κανόνας (ο) 1. αυτό που δεν επιβάλλεται «δεν καταλαβαίνω γιατί επιμένουμε να ψηφίσουμε νόμους όταν ξέρουμε ότι θα καταλήξουν κανόνες» 2. αυτό που προκαλεί τρόμο, τρομακτικό «έχω χρόνια να δω ένα θρίλερ που να είναι στ’ αλήθεια κανόνας» 3. αυτό για το οποίο δεν ενδιαφέρεται κανείς, αδιάφορο «με 4-0 από το πρώτο παιχνίδι η ρεβάνς είναι κανόνας»

Δικαιώματα χωρίς ίχνος υποχρέωσης

Αν κάτι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις εξαγγελίες για τα κινητά στα σχολεία (τα οποία παρεμπιπτόντως απαγορεύονται από το 2006) είναι οι αντιδράσεις εκείνων των συντρόφων που πασχίζουν να μάθουν σε παιδιά και εφήβους να ταυτίζουν την ελευθερία με την ασυδοσία και να απαιτούν δικαιώματα χωρίς ίχνος υποχρέωσης. Είναι μια προσπάθεια (δυστυχώς όχι πάντα αποτυχημένη) αριστεροποίησης της νεολαίας, την οποία οι ορμόνες μαζί με την έλλειψη εμπειρίας κάνουν εύκολο θύμα των υπέρμαχων της αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Η κυβερνητική απάντηση σε καμιά προσπάθεια δεν πρέπει να είναι μια διστακτική απόπειρα πειθούς, αλλά μια αυστηρή επιβολή των κανόνων μακριά από τον πειρασμό της βολικής (αλλά πια όλο και λιγότερο δημοφιλούς) ανοχής. Με λίγα λόγια, η πλειονότητα της κοινωνίας ζητάει επιτέλους επιβολή των κανόνων και είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να πάψει να την αρνείται.

Σοβαρά τώρα;

Ως «μια από τις πιο ευνομούμενες περιοχές της χώρας» χαρακτήρισε (στα σοβαρά) την Κρήτη ο υπουργός Χρυσοχοΐδης και αν σας φαίνεται ακατανόητη η δήλωσή του είναι επειδή δεν έχετε συνειδητοποιήσει ότι στην Κρήτη ο νόμος επιτρέπει οπλοκατοχή, οπλοχρησία, ξυλοδαρμούς και άλλες συμπεριφορές που στην υπόλοιπη επικράτεια (πλην ευάλωτων καταυλισμών) είναι παράνομες.

Ενα κράτος διαχρονικά εξαπίνης...

Οι μπόρες του Σαββατοκύριακου που στην Αττική είχαν συνέπεια πλημμυρισμένους δρόμους και χαλασμένα φανάρια απέδειξαν άλλη μια φορά ότι στην Ελλάδα, αντιθέτως με το τι πιστεύουν οι περισσότεροι, υπάρχει συνέχεια του κράτους (στο οποίο οι δήμοι έχουν κεντρικό ρόλο): παραμένει διαχρονικά απροετοίμαστο για κάθε φυσικό φαινόμενο που είναι πιο έντονο από την ψιχάλα.

Ψυχαγωγός

Με τον φόβο της αποχώρησης του Στέφανου με τα κολλητά ρούχα η στήριξη του από σπόντα δημάρχου για την προεδρία του πράσινου ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να είναι μονόδρομος για όποιον θέλει να διατηρήσει η αντιπολίτευση τα ψυχαγωγικά χαρακτηριστικά της. Ως κάτοικος της Αθήνας όμως πιστεύω ότι ο σύντροφος Δούκας πρέπει πρώτα να ρίξει τη θερμοκρασία της Αθήνας τουλάχιστον 3 από τους 5 βαθμούς που έχει υποσχεθεί προτού ξεκινήσει να ψυχαγωγεί όλη τη χώρα.