Σε σύγκριση με τη δημοσκόπηση του Μαρτίου, ο σημερινός δήμαρχος κερδίζει μία μονάδα ενώ ο κ. Αγγελούδης κερδίζει δύο και από το 13% φτάνει στο 15,1%. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις τελευταίες τροποποιήσεις του εκλογικού νόμου της αυτοδιοίκησης, δήμαρχος μπορεί να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει το 43% των ψήφων. Ο Γιώργος Ορφανός από την τρίτη θέση πέφτει στην πέμπτη με ποσοστό 5,5%, σε αντίθεση με τους Δρόσο Τσαβλή και Σπύρο Πέγκα οι οποίοι βλέπουν τα ποσοστά τους να ανεβαίνουν. Ο κ. Τσαβλής από το 3,5% φτάνει στο 8,9% και ο κ. Πέγκας από το 4% ανεβαίνει στο 6,2%. Στην έκτη θέση είναι ο Άκης Σακισλόγλου με 4%. Οι Σάκης Τζακόπουλος και Γιάννης Κουριανίδης είναι στο 3%. «Αναποφάσιστο» δηλώνει ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων (23%).

screenshot-7-3.png

Τα «μπρα ντε φερ» των υποψηφίων

Μεταξύ του Κωνσταντίνου Ζέρβα και του Στέλιου Αγγελούδη, το 29% των δημοτών απάντησε ότι θα ψήφιζε τον κ. Ζέρβα (από 29,3% τον Απρίλιο), ενώ τον κ. Αγγελούδη θα ψήφιζε το 23,2% (από 23,5%). «Κανέναν από τους δύο» απάντησε το 32,4%. Σε σύγκριση με τη δημοσκόπηση του Μαρτίου, ο κ. Αγγελούδης μειώνει κατά μία μονάδα τη διαφορά από τον κ. Ζέρβα.

screenshot-8-2.png

Προβάδισμα διατηρεί ο δήμαρχος έναντι του Γιώργου Ορφανού, με το 24,5% των ερωτηθέντων να απαντά «Κωνσταντίνο Ζέρβα» (από 29,8%) ενώ το 17,9% θα ψήφιζε το Γιώργο Ορφανό (από 15,5%). «Κανέναν απ’ τους δύο» είπε το 42,9%.

screenshot-9-1.png

Διψήφια είναι η διαφορά μεταξύ του Στέλιου Αγγελούδη και του Γιώργου Ορφανού. Ο κ. έλαβε το 28,5% των ψήφων (από 24,3%) ενώ ο κ. Ορφανός το 12,4% (από 12,2%). Το 39,6% απάντησε «κανέναν απ’ τους δύο».

screenshot-10-1-2.png