Με τον Χάικο Μαας συναντήθηκε το απόγευμα της Τρίτης (25/8) ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και πιθανότατα δεν του… άρεσαν αυτά που άκουσε καθώς κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου προχώρησε σε ένα πρωτοφανές ξέσπασμα!

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξαπέλυσε ευθεία απειλή κατά της Ελλάδας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αν κάνετε τα λάθος βήματα, αυτή τη φορά δεν θα έχουμε ατύχημα, αλλά θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί χωρίς να διστάσουμε».

«Είμαστε έτοιμοι για διάλογο όμως μην μας φέρνετε ελληνικούς όρους και προϋποθέσεις, με αυτούς τους όρους δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο» είπε ο Τσαβούσογλου. Παράλληλα, επιτέθηκε στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, λέγοντας «ότι με αυτές τις δηλώσεις που έκανε έδειξε το επίπεδό του» και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ακόμα, μίλησε για μειονότητα της Θράκης και είπε ότι η Ελλάδα προωθεί πρόσφυγες και μετανάστες στην Τουρκία και χαρακτήρισε για ακόμα μία φορά την Ελλάδα και την Κύπρο «κακομαθημένες χώρες από την ΕΕ».

Από την πλευρά, του ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας -κρατώντας χαμηλούς τόνους- είπε ότι χρειάζονται ορατά βήματα προς την αποκλιμάκωση και ετοιμότητα για διάλογο.

«Ακούω από όλες τις πλευρές ότι υπάρχει ετοιμότητα για διάλογο και γι ‘αυτό το λόγο τον θεωρούμε εφικτό», δήλωσε ο Μάας και πρόσθεσε: «Παραμένω πεπεισμένος ότι εάν και οι δύο πλευρές ξεκινήσουν άμεσες συνομιλίες με ειλικρινείς προθέσεις, μπορούμε να βρούμε μια λύση που να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές».

Συμπλήρωσε ότι οι δεσμοί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας βρίσκονται σε σταυροδρόμι και θα αποσαφηνιστεί μέχρι το τέλος του έτους προς τα που βαίνουν οι σχέσεις των δύο πλευρών.