Με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς επιχειρεί να συμμαζέψει το χάος που άφησε πίσω του ο προκάτοχός του, Γιώργος Πατούλης, καθώς λίγους μήνες μετά την εκλογή του προωθεί ένα τρίπτυχο παρεμβάσεων, το οποίο αποσκοπεί στην πλήρη εξυγίανση και την αποτελεσματική λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών της Περιφέρειας. Συγκεκριμένα, προχώρησε στην αλλαγή του συνόλου των διευθυντών, των τμηματαρχών και των εποπτών Υγείας, ενώ όλοι όσοι βρίσκονταν σε θέσεις ευθύνης στον Κεντρικό και τον Βόρειο Τομέα παύθηκαν από τα καθήκοντά τους.
Τα νέα «ζευγάρια» των ελεγκτών θα προκύπτουν πλέον μέσω κλήρωσης, ενώ οι 126 επόπτες Υγείας θα αλλάζουν περιοχή ευθύνης ανά δύο χρόνια. Μάλιστα, πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν αναλυτικά πρόσθετες δικλίδες ασφαλείας για τη θωράκιση της διαφάνειας στην Περιφέρεια Αττικής. Σε ό,τι αφορά τους διευθυντές, οι τρεις παύονται από τα καθήκοντά τους (Κεντρικός, Βόρειος και Νότιος Τομέας) και οι τέσσερις μετακινούνται σε άλλη περιοχή ευθύνης (Δυτικός Τομέας, Πειραιάς και Νήσοι, Δυτική και Ανατολική Αττική), ενώ οι έχοντες θέσεις ευθύνης στον Κεντρικό και τον Βόρειο Τομέα, όχι μόνο απομακρύνονται, αλλά μετακινούνται και εκτός των υπηρεσιών ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής, έπειτα από τις πρόσφατες καταγγελίες και συλλήψεις υπαλλήλων στις συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες.
Παράλληλα, απομακρύνθηκε από τη θέση του ο επικεφαλής στον Νότιο Τομέα – μία περιφερειακή ενότητα με ειδικό βάρος λόγω της λειτουργίας πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Επιπροσθέτως, οι υπόλοιποι τέσσερις διευθυντές (σε Δυτικό Τομέα, Πειραιά και Νήσους, Δυτική και Ανατολική Αττική) μετακινούνται σε διαφορετικό γεωγραφικό διαμέρισμα, παρά την αποδεδειγμένη επαγγελματική συνέπειά τους και το γεγονός ότι δεν υπήρχαν επιβαρυντικά στοιχεία εις βάρος τους, στο πλαίσιο της απόφασης του περιφερειάρχη Αττικής ότι από τις αλλαγές δεν εξαιρείται κανείς. Παράλληλα, το 100% των εποπτών Υγείας που είχαν την ευθύνη του ελέγχου καταστημάτων και επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε όλη την Αττική, μετακινούνται –χωρίς εξαίρεση– όχι μόνο σε διαφορετική περιοχή ευθύνης τους, αλλά σε άλλες Διευθύνσεις και Περιφερειακές Ενότητες.
Ακόμη, δεδομένου του ειδικού βάρους και των μητροπολιτικών χαρακτηριστικών των λιμανιών της Αττικής, συστάθηκε ήδη Ειδική Ομάδα Εργασίας Διαχείρισης Λιμένων, με πρόεδρο τον Χαράλαμπο Βασιλείου, ο οποίος μέχρι πρότινος είχε την υγειονομική ευθύνη του ΟΛΠ, ενώ πλέον θα ασκεί καθήκοντα και αναπληρωτή διευθυντή στις υπηρεσίες υγειονομικού ελέγχου του Νότιου Τομέα. Η Ειδική Ομάδας Εργασίας Διαχείρισης Λιμένων θα είναι υπεύθυνη για όλα τα υγειονομικά ζητήματα πλωτών μέσων, την επεξεργασία όλων των πρόσφορων στοιχείων και την υποβολή προτάσεων τόσο για την καλύτερη λειτουργία των λιμένων όσο και για την ασφάλεια ταξιδιωτών και επισκεπτών.
Τα εμβληματικά έργα που οδεύουν προς υλοποίηση
Ο Νίκος Χαρδαλιάς δεν έμεινε μόνο στο κομμάτι της διαφάνειας στο μικρό χρονικό διάστημα από τότε που ανέλαβε καθήκοντα. Πρόσφατα, υπεγράφη η σύμβαση του έργου «Αθηναϊκή Ριβιέρα, Αστικός Περίπατος», η οποία προβλέπει την υλοποίηση ενός από τα πιο εμβληματικά έργα στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, του ενοποιημένου ποδηλατοδρόμου και πεζοδρόμου συνολικού μήκους 18 χιλιομέτρων, που θα εκτείνεται από το Μοσχάτο μέχρι τη Βουλιαγμένη. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 19.130.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο νέος πεζόδρομος - ποδηλατόδρομος θα αποτελέσει κομβικό τοπόσημο, καθώς κατά τη διαδρομή συναντώνται τα δύο κυριότερα ποτάμια της Αττικής, ο Κηφισός και ο Ιλισός, οκτώ μαρίνες, ναυτικοί όμιλοι, οργανωμένες παραλίες και αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ βρίσκονται σε στάδιο κατασκευής μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά έργα, όπως το Πάρκο του Φαληρικού Δέλτα, η ανάπλαση της Μαρίνας Αλίμου, το έργο του Ελληνικού κ.ά. Ταυτόχρονα, μπορεί ακόμα να είναι καλοκαίρι, αλλά η πρόληψη αποτελεί για τον περιφερειάρχη Αττικής βασική προτεραιότητα. Εξ ου, σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή του νέου μεγάλου συλλεκτήριου αγωγού όμβριων υδάτων που αναμένεται να ενισχύει σημαντικά την αντιπλημμυρική προστασία της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και των όμορων δήμων.
Τέλος, το προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα, αφού εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση ύψους 27 εκατ. ευρώ, στο ρέμα της Σαπφούς στο Χαλάνδρι, το οποίο τον Ιούλιο του 2018 είχε πλημμυρίσει εξαιτίας σφοδρών βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα να «πνίξει» το Μαρούσι.