Να καταφύγει σε ψέματα και να υποστηρίξει ότι οι αλλαγές του ΠΚ του 2019 έγιναν διακομματικά, αναγκάστηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, καθώς τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας έχουν επιφέρει στην πράξη την ατιμωρησία των εγκληματιών. Η συζήτηση έγινε σε πάνελ του OPEN, με τους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη και Μανώλη Αναγνωστάκη, ενώ συμμετείχαν ο Θάνος Πλεύρης από τη Νέα Δημοκρατία και ο Παναγιώτης Βλάχος από το ΠΑΣΟΚ. Το θέμα της συζήτησης ήταν η εγκληματικότητα, με αφορμή τον θάνατο από ναυτική φωτοβολίδα του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη.

Ο Θάνος Πλεύρης υποστήριξε ότι η ποιοτική αναβάθμιση που έχει υπάρξει στο έγκλημα τα τελευταία χρόνια είναι απόρροια των αλλαγών που έκανε στους Κώδικες η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, αφού εάν ένας εγκληματίας δεν καταδικαστεί σε ισόβια, για οποιαδήποτε άλλη κάθειρξη, στα πέντε χρόνια αποφυλακίζεται. Μετά από ελάχιστα λεπτά, η πραγματικότητα ήρθε να επιβεβαιώσει τον κύριο Πλεύρη, καθώς βγήκε η είδηση ότι ένας από τους συνεργούς των Πακιστανών δολοφόνων του 25χρονου Νίκου Μουστάκα το 2018, καταδικάστηκε με ποινή κάθειρξης τα 10 έτη, στη συνέχεια μειώθηκε η ποινή στα 8 έτη και αποφυλακίστηκε σήμερα.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη αποφυλάκιση, ο Παναγιώτης Στάθης ρώτησε την Κατερίνα Νοτοπούλου εάν είχε λάθος στοιχεία η αλλαγή των Κωδίκων το 2019 και προκειμένου να βγει από τη δύσκολη θέση να υπερασπιστεί το νομικό έκτρωμα του ΣΥΡΙΖΑ, προσπάθησε -ανεπιτυχώς- να μοιράσει την ευθύνη σε όλο το πολιτικό σύστημα, λέγοντας ότι οι αλλαγές έγιναν διακομματικά! Φυσικά όταν της είπαν ότι (σχεδόν) όλα τα υπόλοιπα κόμματα απείχαν, η κυρία Νοτοπούλου το γύρισε στο... τσάμικο και άρχισε να λέει ότι σήμερα δεν υπάρχουν διακομματικές συζητήσεις στη Βουλή, ότι υπάρχει πλήρης υποτίμηση της Βουλής και του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Καλύτερα να μασάς, που λέει και ο ποιητής...

Τι πραγματικά έγινε με τους Κώδικες το 2019

Για την ιστορία, ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 μετέφερε την ημερομηνία των εκλογών κατά μια εβδομάδα αργότερα, προκειμένου να προλάβει να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο 1.100 άρθρων με τις αλλαγές στους Κώδικες. Η Νέα Δημοκρατία είχε καταγγείλει τη διαδικασία και απείχε, ενώ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή κατήγγειλαν την ψηφοφορία και αποχώρησαν. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και Το Ποτάμι υπερψήφισαν τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Οι εγκληματίες, ξέρουν ποιους πρέπει να ευχαριστούν, ως αρωγούς τους.

Η δήλωση της Κατερίνας Νοτοπούλου

Παναγιώτης Στάθης: «Κυρία Νοτοπούλου, είχε λάθος στοιχεία ο Κώδικας του 2019;»

Κατερίνα Νοτοπούλου: «Μισό λεπτάκι λίγο. Όλες οι αλλαγές έγιναν διακομματικά και από τους πλέον ειδικούς, όπου το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας είχε συμβάλει».

Θάνος Πλεύρης: «Διακομματικά, όχι».

Μανώλης Αναγνωστάκης: «Διακομματικά, όχι».

Θάνος Πλεύρης: «Διακομματικά, όχι. Μια εβδομάδα πριν τις εκλογές, τον ψήφισε μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ. Απείχαν όλα τα κόμματα».

Μανώλης Αναγνωστάκης: «Απείχαν όλα τα κόμματα. Διακομματικά μην το λέτε, κυρία Νοτοπούλου».

Κατερίνα Νοτοπούλου: «Μισό λεπτό. Πολύ διαφορετική ήταν και η αντιμετώπιση του ελληνικού Κοινοβουλίου, την περίοδο 2015-2019, από αυτό που ζούμε από το 2019 μέχρι σήμερα. Σήμερα δεν υπάρχει καμία συζήτηση διακομματική, υπάρχει πλήρης υποτίμηση της Βουλής και του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Όμως οι δικαιολογίες έχουν τελειώσει».