Πλησιάζει η ώρα της μεγάληςαυτοδιοικητικής μάχης. Ο Νίκος Χαρδαλιάς είναι το ακλόνητο φαβορί για την Περιφέρεια Αττικής. Ο άνεμος που πνέει στα πανιά του συνδυασμού «Αττική Μπροστά», του οποίου ηγείται, είναι ούριος.

Άλλωστε, ο Ευρυτάνας στην καταγωγή πολιτικός έχει όλο το πακέτο: εκπέμπει σιγουριά και αποτελεσματικότητα σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, έχει μεγάλη αυτοδιοικητική εμπειρία, επικοινωνεί με άνεση με τους πολίτες και διατηρεί εξαιρετική σχέση με την κομματική βάση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κόσμος τον παρακολουθεί προσεκτικά, είναι παραπάνω από φανερό πως τον συμπαθεί και αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί στην κάλπη. Η συνέχεια θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς η δυναμική που αναπτύσσεται είναι πραγματικά εντυπωσιακή. 

Ήρθε λοιπόν για τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά η ώρα της αποχώρησης από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Μια ημέρα ακριβώς μετά την επίσκεψή του στα ακριτικά Επιτηρητικά Φυλάκια Οινουσσών και Παναγιάς, υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, η οποία έγινε δεκτή. 

Μιλώντας στη διάρκεια της τελετής αποχώρησης στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως «το αξιακό σύστημα των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ένα ξεχωριστό σύστημα, το οποίο διδάσκει πέρα από την πειθαρχία, πέρα από τον σεβασμό, τον τρόπο που πρέπει καθημερινά να αντιμετωπίζεις τα προβλήματα, να τα λύνεις και να προχωράς παρακάτω».

Στρατιώτης της παράταξης 

Από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη ενημερωθήκαμε ότι δεν θα αντικατασταθεί. Ναι, η παρουσία του Νίκου Χαρδαλιά στο υπουργείο ήταν απόλυτα συμβατή με την εικόνα του, όπως αυτή τουλάχιστον έχει φιλοτεχνηθεί και επί μακρόν. 

Και μπορεί η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να ήταν ξαφνική και να άλλαξε ενδεχομένως εξυφασμένα σχέδιά του για το καλοκαίρι του 2024, αλλά ο εργατικός Νίκος Χαρδαλιάς πάντα δήλωνε παρών και στρατιώτης της παράταξης.

Άλλωστε, είναι ακόμα πολύ νέος και το μέλλον του προδιαγράφεται λαμπρό, ενώ η Περιφέρεια Αττικής αποτελεί ένα σπουδαίο βήμα, σε μια εποχή μάλιστα που ο β' βαθμός αυτοδιοίκησης αναβαθμίζεται σε όλα τα επίπεδα. 

Γνωρίζει για τα καλά την αυτοδιοίκηση έχοντας διατελέσει γενικός γραμματέας στον Δήμο Μεταμόρφωσης (1999-2002), δήμαρχος Βύρωνα (από το 2003 ως το 2014), περιφερειακός σύμβουλος (2014-2019), εκτελεστικός γραμματέας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (υπό τον Κώστα Μπακογιάννη), γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας (2019-2020), υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων (2020-2021) και υφυπουργός Εθνικής Άμυνας. Από δύσκολες αποστολές, άλλο τίποτα –και αυτή είναι η μεγαλύτερη προίκα του για τους ψηφοφόρους.

Ήρθε λοιπόν η ώρα της προτροπής προς τους πολίτες για την ψήφο που θα του δώσει τη νίκη στην Περιφέρεια Αττικής. Μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε πως «στην Περιφέρεια Αττικής έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια.

Αυτό που χρειάζεται είναι να αποκτήσουμε συγκεκριμένο βηματισμό που αφορά και τους 66 δήμους της Περιφέρειας. Η κάθε γειτονιά έχει τα δικά της προβλήματα, τις δικές της προτεραιότητες. Θα δώσουμε τον αγώνα στο πεδίο σε διαρκή επαφή με τον κόσμο. Όταν ακούσεις τον πολίτη, μπορείς να κατηγοριοποιείς και να προτεραιοποιείς τις πραγματικές του ανάγκες και κυρίως να φέρεις αποτέλεσμα». 

Μαχητικός και δραστήριος 

Ο Νίκος Χαρδαλιάς έχει πολλάκις καταθέσει τα διαπιστευτήριά του. «Μπαρουτοκαπνισμένος» ΟΝΝΕΔίτης και μαχητικός από τα εφηβικά του χρόνια, γνωρίζει τα μυστικά της διοίκησης, έχοντας πλέον περάσει από πολλά πόστα.

Στη διάρκεια της πανδημίας βγήκε μπροστά, έχοντας δίπλα του τον Σωτήρη Τσιόδρα και δεν δίστασε να ανακοινώσει βαριά πρόστιμα για τους παραβάτες. Ένα σημαντικό ατού στα χέρια του είναι ότι είναι άριστος γνώστης της ανθρωπογεωγραφίας της πιάτσας. Δεν έλειψε ποτέ από τις εκδηλώσεις των παραγωγικών φορέων και της «γαλάζιας» βάσης, συσφίγγοντας διαρκώς τις προσωπικές σχέσεις του με όλους εκείνους που κινούν τα νήματα στις τοπικές κοινωνίες. 

Τώρα, ήρθε η ώρα, με τη στήριξη του ισχυρού αυτοδιοικητικού μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας, να δρέψει τους καρπούς της πολύχρονης προσπάθειάς του. Έχει μάλιστα πολύ χρόνο να εκτοξεύσει προς τα πάνω το ποσοστό που θα λάβει στις 8 Οκτωβρίου. Είπαμε, ο άνεμος στα πανιά του είναι ούριος.