Συνεχίζει ακάθεκτος τις εκκαθαρίσεις ο Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς σειρά παίρνει τώρα ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ). Σύμφωνα με πληροφορίες, με εντολή του περιφερειάρχη Αττικής ολοκληρώθηκε ένας ακόμα κύκλος διοικητικών αλλαγών στον φορέα που διαχειρίζεται τα απορρίμματα και ενώ ο διαχειριστικός έλεγχος που έχει διατάξει η νέα περιφερειακή αρχή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ο Νίκος Χαρδαλιάς έβαλε στόχο να καθαρίσει και τον... κόπρο του Αυγείου κυριολεκτικά, δηλαδή τα σκουπίδια. Και ξεκίνησε να ασχολείται σοβαρά με τον «αμαρτωλό» ΕΔΣΝΑ, που κουβαλάει πολλές σκιές από το παρελθόν, με τη «μαύρη τρύπα», σύμφωνα με πληροφορίες, να ανέρχεται στα 158 εκατ. ευρώ! 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μεταξύ των αλλαγών, χαρακτηριστική είναι η απομάκρυνση του διευθυντή Ανακύκλωσης, ο οποίος βρισκόταν στην εν λόγω θέση τα τελευταία τρία χρόνια, όπως και σε άλλες διευθύνσεις για πάνω από μία δεκαετία, αλλά και του επί περίπου τέσσερα χρόνια διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών. Δύο, δηλαδή, εκ των παλαιότερων στελεχών του φορέα που βρίσκονταν σε θέσεις ευθύνης. Οπως τονίζουν κύκλοι της Περιφέρειας Αττικής, στόχος και αυτών των αλλαγών –τρίτες κατά σειρά τις τελευταίες δύο εβδομάδες– είναι αφενός η εξυγίανση των υπηρεσιών του ΕΔΣΝΑ και αφετέρου η λειτουργία του με συνθήκες πλήρους διαφάνειας. 

Οπως επισημαίνεται, τα στελέχη που απομακρύνθηκαν θα μετακινηθούν σε άλλες οργανικές θέσεις του φορέα, οι οποίες δεν θα σχετίζονται με τα καθήκοντα που ασκούσαν μέχρι σήμερα, βάσει των κανονιστικών διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας και του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα. «Στο παρελθόν ο ΕΔΣΝΑ ταλαιπωρήθηκε από συμπεριφορές και νοοτροπίες που ζημίωσαν το δημόσιο συμφέρον και έπληξαν την εικόνα της Περιφέρειας Αττικής στην κοινωνία. Αυτή η κατάσταση τελειώνει. Και τελειώνει οριστικά, καθώς ο Νίκος Χαρδαλιάς είναι αποφασισμένος για ριζικές αλλαγές, όπως ακριβώς έγινε τόσο στις υπηρεσίες υγειονομικού ελέγχου όσο και στη Διεύθυνση Μεταφορών, με στόχο να δημιουργηθούν απόλυτα λειτουργικές δομές, με διαφάνεια παντού, κύρος και αποτελεσματικότητα», σημειώνουν με νόημα συνεργάτες του περιφερειάρχη Αττικής. 

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών 

Εξάλλου, είναι γνωστό ότι ο ΕΔΣΝΑ έχει απασχολήσει και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για ένα «άνοιγμα» άνω των 150 εκατ. ευρώ –υποχρεώσεις, δηλαδή, του Συνδέσμου προς τρίτους– που έχει μπει για τα καλά στο μικροσκόπιο των ελεγκτών, οι οποίοι ερευνούν εξονυχιστικά τα πεπραγμένα των προηγούμενων ετών. «Στόχος της νέας περιφερειακής αρχής είναι να θεραπευθεί κάθε κακοδαιμονία του παρελθόντος», υπογραμμίζουν κύκλοι της Περιφέρειας Αττικής, προσθέτοντας ότι «σύντομα θα παρουσιαστεί ένα ολιστικό σχέδιο οριστικής, σύγχρονης και βιώσιμης στρατηγικής για την “πράσινη” διαχείριση των απορριμμάτων στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας». 

Στις 14 Μαΐου ορίστηκε νέα Εκτελεστική Επιτροπή στον ΕΔΣΝΑ, με τον Νίκο Χαρδαλιά να δηλώνει τότε ότι ανοίγει νέα σελίδα για το Σύνδεσμο, με διαφάνεια, χρηστή διαχείριση και αποτελεσματικότητα, αφήνοντας καθαρά αιχμές για αδιαφάνεια, κακή διαχείριση και αναποτελεσματικότητα από τη διοίκηση Πατούλη. Μάλιστα, ο περιφερειάρχης Αττικής ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ και αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Μπάμπη Σιάτρα «για τη συμβολή του στην αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του Συνδέσμου». 

«Με τη σημερινή διαδικασία ανοίγει μια νέα σελίδα για τον ΕΔΣΝΑ, αρχίζει μια νέα εποχή, που στον πυρήνα της θα βρίσκονται η διαφάνεια, η χρηστή διαχείριση των διαθέσιμων πόρων και η παραγωγή μετρήσιμων αποτελεσμάτων», δήλωσε τον περασμένο Μάιο ο περιφερειάρχης Αττικής. Οπως μάλιστα επεσήμανε τότε, στις διαδικασίες και τις συνεδριάσεις των οργάνων του ΕΔΣΝΑ θα εφαρμοστούν όλες οι παράμετροι ανοικτότητας που ισχύουν για τις συνεδριάσεις του ΠΕΣΥ. Σε αυτό το πλαίσιο, θα οριστούν παρατηρητές σε κάθε συνεδρίαση, ενώ μεθοδεύεται η ζωντανή μετάδοσή τους μέσω live streaming, καθώς και η καθιέρωση διαδικασίας δημόσιας λογοδοσίας σε τακτά διαστήματα. 

«Αυτό είναι το καθήκον μας απέναντι στους πολίτες και να είστε βέβαιοι ότι θα το εκπληρώσουμε στο ακέραιο, δίνοντας οριστικές βιώσιμες λύσεις στο πιο κομβικό και πιο μακροχρόνιο πρόβλημα της Αττικής», σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Ο μόνος τρόπος να το καταφέρουμε είναι η μητροπολιτική διαχείριση των απορριμμάτων, για μια Αττική “πράσινη” και μια Περιφέρεια που σέβεται το περιβάλλον, ενσωματώνοντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας».